Hoppa till innehåll

Köpa lägenhet i Spanien

Letar du efter ett enkelt, kanske något mindre och relativt underhållsfritt boende på soligare breddgrader? Då kan en lägenhet i Spanien vara svaret! Här kan du läsa mer om var du kan köpa lägenhet i Spanien, vilka regler och kostnader som gäller och hur mycket du behöver till kontantinsats.

Var ska du köpa lägenhet i Spanien?

Spanien har mer än 2 500 soltimmar per år och erbjuder 4 900 kilometer kust, klimatet är milt även vintertid och det är inte mer än några timmars flygresa från Sverige. Det är inte konstigt att vi är många som drömmar om en lägenhet just här. En lägenhet är enkel att ta hand om, i princip underhållsfri, den kan stå tom i perioder utan problem och är sannolikt smidigare att hyra ut än ett hus om du själv bara är ute efter ett semesterboende.

För att underlätta letandet är det bra om du har en så klar bild som möjligt av vad du söker. Här är några frågor som är bra att besvara innan du går vidare:

 • Vill du bo centralt med närhet till restauranger, service och sjukvård?
 • Är det viktigast att bo med närhet till kust och strand?
 • Vill du bo i utkanten av staden, eller i en liten by om du söker tysthet och lugn?
 • Vill du bo i ett område med den lokala befolkningen eller ville du hellre ha skandinaviska grannar?
 • Är en balkong eller en terrass ett krav?
 • Drömmer du om havsutsikt?
 • Är det viktigt att bo nära en golfbana eller annat fritidsintresse?
 • Vill du klara dig utan bil?
 • Ska du bo på årsbasis eller bara kortare perioder?
 • Har du tänkt att hyra ut din lägenhet?
 • Hur stor lägenhet behöver du? Vill du bara ha ett litet boende med sovrum och kök, eller behövs utrymme för att arbeta på plats eller ta emot familj och vänner?

Vill du ha hjälp att komma fram till vad du söker efter är du välkommen att kontakta oss. Då går vi igenom dina önskemål och startar resan mot din lägenhet i Spanien tillsammans.

Här kan du hitta din lägenhet i Spanien

Två exempel på områden som länge har varit populära bland skandinaver är Costa del Sol, eller spanska solkusten, och Costa Blanca. Med sina 300 soldagar och milslånga kustremsor är det inte konstigt. Här finns ett stort utbud av lägenheter som ger dig möjligheten att infria drömmen om en egen tillflyktplats i Spanien. Kanske är det i Torrevieja eller Marbella ditt drömboende finns? Fuengirola, svenskarnas huvudort på Costa del Sol, är också en omtyckt stad samt de charmiga kustorterna Nerja och Estepona.

Nyproduktion eller en lägenhet på andrahandsmarknaden?

En viktig sak att fundera över är i vilket skick du vill köpa din lägenhet i Spanien. En lägenhet på andrahandsmarknaden har ofta en charmig äldre stil, medan en nyproduktion har en mer modern utformning. Köper du en äldre lägenhet ligger den oftast i ett mer etablerat område, som kan innebära mer ljud från grannar, trafik och livet på gatan. Köper du däremot en nyproduktion ligger den ofta i ett lugnare område i utkanten av staden. Du får kanske längre till vissa faciliteter innan närområdet byggs ut, men å andra sidan slipper du kanske att renovera. Var dock beredd på att detta även kan innebära ljud från byggena ett par år framöver.

Är du villig att starta en renovering eller är det något du helst vill slippa? Det är betydligt billigare att anlita hantverkare i Spanien och det kan vara lönt att investera i en lägenhet på andrahandsmarknaden för att använda resterande buffert till att renovera istället för att köpa en nyproduktion till högre pris. Och är din tanke att vara bosatt i Sverige och använda din lägenhet i Spanien som ett fritidsboende, har du rätt till samma rotavdrag på din renovering i Spanien som om fritidsboendet legat i Sverige. Väg för- och nackdelar mot varandra så att du vet vilket objekt som du ska hålla utkik efter.

