Hoppa till innehåll
Sverige

Allt om bostadsaffären i vår podcast Koll på läget

I vår podcast Koll på läget svarar mäklare, experter och medarbetare på Svensk Fastighetsförmedling på dina och andras frågor om bostadsaffären.

Podcasten Koll på läget gör dig som köpare, säljare eller boende lite klokare på en kvart, tjugo minuter. Med podden får du koll på de vanligaste budgivningsstrategierna, hur du läser ett besiktningsprotokoll på bästa sätt och vad undersökningsplikt egentligen innebär. Du får veta vad du ska tänka på inför och under en visning, hur du fixar det bästa bolånet och vad som menas med ett servitut.

Frilansjournalisten Andreas Utterström guidar dig genom avsnitten när han intervjuar mäklare, experter och medarbetare på Svensk Fastighetsförmedling. Gör som många andra när du vill vill veta mer om bostadsaffären – lyssna på Koll på läget. Du hittar information och länkar till avsnitten nedan.

Hämta namn och adress automatiskt

Vad är din bostad värd?

Vad heter du?
Hur når vi dig?
Var finns fastigheten?
Fel adress? Ändra uppgifter
Ta del av vår integritetspolicy

Något gick fel...

Ett ögonblick!

Tack, dina uppgifter är sparade!

Vi återkommer så fort vi kan för att boka ditt värderingsmöte.

Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
Ta del av vår integritetspolicy

Boendet och dina pengar

Exakt vad behöver jag veta för att kunna känna mig trygg som bolåntagare? Jens Magnusson, privatekonom på SEB berättar. I avsnittet pratas det bland annat om att lyssna lagom på experter, höga marginaler i din ekonomi och antal disponibla årsinkomster. Även om olika typer av räntor, hur bankerna bedömer bolåntagare, om amortering och belåningsgrad. 

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Första affären

Amortering, prisnivå och lånelöfte. Vår fastighetsmäklare Zandra Karlsson berättar allt du behöver veta om den första bostadsaffären. I avsnittet pratas det bland annat om att scanna marknaden, amortering, bankkontakter, normalränta, boendeformer och mjuka värden.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Så fungerar mäklaren

Är det dyrt och onödigt att anlita en fastighetsmäklare när du ska sälja din bostad? Är det bättre att spara pengar och göra jobbet själv? Vår medarbetare Malou Parkkila förklarar varför det är värt att använda hennes kompetens. I avsnittet pratas det om att matcha säljare och köpare, om mäklarfördomar och hur man gör när priset blir lägre än väntat.  

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att gå på visning

Knacka i väggen, öppna köksskåpen och prata med grannarna. Vår medarbetare Camilla Möllerström ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du går på en visning. I avsnittet pratas det bland annat om spekulant-psykologi, intresseanmälan, ringlistor och förhandsvisning. 

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att buda och köpa bostadsrätt

Många små höjningar eller lura i vassen och sedan slå till sent för att skrämma bort konkurrenterna? Fastighetsmäklaren Johanna Peltomäki lär oss allt om olika budgivningsstrategier, överlåtelseavtal, handpenning, likvidavräkning och kontraktskrivning. Kortfattat - vad det innebär att köpa en bostadsrätt.   

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att köpa villa eller radhus

Tummen mitt i handen, betyder det att jag inte ska köpa villa eller radhus? Besiktningsprotokoll, underhållsplaner och värmepannor? Och finns det en besiktningsman som kallas Apan? Varför då? Mäklaren Tobias Enckell reder ut begreppen kring dolda fel, besiktning, varudeklarerat och försäkringar. En intensivkurs i att köpa villa eller radhus.   

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att bo i bostadsrätt

Vad innebär det att bo i en bostadsrätt? Får jag renovera hur jag vill? Och är det okej att hänga en blomlåda på balkongräcket? Vilken makt har styrelsen i en bostadsrättsförening? Vår chefsjurist Elina Schönnings förklarar och pratar även om att flytta bärande väggar, att ha personlig namnskylt och klagomål.  

