Hoppa till innehåll

Sälja bostad i Spanien

Är det dags att flytta till större, mindre eller hem till Sverige? Varje bostad är unik och kräver passion och omtanke när den skall hitta en ny ägare. Vi bryr oss lika mycket om din bostads egenheter och karaktärsdrag som dina egna behov när vi tar oss an ett uppdrag. Här hittar du all hjälp du kan tänkas behöva för att sälja din bostad i Spanien.

Att sälja bostad i Spanien med oss

 
I Spanien arbetar vi efter en variant på den svenska mäklarmodellen. Det skapar trygghet åt både säljare och köpare. När du ska sälja din bostad i Spanien hjälper vi dig genom hela affären. Med 80 års erfarenhet får du samma kvalité med våra svensktalande mäklare i Spanien.
 

Vi är utbildade

Tryggheten när du ska sälja en bostad i Spanien är A och O för oss, därför är alla våra mäklare i Spanien utbildade utlandsmäklare. Det säkerställer att vi håller samma höga kvalitet på våra mäklare även i utlandet.

Vi hjälper dig på svenska

Att sälja en bostad i Spanien är annorlunda än i Sverige. Ofta är avtal och dokument på spanska och kan därför vara svåra att förstå. Därför kan det vara bra att veta att alla våra mäklare talar svenska och hjälper dig att tolka och förstå avtal och dokument.

Vi hittar rätt köpare åt dig

Professionella bilder, stor förståelse för att hitta det unika med just din bostad och koll på målgrupper och marknadsföring. Det garanterar att vi hittar bästa möjliga köpare till just din bostad. Och oavsett om du skall flytta hem eller någon annanstans i Spanien så kan vi hjälpa dig på din nya resa.

Sälja bostad i Spanien – så här går det till

 
Att sälja hus eller lägenhet i Spanien kan vara mer komplicerat och kan ofta ta längre tid än i Sverige. Våra certifierade och svensktalande mäklare hjälper dig genom hela processen, från förberedelser till påskrivet avtal. Allt för att du skall göra en så bra affär som möjligt.

Värdering

Vår inledande värderingshjälp är alltid kostnadsfri och då varje bostad är unik behandlar vi den just på det sättet. Först besöker vi din bostad för att förstå dess unika egenskaper. Därefter jämför vi den med försäljning av liknande bostäder på marknaden för att få fram ett så korrekt pris som möjligt. Är du inte själv på plats kan vi starta processen på distans.

Förberedelser

För att starta försäljningen av din bostad upprättar vi ett uppdragsavtal. I Spanien är uppdragsavtalen oftast utan exklusivitet vilket innebär att du även kan anlita andra mäklare. Dock förbinder du dig att betala provisionen till oss om någon av de kunder vi anvisat köper din bostad. Uppdragsavtalet kan vara exklusivt, det vill säga att du väljer att vi som enda mäklare ska sälja din bostad.

Som säljare behöver du ta fram olika dokument och uppgifter om din bostad. Informera mäklaren om fördelar av din bostad och ditt område samt eventuella brister eller andra viktiga upplysningar som ska ges till potentiella köpare. Du har även skyldigheten att göra en energideklaration av bostaden. Självklart hjälper vi eller våra samarbetspartners er med det.

Marknadsföring

En viktig del av vårt uppdrag är att ta fram ett proffsigt material som beskriver det unika med just din bostad och att rikta marknadsföringen mot rätt typ av målgrupper. Först lägger vi upp din bostad på vår hemsida. Därefter ger vi dig bästa tänkbara exponering av din bostad i rätt kanaler som når köpstarka kunder. Marknadsföringen sker bl.a. på sociala medier, internationella marknadsplatser och matchas mot vårt egna kundregister.

Visningar

Trygghet är viktigt för både köpare och säljare. Därför ser våra mäklare till att de alltid är väl pålästa om din bostad och området den ligger i. På så sätt känner spekulanterna att de får all information de behöver och att de är i trygga händer.

En visning i Spanien skiljer sig mot de på hemmaplan. Det hålls sällan öppna visningar som är vanligt i Sverige. Oftast visar mäklaren i Spanien istället en bostad för en spekulant i taget. Innan visningen får du givetvis råd från våra mäklare om vad som kan förbättra visningsupplevelsen för den potentiella köparen, så att du kan förbereda dig inför visningen.

Vi kan även genomföra digitala visningar av din bostad för spekulanter som inte kan närvara fysiskt på en visning.

Budgivning

I Spanien är det ovanligt med den typ av budgivning som vi har hemma i Sverige. I Spanien lägger man oftast ett bud som är lägre än utgångspriset. Slutpriset avgörs ofta av en förhandling. Vi hjälper dig att förhandla med köparen om pris och villkor.

Kontrakt

När du och köparen är överens återstår pappersarbete och flyttbestyr innan dina nycklar byter ägare. Detta innebär att köparen betalar in en reservationsavgift för att reservera bostaden. Denna avgift deponeras på mäklarens eller ombudets klientmedelskonto.

Nästa steg är att teckna ett köpekontrakt och köparen erlägger en handpenning. Handpenningen deponeras på mäklarens eller ombudets klientmedelskonto. Slutliga betalningen sker sedan på tillträdesdagen.

Utgångspunkten är att bostaden säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder och pris. Det är upp till köparen att noga undersöka bostaden innan köpekontraktet undertecknas. Tänk dock på att du, som säljare, har upplysningsplikt. Det är därför viktigt att du informerar mäklaren om eventuella brister i bostaden, eller annan viktig information som kan påverka köpet.

Tillträde

För att kontrollera säljarens och köparens identitet samt bostadens legala skick utses en Notarius Publicus – ett officiellt utsett ombud. Notarien upprättar också köpebrevet som ligger till grund för köparens lagfartsansökan.

På tillträdesdagen träffas du och köparen tillsammans med de juridiska ombuden hos notarien. Kan du inte själv medverka kan du också skriva en fullmakt till ditt ombud. Nycklarna överlämnas till köparen vid mötet hos notarien. Som säljare har du ett ansvar att lämna bostaden i det skick och med de installationer och licenser som anges i köpeavtalet.

Hitta nytt

Dags att flytta till något nytt inom Spanien? Eller hem till Sverige igen? Förutom sina långa erfarenheter bor alla våra mäklare i Spanien och kan peka ut nya favoritplatser till dig. Självklart ger vi också kloka råd under vägen.

Om du ska flytta hem till Sverige kan vi hjälpa dig att hitta din bostad. Vi har 230 kontor över hela landet som kan leta efter ditt drömobjekt.

Kontakta oss inför din försäljning i Spanien

Står du redo att inleda försäljningen eller har tanken på att sälja din bostad i Spanien precis börjat gro? Vi kan svara på dina frågor och ge dig rådgivning inför din bostadsförsäljning. Fyll bara i formuläret för att komma i kontakt med våra mäklare.
  • Fyll i dina uppgifter nedan
  • Vi kontaktar dig om ett möte
  • Mäklare kontaktar dig för rådgivning

Jag är intresserad av att

Bostadsintresse

Bostadsuppgifter

500 tecken kvar

Kontaktuppgifter

Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel. Försök gärna igen.

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!
Lägg till gärna till epost för att inte missa något.
 
 
 
Ta del av vår integritetspolicy