Hoppa till innehåll

Köpa bostad i Spanien

Oavsett om du ska köpa en bostad i Spanien eller Sverige, skall du känna samma trygghet. Svensk Fastighetsförmedling har över 80 års erfarenhet och ställer samma höga krav på våra mäklare, oavsett var i världen de är verksamma. Vi har tagit den svenska mäklarmodellen till Spanien och håller dig i handen hela vägen till solen, värmen och ett spanskt boende.

Köpa boende i Spanien med oss

 
Vakna upp med utsikt över de spanska bergen och havet. Avrunda dagen med att njuta av värmen på terrassen. Oavsett var eller hur du vill bo i Spanien hjälper våra mäklare dig tryggt och smidigt med att köpa ett spanskt boende.
 

Vi är utbildade

Tryggheten när du ska köpa en bostad i Spanien är A och O för oss, därför är alla våra mäklare i Spanien utbildade utlandsmäklare. Det säkerställer att vi håller samma höga kvalitet på våra mäklare även i utlandet.

Hjälp på svenska

Att köpa ett nytt boende är ett stort beslut. För att du skall vara trygg i din affär pratar alla våra mäklare och samarbetspartners svenska. Avtal och dokument måste skrivas på spanska, men för enkelhetens skull hjälper våra samarbetspartners till med översättning till svenska. Allt för att du ska känna dig trygg när du väl ska skriva på.

Lokala experter

Alla våra mäklare bor på plats i Spanien sedan många år. De kan med sin erfarenhet peka ut smultronställen, berätta om ortens unika egenskaper och ge kloka råd om hur det är att bo i Spanien.

Så funkar det att köpa bostad i Spanien

Att köpa bostad i Spanien skiljer sig från att köpa i Sverige. Därför kan det vara bra att vara påläst kring processen i sig, men också vad du ska tänka på om du vill köpa lägenhet i Spanien och vilka regler som gäller om du tänker köpa hus i Spanien.

Förberedelser

Att köpa hus eller lägenhet i Spanien är annorlunda än i Sverige och kan ta längre tid. Ju mer påläst du är från början, desto smidigare blir förstås vägen till att hitta din drömbostad. När det sedan är dags att välja mäklare, kan du känna dig trygg med att vi på Svensk Fastighetsförmedling är med dig under hela processen och brinner för att hitta rätt bostad just för dig.

Finansiering

Var gärna ute i god tid när du ser över din finansiering. När denna är klar vet du hur mycket du får låna till att köpa din bostad i Spanien. Läs mer om hur du lånar till bostad i Spanien. Vi svarar också gärna på frågor om finansieringen till din bostad i Spanien.

Visning

Våra svenska mäklare har hela tiden som mål att du ska få se precis de drömbostäder som vi vet att du är på jakt efter. På så sätt blir din visning så effektiv och smidig som möjligt och motsvarar dina förväntningar. Vi möts på vårt kontor och åker därefter tillsammans och tittar på de olika bostäderna.

På visningarna är det sedan bra att undersöka bostaden så noggrant som möjligt. Alla bostäder i Spanien säljs i befintligt skick och som köpare har du undersökningsplikt. När du köper en begagnad bostad i Spanien så ingår ofta möbler, vitvaror och inredning. Om du däremot köper en nyproducerad bostad i Spanien så är den oftast helt tom när du köper den.

Efteråt går vi genom och stämmer av de olika alternativen för att ta nästa steg.

Om du av någon anledning inte har möjlighet att komma ner till Spanien kan våra mäklare hjälpa till med olika typer av digitala visningar. Prata med mäklaren om vilka olika möjligheter som finns och hur ni gör för att boka upp tider för digitala visningar.

Budgivning

I Spanien är det ovanligt med den typ av budgivning som vi har hemma i Sverige. Du börjar med att lägga ett bud till din mäklare som framför detta till säljaren. I Spanien lägger man oftast ett bud som är lägre än utgångspriset. Slutpriset avgörs ofta av en förhandling. Vi hjälper dig att förhandla med säljaren om pris och villkor.

Kontrakt

Reservationsavgift

När du och säljaren är överens kopplas oftast ett ombud in. När ni är överens om ett pris skrivs ett reservationskontrakt. Detta innebär att du som köpare betalar in en reservationsavgift för att reservera bostaden. Reservationsavgiften kan variera mellan 3000-10 000 euro beroende på bostad.