Regler och tips vid lägenhetsköp i Spanien

Att köpa lägenhet i Spanien skiljer sig på flera punkter från att köpa lägenhet i Sverige. En viktig skillnad är att även lägenheter räknas som fast egendom. Det betyder att det är samma regler som gäller oavsett om du ska köpa lägenhet eller hus i Spanien. Var väl förberedd innan du påbörjar ditt sökande, både vad gäller själva köpprocessen men också vilka ekonomiska resurser du har och behöver inför ett bostadsköp i Spanien. Hur det går till att köpa en lägenhet i Spanien, från intresseanmälan till tillträde, hittar du under Köpa bostad i Spanien.

Det är säljarens ansvar att lämna lägenheten i det skick och med de installationer och licenser som anges i köpeavtalet. Oftast ingår möbler, vitvaror och inredning när du köper en lägenhet på andrahandsmarknaden, men om du däremot köper en nyproduktion i Spanien är bostaden för det mesta helt tom. Tänk även på att det inte är ett krav på flyttstädning i Spanien, vilket kan vara en stor överraskning för oss svenskar om du inte har koll på detta.

Generellt ingår alla olika typer av bostäder i en samfällighetsförening, Comunidad de Propietarios, som förvaltar alla allmänna utrymmen, som exempelvis trädgård, trappuppgång, poolområde, fasad med mera. Ni som bor i samfällighetsföreningen betalar oftast en månadsavgift för att täcka dessa utgifter.

Är du nybliven pensionär eller är ni en barnfamilj som vill byta miljö för ett år eller två och funderar på att flytta till Spanien permanent, då kan våra guider flytta till Spanien och bo i Spanien ge er goda råd.

Vilka är kostnaderna när du köper en lägenhet i Spanien?

Du har bestämt dig för att köpa lägenhet i Spanien, men vilka är kostnaderna utöver försäljningspriset och hur mycket behöver du i kontantinsats? Utöver själva köpeskillingen tillkommer utgifter på cirka 10–15 procent. Dessa kostnader utgörs av:

 • Överföringsskatt (stämpelskatt)
  6–11 % av försäljningspriset vid köp av begagnade bostäder.
 • Mervärdesskatt och stämpelskatt
  Bara vid nyproduktion, en bostad som säljs för första gången, ca 10 % av köpeskillingen utgörs av moms, tillkommer stämpelskatt om 1,5%.
 • Notarieavgift och registreringsavgift
  Oftast en kostnad på mellan 1. 000 – 2. 000 euro. Beror till viss del på köpeskillingen.
 • Juridiska avgifter och översättningsavgifter
  Varierar beroende på tjänster och omfattning, ca 1 % plus moms (21%).
 • Lånekostnader
  Om du tar lån till din lägenhet i Spanien tillkommer kostnader från banken; uppläggningsavgift på oftast 1 %,
 • Avgifter för serviceanslutningar
  Bara om du köper en nyproduktion.
 • Kostnader för fastighetsägandet
  Oavsett om du är bosatt i Spanien eller inte, betalar du en kommunal fastighetsskatt på 0,5–1,2 % av taxeringsvärdet.
 • Inkomstskatt
  Alla som äger en fastighet i Spanien är skyldiga att betala denna statliga skatt, oftast en relativt liten kostnad på ett par hundra euro per år.

Att ta lån till en bostad i Spanien behöver inte vara krångligt men vissa saker fungerar annorlunda än när du köper i Sverige. Vi kan hjälpa dig med bankkontakt och andra frågor  kring olika typer av lån, ränta och hur du kan räkna på ett bolån i Spanien.

Kontakta oss gärna för rådgivning

 
En trygghet för dig, vare sig du ska köpa lägenhet i Spanien eller sälja den, är att vi finns på plats med mäklare i Spanien som bor här sedan många år, talar svenska och är utbildade utlandsmäklare. Vi kan svara på dina frågor och ge dig rådgivning. Fyll bara i formuläret för att komma i kontakt med våra mäklare.

Jag är intresserad av att

Bostadsintresse

Bostadsuppgifter

500 tecken kvar

Kontaktuppgifter

Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel. Försök gärna igen.

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!
Lägg till gärna till epost för att inte missa något.
 
 
 
Ta del av vår integritetspolicy
 
 
 

Lägenheter att köpa i Spanien