Hoppa till innehåll

Golf i Spanien – guide till banor & resor

Är du en riktigt inbiten golffantast och drömmer om att spela golf i Spanien? Vi förstår dig. Vacker natur, god mat, behagligt klimat och enastående golfbanor. Bara några timmar bort. Här har vi satt ihop en golfguide till Spanien där du kan läsa om allt från de mest besökta golfområdena, till vad det kostar med greenfee och hur det funkar med medlemskap.

Golfbanor i Spanien

Golfbanorna i Spanien är välskötta och välrenommerade, här finns inte mindre än 400 golfbanor som både lockar turister och de som lever och bor i Spanien mer permanent. Du hittar banorna över hela landet, där de allra flesta är belägna längs kusterna. Många med trevliga restauranger och klubbhus som erbjuder typiska spanska rätter såväl som internationell mat. Här lyfter vi några av de mest välkända golfbanorna i Spanien.

Golf längs Costa del Sol

Spanska solkusten, Costa del Sol eller Golfkusten. Kärt barn har många namn. Och det är inte konstigt att Spaniens södra kust även fått namnet Golfkusten, för här finns över 50 golfbanor bara i Malaga-provinsen. En av de mest välkända golfbanorna i Malaga och hela Spanien är Finca Cortesin, en prisbelönt 18-hålsbana med bland annat en trendig Beach Club, en Michelin-belönad restaurang, SPA och racerbana. Hit reser du med en tjock plånbok men får en extraordinär upplevelse.

Inte bara Costa del Sol är en populär golfdestination, utan i hela Andalusien hittar du mycket golfbanor. I inlandet finns bland annat välrenommerade Real Club Sevilla och Santa Clara i Granada med pampiga Sierra Nevada i kulisserna. Längs med kustremsan hittar du längst i sydväst, nära portugisiska gränsen, El Rompido med flera naturnära golfbanor och hotell. Väst om Fuengirola hittar du Estepona, ett populärt golfområde med flertalet banor. Och i Almeria spelar du golf på Spaniens sydöstra udde. Alla är banor med storslagen natur och med havet som närmsta granne.

Golf längs Costa Blanca

Ska du till Costa Blanca och vill spela golf, då har du ett stort urval av banor att välja på. Många gånger lite billigare än golfbanorna längs med Costa del Sol. Att resa till Alicante och spela golf har i många år varit mycket efterfrågat hos skandinaver och det beror på flera faktorer. Dels är det goda flygförbindelser året om och klimatet är idealiskt för att spela golf i. Soligt, varmt och vintertid är temperaturen runt stadiga 20 grader mitt på dagen. Dessutom finns det såklart ett stort urval av bra golfbanor i området.

Att ha Torrevieja som utgångspunkt för golfresan är också vanligt. Många återvänder hit år efter år och många äger till och med sin egen bostad här. En av de mest välkända banorna är Las Colinas, beläget tre mil från Torrevieja, en utmanande bana med vackert klubbhus och som många gånger stått värd för kval till Europatouren.

Golf längs Costa Brava

Costa Brava ligger i Spaniens nordöstra del och även här spelas mycket golf i områdena runt Barcelona och Girona. PGA Catalunya Resort är en av de mest magnifika banorna som bjuder på en riktig naturupplevelse. Det är en lång och relativt svår bana, omgiven av träd, stora sjöar och som är anlagd i en naturligt kuperad terräng. Även om detta är en av de största och mest omtalade banorna finns många fler lite mindre och billigare i och omkring detta område att upptäcka.

Golfbanor med storslagen natur men med en lägre greenfee hittar du i Baskien. Precis som för stränderna i Spanien hittar du många gömda pärlor här som inte har lika många besökare.

Golfbanor i Spanien

Golfresor till Spanien

Eftersom golf blivit en sådan populär sport att kombinera med en weekend eller en så kallad long stay, så finns idag otaliga researrangörer som riktar in sig på att skräddarsy just golfresor till Spanien. På de flesta arrangörernas webbplatser hittar du en karta över vilka golfbanor i Spanien som de jobbar med. När du bestämt vilket område du vill åka till kan du kika runt på arrangörernas hemsidor för att se om du hittar din favorit. Här är några av de större golfresearrangörerna:

Självklart kan du även boka din golfresa själv med flyg, boende, bil och golfbana. Det blir sannolikt lite billigare men kräver lite mer tid och research av dig.

Vilken årstid är bäst för att spela golf i Spanien?

Egentligen kan man säga att det är golfsäsong året runt i Spanien, men under de hetaste sommarmånaderna är trycket mindre på golfbanorna. Höst, vår och vinter är alla populära årstider för golf. Vi skandinaver reser gärna ned till värmen och spelar golf när vi inte kan utöva sporten på ett behagligt sätt här hemma. Det betyder att vi ofta åker till Spanien för att spela golf i januari, mars, april, oktober och november. Och då är det perfekta förhållanden, särskilt vid Costa del Sol eller Costa Blanca med sitt stabila klimat, behagliga temperatur, många soltimmar och framförallt urvalet av golfbanor!

Vad kostar greenfee i Spanien?

Kostnaden för greenfee kan skilja sig åt rejält beroende på när du ska spela, vilken bana du ska besöka och vad som ingår i greenfee-avgiften. Räkna med en kostnad från 350 kronor upp till cirka 1200 kronor för en dag. Riktigt omtalade och påkostade banor kan kosta upp till 2500 kronor per dag. Du kan komma billigare undan om du väljer att boka en starttid senare under dagen. I greenfee-avgiften kan exempelvis bil, golfbag eller bollar ingå. Kolla upp vad det är du betalar för.

Bor du på ett golf-resort i Spanien eller om du bokar ett golfpaket ingår oftast greenfee i din bokning. Eftersom golfbanorna är attraktiva utflyktsmål i Spanien är det bra om du är ute i god tid så du har möjlighet att bestämma din starttid, oftast är de tidiga morgontiderna de mest populära och svåraste att få.

Vad gäller medlemskap behöver du inte ha ett sådant för att få spela på de spanska golfbanorna. Men om du ska flytta till Spanien, kan ett medlemskap på närmaste golfbana vara en bra idé att kolla upp för att få så mycket golf som möjligt för pengarna.

Vanliga frågor och svar om golf i Spanien

Vad kostar det att spela golf i Spanien?

Greenfee kan kosta från 350 kronor upp till 2500 kronor för en dag, men allra vanligast är att det ligger runt 600–700 kronor.

Bostäder i Spanien