Handpenning

Nästa steg är att teckna ett köpekontrakt. Här betalar du som köpare normalt 10% i handpenning av den totala köpesumman, minus den redan betalda reservationsavgiften. Slutliga betalningen sker sedan på tillträdesdagen.

Tilläggskostnader

Utöver köpeskillingen tillkommer kostnader på ca 10-15% på köpeskillingen. Dessa kostnader avser olika typer av skatt samt arvodet till notarien.

Notarius publicus

För att kontrollera säljarens och köparens identitet utses en s k Notarius publicus – ett officiellt utsett ombud. Detta ombud ger information om eventuella skulder kopplade till bostaden, säkerställer att din betalning som köpare är korrekt enligt spansk lag och att den nått säljaren innan avtalet tecknas.

Notarien upprättar också köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan. Att registrera lagfarten kan ta ca 2-3 månader. När den är inskriven och alla skatter och avgifter är betalda, får du tillbaka den med inskrivningsbeviset.

NIE-nummer

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE-nummer. Du kan själv ansöka om detta men enklast är att ge ett ombud en fullmakt för att göra ansökan.

Tillträde

På tillträdesdagen träffas de juridiska ombuden hos notarien. Hos notarien kontrolleras både köparens och säljarens identiteter, bostadens legala skick, ett köpekontrakt upprättas och lagfarten skrivs på.

Det är också här som du får ditt ägarbevis och ditt ombud får nycklarna till din nya bostad.

Säljaren har ett ansvar att lämna bostaden i det skick och med de installationer och licenser som anges i köpeavtalet. Tänk på att det inte är samma krav på t ex flyttstädning i Spanien som i Sverige och bostaden lämnas oftast i befintligt skick till en ny ägare om inte annat avtalats mellan parterna.

Ditt spanska hem

Renovera köket? Riva en vägg eller fixa till poolen? Köper du en bostad i Spanien som behöver renoveras eller byggas ut, så finns det ett utmärkt sätt att sänka kostnaderna. Rotavdrag är en skattereduktion som ges till privatpersoner för vissa typer av arbeten som utförs i bostaden. Om du är bosatt i Sverige och använder den spanska fastigheten som fritidsbostad har du rätt till rotavdrag på samma sätt som om fastigheten legat i Sverige.

Spanska bostäder att köpa

Därför köper vi boenden i Spanien

 
Varför älskar vi svenskar att bo i Spanien? Kanske det sköna, enkla livet? De ljumma vindarna och havet? Eller den härliga gemenskapen med alla andra som valt att bo här, både på heltid och på deltid? Du som läser det här är säkert nyfiken och har en del funderingar. Oavsett om du vill köpa den där efterlängtade semesterbostaden, eller ska packa väskan och flytta till Spanien för gott.
 

Klimatet

Minus 9 grader i Sverige. Plus 24 i Spanien. I Spanien är vintrarna milda. Somrarna soliga och behagliga. Och en solig promenad på stranden, nog känns det lite härligare – mitt i december.

Köp, bo eller hyr ut

Köpa en bostad i Spanien? En egen oas att fly till under lediga veckor där vädret är behagligt och tempot lägre. Väljer du att tillbringa en del av året i Spanien, kan du med fördel hyra ut den resterande tid.

Maten

I Spanien stressar man inte. Framför allt inte när man äter. Här kan du njuta av grönsaker som de skall smaka på riktigt eller färsk fisk och färska skaldjur. Gillar du kött eller fågel finns det också på menyn.

Kontakta oss inför ditt bostadsköp i Spanien

Även om du inte ska köpa bostad i Spanien redan idag kan det vara smart att få tips och råd i god tid. Fyll i formuläret för att komma i kontakt med våra mäklare. De hjälper dig att hitta bästa stället för ett boende i Spanien och vilken ort som passar just dig.
  • Fyll i dina uppgifter nedan
  • Vi kontaktar dig för ett möte
  • Mäklare kontaktar dig för köprådgivning

Jag är intresserad av

Bostadsintresse

Bostadsuppgifter

500 tecken kvar

Kontaktuppgifter

Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel. Försök gärna igen.

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!
Lägg till gärna till epost för att inte missa något.
 
 
 
Ta del av vår integritetspolicy