Hoppa till innehåll

Sälja gård – en tid för förändring

Livet på en gård formas efter vilken säsong det är och som gårdsägare finns det alltid något att göra, särskilt om du har djur. Men allt har sin tid – så även livet. När du känner att det är tid för en annan typ av liv finns vi på Svensk Fastighetsförmedling till din hjälp. Och för gården väntar snart en ny ägare, som drömmer om en gård just som din.
  • Mäklare specialicerade på skog & jordbruksfastigheter
  • Individuell strategi efter gårdens förutsättningar
  • Kraftfulla digitala verktyg för att hitta rätt köpare
  • Dedikerade mäklare genom hela fastighetsaffären

Att sälja gård med oss

 
Försäljningen av en skogs- eller lantbruksfastighet är många gånger ett stort beslut som vuxit fram över en längre tid. Gården kan ha funnits i familjen i flera generationer varför det kan kännas extra viktigt att hitta rätt köpare. På Svensk Fastighetsförmedling har vi lång erfarenhet av att hitta köpare som ser gårdens potential och kan fortsätta förvalta den på bästa sätt.
 

Specialiserade gårdsmäklare

Att sälja skog eller lantbruksfastigheter kräver en speciell kompetens. Därför har vi specialiserade mäklare med kunskap om skogsbruksplanen, fastighetsbildning, arrende och vad som påverkar en gårds värde.

Nätverk av experter

Tillsammans med vårt nätverk av olika specialister inom juridik och ekonomi ser vi till att lösa alla detaljerna kring din försäljning och hantera de lagar och regler som gäller.

Överlåtelse av gård

En överlåtelse kan vara allt från försäljning till generationsskifte. Men även om du ska sälja gården inom familjen är det många saker som ska falla på plats. Vi ser till att allt går rätt till och upprättar de avtal som behövs.

Vårt arbetssätt för att sälja din gård

Oavsett om du har gott om tid att sälja gården eller har ett behov att sälja snabbt, så har vi ett upplägg som ger dig bästa möjliga förutsättningar. Vi kallar vårt arbetssätt för Aktiv matchning.

Sälja en gård – hur går det till?

01.

Rådgivande första möte

Vid ett första möte går vi tillsammans igenom gården och marken. Du får berätta om ägorna och vilka förväntningar du har på en eventuell försäljning så berättar vi om vårt försäljningsupplägg och hur vi kan hjälpa dig.

02.

Uppdragsavtal

Beslutar du att sälja gården med oss tecknar vi ett förmedlingsuppdrag. Det beskriver i detalj vad du och mäklaren kommit överens om, till exempel vilka fastigheter som ingår i uppdraget och och vilken ersättning som utgår för uppdraget.

03.

Säljförberedelser

Vi sammanställer information om din gård och skapar en attraktiv paketering. Behövs det kan vi addera professionell styling, film och digital renovering för att lyfta fram gårdens potential än mer.

04.

Marknadsföring

Gården läggs ut för försäljning och marknadsföras i en rad olika kanaler. Önskas en mindre synlig affär anordnar vi en underhandsförsäljning där vi arbetar med vårt nätverk och vårt egna kundregister för att hitta passande intressenter.

05.

Visning

Under visningen framhäver vi både fakta och känslomässiga aspekter, och lyfter fram alla fördelar och kvalitéer som är avgörande för dina spekulanter. Vi visar inte bara din gård – vi säljer den.

06.

Anbud & budgivning

Det är fortfarande vanligt med skriftliga anbud i första fasen vid försäljning av gårdar. Sedan fortsätter budgivarna med de högsta skriftliga anbuden i en budgivning tills en köpare är utsedd.

07.

Överlåtelse av gården

När alla parter har undertecknat köpekontrakt eller avtal om fastighetsreglering är budgivningen avslutad. Till kontraktsskrivningen har mäklaren förberett alla handlingar och går igenom dem så alla förstår innebörden.

08.

Tillträde

På tillträdesdagen slutförs affären. Handlingar gås igenom och undertecknas, du får slutbetalningen av köpeskillingen och lämnar över nycklarna och ansvaret för gården till köparen.

Andra gårdsförsäljningar

Sälja skog – att tänka på

En fråga som ofta uppstår vid försäljningen av skogsfastighet är om man ska avverka skogen innan gården läggs ut till försäljning. Eftersom skogsmark prissätts per kubikmeter skog är en generell avrådan att inte avverka skogen efter man har fattat beslutet om att sälja. Om man ser till prisstatistik får du ett högre pris för den stående skogen vid en försäljning än nettopriset du får vid en avverkning. Det blir mer lönsamt för dig att låta skogen stå och säljas tillsammans med din gård. När du säljer en skogsfastighet är det av stor vikt att du har dokumentation om skogsbruksplanen och en skogskarta. Det är utifrån dessa dokument som skogens värde bedöms.

Sälja jordbruksfastighet – bra att veta

En jordbruksfastighet är en egendom som består av mer än en hustomt, vilket innebär att både gårdar och skogsfastigheter faller in under begreppet. Vid försäljningen av en jordbruksfastighet kan det vara lämpligt att se över ifall det finns maskiner eller redskap som ska ingå i försäljningen. Det kan också vara bra att känna till att den nya ägaren kan behöva söka förvärvstillstånd hos länsstyrelsen efter försäljningen.

Kontakta oss inför försäljningen av din gård

Ett rådgivningsmöte är alltid en bra början för att sälja en gård. Fyll i formuläret för att komma i kontakt med våra specialiserade mäklare. De kan svara på frågor och ge dig råd inför försäljningen av gården.
  • Fyll i dina uppgifter nedan
  • Vi kontaktar dig för ett möte
  • Mäklare besöker dig för rådgivning

Hämta uppgifter automatiskt

Eller fyll i på egen hand

Kontaktuppgifter

Bostadsuppgifter

Fel adress? Ändra uppgifter
Ta del av vår integritetspolicy
 

Oj, något gick fel. Försök gärna igen. 

Ett ögonblick!
Tack för din förfrågan, vi tar kontakt med dig inom kort!
Ditt möte är nu bokat!
Mäklare:
Datum:
Tid: kl.
Adress:
Lägg till gärna till epost för att inte missa något.
Ta del av vår integritetspolicy