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att bo i villa/radhus

Tonårsbarn som aldrig slutar duscha, installation av bredband och en oberäknelig elräkning. Hur får jag kontroll över utgifterna i villan? Hur undviker jag att bli ruinerad av dominorenoveringar? Fastighetsmäklaren Tobias Enckell ger sina svar och bästa tips på hur du hittar en villa som passar dig och din plånbok? 

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att sälja sin bostad

När på året är det bäst att sälja min bostad? Hur håller jag förväntningarna i schack? Och finns det osäljbara objekt? Vågar jag köpa en ny bostad innan jag har sålt min nuvarande? Vår medarbetare Dan Sjöholm lär dig sälja på bästa sätt och pratar bland annat om marknadsläget, att “provköra” försäljningen, om acceptpris och utgångspris.
 
Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att visa och sälja

Det kom 40 spekulanter, då kommer jag att sälja till högt pris. Eller? Vår medarbetare Henrik Mahan tar död på visningsmyterna. I avsnittet pratas det bland annat om att personlig styling, om när stylingen gått för långt och att be sina kompisar skapa visningsstress. Även om visningarna man aldrig glömmer!

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Fritidshus

Brunnar, utedass och mossiga takpannor? Måste allt vara perfekt när du köper fritidshus? Kan man äga fritidshus med syskonen? Frågorna är många och vår medarbetare Rikard Fahlman hjälper dig att behålla lugnet och guidar dig rätt.  I avsnittet pratas det även om vägsamfällighet, servitut, konfliktlösning och skillnaden mot villaköp. 

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att flytta isär utan tårar

Måste jag tänka på att separera smart? Vi har ju just flyttat ihop! Elina Schönnings, chefsjurist på Svensk Fastighetsförmedling, ger råd. I avsnittet pratas bland annat om att tänka efter före, äktenskapsförord, lösöre, samboavtal, testamente och avtal24 – en praktisk juridiktjänst.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Allt du behöver veta om årsredovisningen

Nej, du behöver inte vara ekonom för att kunna läsa årsredovisningen i bostadsrättsföreningen. Och du behöver inte bry dig om alla begrepp för att bedöma om lägenheten är ett bra köp eller inte. Jens Magnusson, privatekonom på SEB, förklarar. I avsnittet pratas bland annat om verksamhetsberättelse, resultaträkning, balansräkning, tilläggsupplysningar, revisionsberättelse, rörelseintäkter, resultat, vinst och förlust, intäkter och utgifter, belåningsgrad, skulder, likviditet, soliditet, avskrivningar, nyproducerat vs äldre förening, underhållsplan, varningssignaler i årsredovisningen.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Så blir du fastighetsmäklare

Kan vem som helst bli en bra mäklare? Måste man vara intresserad av inredning? Och är mäklarlivet verkligen som i tv-programmen? Cecilia Fredriksson, hr-chef på Svensk Fastighetsförmedling, berättar om det spännande yrket fastighetsmäklare – och hur du ska göra om du vill bli det.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att köpa en nyproducerad lägenhet

Du har chans att påverka ditt hem mycket, får garantier och trygghet – nyproduktion är bekvämt och lockande för många. Jonas Wahlström, franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling, berättar hur köpet går till. I avsnittet pratas bland annat om intresseanmälan, säljstart, förhandsavtal, upplåtelseavtal, tillval, slutbesiktning, tillträde, garantibesiktning, ekonomin i en ny bostadsrättsförening, förskott, botrender.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Så fungerar värderingen

Är min balkong värd 100 000 kronor? Hur får jag ett rättvisande värde på mitt hem? Och hur kan jag få en bra värdering och samtidigt snabbtesta lägenheten eller huset på en tänkbar köpare? Fastighetsmäklaren Malou Parkkila vet. I avsnittet talar vi bland annat om hur en värdering går till, varför det kan skilja så mycket, vad som kan gå fel vid värderingen, vad som händer om säljare och mäklare inte är överens om värdet och om gratistjänsten Läge+.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att köpa gård, lantbruk och skog

