Hoppa till innehåll
Vi anpassar just nu arbetssätt och kundmöten för att värna om våra kunder och medarbetare. Läs mer här.
Spanien
Guide

Flytta till Spanien

Varje år är det allt fler svenskar som flyttar till ett nytt härligt liv Spanien. Och vi förstår dem. Men vad innebär en flytt från Sverige till Spanien? Finns det svenska skolor? Och vilken ort passar just dig? Vi hjälper dig med praktiska råd och att hitta rätt hus eller lägenhet i Spanien innan flyttlasset går.

Flytta till Spanien med barn

Att flytta till Spanien med barn känns förstås spännande både för stora och små. Som tur är anpassar sig ju barn ofta fort. Och det finns gott om både bra lokala skolor och privata internationella alternativ.

Den populära Svenska skolan i Spanien är känd för bra gemenskap och gott socialt klimat. Personalen är professionell och engagerad i barnens utveckling. Skolorna erbjuder ofta både undervisning för svenska, finska och norska elever upp till årskurs 6. Men ofta även distansundervisning för högstadieelever, samt förskola för 3-5 åringar. Det fina med Svenska skolan i Spanien är också att den inte bara en skola utan även en trevlig mötesplats för många svenskar.

Flytta till Spanien som pensionär

Att flytta till Spanien som sjukpensionär eller pensionär blir alltmer populärt för oss svenskar. Och det är inte så konstigt. Spanjorerna är väldigt trevligt folk och när du visar intresse för dem välkomnar de dig med öppna armar. De är familjära och artiga. De säger vad de tycker som saker och ting. Om du lär dig spanska så blir det ännu bättre. Men du är även välkommen om du inte pratar spanska så länge du försöker och visar uppskattning.

Det är med andra ord enkelt och härligt att vara pensionär i Spanien. Oavsett om du vill umgås på de spanska restaurangerna eller de vackra golfbanorna.

Praktiskt råd när du flyttar permanent till Spanien

Precis som Sverige så tillhör Spanien EU:s medlemsländer. Det gör det smidigt och enkelt, eftersom du endast behöver svenskt pass för att stanna i landet i upp till tre månader. Vill du flytta till Spanien permanent behöver du registrera dig hos de spanska myndigheterna.

Flytta till Spanien – regler

Ska du bo i Spanien i ett år eller mer måste du göra en anmälan till Skatteverket hemma i Sverige. Du behåller ditt svenska medborgarskap, ditt svenska personnummer och din rösträtt i Sverige. När det gäller din deklaration kan du ibland behöva göra denna i Sverige.

Smarta tips innan du flyttar till Spanien

  • Vad behöver du ta med dig? Vad kan magasineras? Passa på att sälja, slänga och återvinna!
  • Var ute i god tid. Ta kontakt med Skattemyndigheten i både Spanien och Sverige.
  • Flyttfirmor. Jämför erbjudanden och priser.
  • Glöm inte att skaffa bankkort i en lokal bank
  • Adressändra i god tid.
  • Avanmäl dina tv-och radiokanaler.
  • Är du medlem i en organisation eller förening? Glöm ej säga upp ditt medlemskap.