Hoppa till innehåll

Köpa gård – uppfyll drömmen om landet

Att köpa en gård har blivit en allt populärare dröm. För många finns en längtan till ett friare liv i samklang med naturen, bortom stadens stress. Gårdslivet ger även möjlighet att i större utsträckning kunna ägna sig åt intressen som natur, odling, jakt och ridning – ett drömliv helt enkelt!

Att köpa gård med oss

 
Vid köp av en jordbruks- eller skogsfastighet brukar planen vara att den ska drivas och förvaltas under en längre tid. Därför är det viktigt se över vilka förutsättningar som finns på gården. På Svensk Fastighetsförmedling har vi kunskap och erfarenhet att matcha rätt gård med rätt köpare och även se till att köpet går till på rätt sätt.
 

Nischade mäklare

Köper du en gård genom oss kan du förlita dig på att mäklarna är specialiserade på skogs- eller lantbruksfastigheter. Det innebär att de har särskild kunskap om vad som påverkar en gårds värde, arrende, fastighetsbildning och skogsbruksplanen.

Nyetablering eller utökning

Oavsett om du är på jakt efter din första jordbruksfastighet eller vill utöka din gård med ytterligare åkermark, så kan vi hjälpa dig med analys och råd kring ditt köp och bistå med vår kännedom om området.

Gård och företagande

Att äga en gård innebär många gånger att driva ett företag. För att planera verksamhetens förutsättningar och finansiering kan du vända dig till våra bankpartners. Allt för att du ska få en så bra grund som möjligt att stå på inför ditt köp.

Köpa gård – hur går det till?

 
Att köpa gård innefattar ofta många moment och detaljer att tänka på. Här tar vi dig igenom varje steg av hur ett köp av en gård kan gå till.
01.

Önskelista

För att få en bra bild av det du söker så är det bra att upprätta en önskelista. Det gör det enklare för dig själv att få överblick över prioriteringar och budget. Samtidigt som du tar fram en önskelistan bör du också se över hur mycket tid du planerar att lägga på gården.

02.

Finansiering

Involvera din bank i ett tidigt skede och räkna tillsammans på vilka ekonomiska möjligheter som finns. Då får du en bra uppskattning om hur stor investering som kan göras med bankens hjälp. Banken tittar på både ekonomiska förutsättningar och på värderingen av gården.

03.

Kalkyl

Tillsammans med din bank är det bra att ta fram en kalkyl för investering av gården. En kalkyl för en gård skiljer sig mycket från ett vanligt bostadsköp så du bör även ta fram en kalkyl för skatt. Då får du en bra överblick över alla ekonomiska aspekter som du behöver förhålla dig till för att hitta en passande gård.

04.

Hitta fastighet

Långt ifrån alla gårdar läggs ut öppet till försäljning, så ett tips är att kontakta mäklare och meddela vad du är ute efter. Ibland kan de ha objekt i sitt nätverk som inte kommit ut med annons. Det är mycket som ska stämma, så det kan ta lite tid innan du hittar rätt.

05.

Anbud

Det är fortfarande vanligt med skriftliga anbud i första fasen vid försäljning av gårdar. Sedan fortsätter budgivarna med de högsta skriftliga anbuden i en budgivning tills en köpare är utsedd.

06.

Besiktning

När du hittat ett passande objekt, så har du som köpare en långtgående undersökningsplikt. Är du inte kunnig på området rekommenderas att anlita en professionell besiktningsman för gårdar.

07.

Avtal

När alla avstämningar är klara och alla parter är överens så upprättas ett köpekontrakt med alla villkor och detaljer. På tillträdesdagen följer man upp det med ett köpebrev, som kan liknas vid ett kvitto på betalningen.

08.

Tillträde

Den sista punkten i processen är att du får tillträde till din nya gård. På tillträdesdagen överlämnas nycklarna till dig och ditt nya liv som gårdsägare
kan börja.

Gårdar du kan köpa

Prenumerera på gårdar

Få intressanta jord- eller skogsbruksfastigheter direkt till din mejl. Skapa en bevakning så tipsar vi dig så fort rätt typ av gård som matchar dina önskemål dyker upp.

Köpa skogsfastigheter

När du köper skog är det bra att ha klart för sig vilka uppgifter som är realistiskt och lönsamt att du själv gör och vad du kan leja bort. Att helt själv ta hand om avverkning är sällan lönsamt, däremot kan det ofta vara lönsamt att själv sköta plantering och röjning. Det finns ofta bra företag att ta hjälp av när det gäller exempelvis avverkning och skogsvård.

Köpa jordbruksfastighet

Om du inte är van lantbrukare så finns det flera sätt att utnyttja åkermarken. Du kan ju alltid bruka jorden själv, men underskatta inte arbetsinsatsen. Det tar mycket tid och kraft, speciellt de första åren på en ny gård. Lantbruk kräver även kostsamma maskiner. Om du inte köper maskiner själv, kan du låta en lantbrukare i närheten sköta marken mot ersättning. Eller så kan du arrendera ut marken, men säkerställ i så fall att du får en bra ekonomi kring det hela och att marken sköts enligt dina önskemål.

 

Kanske önskar du att ha djur på sin gård. Planerar du att ha nötkreatur och tänker bygga ladugård är det bra att ha i åtanke att den måste uppföras så att du kan ha djuren i lösdrift intill. Ska du investera i en hästgård kan faktorer som avstånd till träningsbanor och tävlingsarenor vara viktiga.

Köpa gård – vanliga frågor och svar

Är det lönsamt att äga skog?

Ja, för många skogsägare är det lönsamt att äga skog. För de flesta skogsägare är avverkning den viktigaste inkomstkällan. Men jaktarrenden, stugor för uthyrning, fiske, produktion av svamp och avtal för master eller liknande, kan också vara bra alternativ för inkomst av sin skog.

Vad är en jordbruksfastighet?

Med jordbruksfastighet menas egendomar som består av mer än en hustomt och det inkluderar även skogsfastigheter. Det spelar ingen roll vad marken används till. En jordbruksfastighet kan bestå av både en näringsfastighet och en privatbostad.

Hur köper man skog?

Skogsfastigheter annonseras i både tidningar och på de större webbaserade marknadsplatserna för fastigheter. Vissa säljare önskar ha sina objekt dolda, vilket gör att det kan vara bra att även ta kontakt med mäklare av skogsfastigheter och meddela vad du söker efter.