Att ha ett lantbruk – är det ett boende eller ett liv? Hur stort är steget från livsstilsmagasinet till min egen dröm på landet. Fastighetsmäklaren Johannes Båth vet. I avsnittet talar vi bland annat om hur man kan värdera en gård, vad man måste tänka på, vad som skiljer hästgård och lantbruk från en villa med tomt, hur man kan köpa skog, vanligaste missuppfattningarna, typiska köpare – och typiska köparfrågor.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att välja mäklare

Hur känns det i magen när jag har träffat rätt mäklare för mig? Varför är mäklaren mycket mer än någon som fixar en annons? Och vilken fråga bör jag fråga min mäklare – som få vågar? Johan Löfving från Svensk Fastighetsförmedling i Uppsala vet.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

80 år av drömförmedling

På 80 år har svenska hem förändrats i grunden. Men hela tiden har Svensk Fastighetsförmedling varit där och hjälpt oss med livets största affär. Hör den okända historien om hur en entreprenör gjorde för att omskapa en hel bransch. Hur svenskarna gick från torp till teppanyakihäll utan att passera gå. Och hur landets mest etablerade varumärke i sitt slag gick från hot till digital framgång. Det här specialavsnittet av Koll på läget handlar om Svensk Fastighetsförmedlings egen historia. Eftersom vi är så stolta över den, hoppas vi att du också tycker att den är spännande.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att amortera

Kan jag inte låna till min renovering längre? Om jag inte har föräldrar som kan hjälpa till med kontantinsats, är det omöjligt att få låna då? Hur har amorteringskraven, som Finansinspektionen har infört i två steg, förändrat bostadsmarknaden? Och hur ska jag spara smart för att maxa mina möjligheter? Jens Magnusson, privatekonom på SEB, vet.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Att göra bostadskarriär

Ska jag verkligen se på mitt boende på samma sätt som hur jag tänker kring min jobbkarriär? Bör jag alltid ska köpa så dyr bostad som jag kan? Och hur kan jag komma in smart på marknaden? Lyssna på vad Malou Parkkila, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Vallentuna och Andreas Moritz, försäljningschef på Svensk Fastighetsförmedling, har att säga.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Ränta – något att räkna med?

Varför är det så liten skillnad mellan tvåårsränta och tremånadersränta? Måste jag klara en ränta på tio procent? Och hur bra koll behöver jag ha koll på hur Riksbanken fungerar Jens Magnusson, privatekonom på SEB, vet. I avsnittet pratar vi också bland annat om bindningstider, 15 procents räntor på 1990-talet, normalränta, listpris, ränterabatt, disponibel inkomst och belåningsgrad.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Framtidens bostadsaffär

Många har redan sett sitt nya hem på en vr-visning. Men framtidens bostadsaffär kan vara en helt annan upplevelse än vad den är i dag – det gäller allt från mäklarkontakten till avtalsskrivningen. Men måste den vara digital? Och hur förändras vårt möte med fastighetsmäklaren? Vi lovar, det blir spännande! Du får höra Andreas Moritz, försäljningschef på Svensk Fastighetsförmedling, och Michael Kazarnowicz, som hjälper företag med det digitala skiftet.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.

Trendrapporten 2018: Från röd stuga till rymdkoloni

Hur många kan tänka sig att inreda ett helt teknikfritt rum? Och hur många är faktiskt beredda att testa en rymdkoloni som sitt nästa hem? Svaren finns i Trendrapporten 2018-19, där svenskarna fått svara på frågor om sina boendedrömmar och framtidsplaner. Plus: experterna inom inredning, bostadsbygge, digitala hem och boendeekonomi berättar om sina visioner.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.