Hoppa till innehåll

Spanska stränder för sol, bad och utflykter

Är du på jakt efter Spaniens finaste och bästa stränder, eller kanske de lite dolda och mindre besökta? Det finns många stränder i Spanien och du hittar otroligt vackra stränder i norr, öster och i söder. Här går vi igenom ett utvalt axplock av allt du kan välja på.

Hitta din strand i Spanien

Spanien har 8000 kilometer kust med cirka 600 fantastiska stränder där de flesta har blivit tilldelade en blå flagga, en certifiering på att stranden håller en hög kvalité i renlighet, faciliteter och bekvämlighet. Spaniens olika kuststräckor har alla namn som börjar med ”Costa” då costa betyder kust på spanska. Och historiskt sätt har stränderna längs med Costa del Sol och Costa Blanca varit de mest populära. Men för den som flyttar till Spanien och har mer tid att spendera finns många fler stränder och naturupplevelser att upptäcka.

Spaniens kuststäder

Spanien är ett land med mycket kustremsa som är kantad av städer vid havet, alltid med minst en strand i närheten. I söder har vi Cádiz och spanska solkusten med bland annat Marbella, Fuengirola, Malaga, Nerja och Estepona. På östkusten hittar vi Alicante, Torrevieja, Valencia och Barcelona. Och slutligen på den norra kusten hittar vi San Sebastián, Bilbao och Gijón. För att bara nämna några av de mest populära kuststäder som svenskar väljer när de bosätter sig i Spanien.

Strand i Spanien

Bästa stränderna på spanska solkusten

Längs den södra kustremsan hittar du populära Costa del Sol, som också går under namnet spanska solkusten. Här hittar du en nästan 20 mil lång kustremsa som sträcker sig från Nerja i öster till Manilva i väster, så det är inte konstigt att det här finns flera stränder att välja mellan. Befinner du dig i staden Malaga så är Playa de La Malagueta den närmaste stranden, precis utanför citykärnan. Är du i trakten runt Nerja måste du besöka Playa de Maro, en av de bästa och mest välbesökta stränderna i området. I lyxiga Marbella hittar du Playa Nagüeles och Bounty Beach och befinner du dig i närheten av Torremolinos gör gärna en utflykt till La Carihuela, tidigare en fiskeby som idag erbjuder en bred strand men med ett litet lugnare tempo. Den mest populära stranden i Estepona är Playa del Rada som tilldelats blå flagg för dess kvalité och renlighet. Fuengirola har en åtta kilometer lång strandpromenad med flera olika stränder att besöka. Här finns olika aktiviteter att utöva när du besöker någon av stränderna, bland annat utegym, minigolf, olika vattensporter och lekplatser för de minsta.

Spanska stränder i öster

På den sydöstra kusten hittar vi Costa Blanca eller ”vita kusten” med Alicante, Torrevieja, Valencia och den populära orten Gandia. Här finns många vita långa stränder med fin sand och en bred strandremsa med gott om utrymme. Valenciaregionen har en 25 kilometer lång kuststräcka som erbjuder ett brett utbud av stränder. La Playa Norte är Gandias huvudstrand, den är hela tre kilometer lång och 150 meter bred, en mycket välbevarad och populär strand med alla bekvämligheter. Du hittar även några mindre stränder runt Gandia som passar dig med djur och dig som vill uppleva mer natur. Mer söder över hittar du Playa de Levante i Benidorm, populär bland både spanjorerna själva och turister, eller lugna Playa de San Juan strax utanför Alicante. Är du ute efter att snorkla och dyka bör du besöka Playa del Moraig, en liten dold pärla i närheten av Javea.

Öarna utanför ostkusten

På öarna Mallorca och Ibiza utanför Spaniens östkust hittar du såklart många vackra stränder av olika natur. På Mallorca får du inte missa ”den gyllene viken” Cala d’Or som egentligen är hela fem vackra vikar på öns östra kust, perfekta för sol och bad. Es Trenc kan vara värt en utflykt för sin finkornigt vita sand och kristallklara vatten som skiftar i turkost och azurblått. Denna strand tillhör nu ett naturreservat och det gör att inga vattensporter är tillåtna och att det är begränsat med faciliteter vilket gör det till en vacker och stillsam badupplevelse. Ibiza bjuder på både vita stränder och vita klippor med turkost vatten. Från de mer livliga stränderna till de mer tysta, gömda och pittoreska. Här finns något för alla!

Stränder Spanien

Stränder i norra Spanien

På den nordligaste delen av ostkusten hittar vi Barcelona, känd för att vara både en storstad med allt vad det innebär av restauranger, shopping och uteliv till att ha en riktigt pampig och välbesökt strand precis intill citykärnan – Platja de la Barceloneta. Du hittar även några mindre, lugnare stränder precis utanför Barcelona som kan vara värda en utflykt för dig som reser med familj eller helt enkelt vill fly undan stadslivet för en liten stund. Norr om Barcelona, närmare den franska gränsen, hittar du stränder som Platja Gran och Mar Menuda i Tossa de Mar, eller den stora och gyllengula sandstranden med grunt vatten i staden Roses. Perfekt för dig som reser med barn eller bara vill njuta av en vacker strand i någon av Kataloniens mindre och mer pittoreska byar.

Där den spanska kustremsan möter Biscayabukten, hittar du fantastiska stränder som bjuder på storslagen natur och med något för alla – surfare, livsnjutare, barnfamiljen eller soldyrkaren. Här finns både citynära stränder som Playa de La Concha i matmeckat San Sebastián, som flera år i rad blivit framröstad till Europas bästa strand. Till mindre och mer gömda stränder som Playa del Sablón eller den mytomspunna Playa de Gulpiyuri - världens minsta strand, utan hav! Den här delen av Spaniens kust heter Costa Verde, den gröna kusten.

I nordvästra Spanien hittar du Galicien vars kustremsa har många likheter med Norge, vilket är två mycket olika typer av stränder; de som vetter mot öppet hav med stora vågor och svala vattentemperaturer och de som ligger skyddat i en vik och lättare blir uppvärmda. Trots att du hittar några av de vackraste stränderna här i norr, så är de inte sällan helt folktomma på grund av att de just vetter mot Atlanten vilket gör att stränderna inte är lika badvänliga som de som ligger vid Medelhavet. Men de är ofta riktiga naturupplevelser! Här i regionen avslutas även många av alla de spanska vandringsleder som ingår i pilgrimsleden.

Lite mer skyddade stränder hittar du i regionen Muros. Kolla upp Praia de San Francisco, Praia de Area Maior eller Playa de Ancoradoiro, alla unika stränder med turkost vatten och en lagunliknande form, med skydd från klippor och vikar.

Sola och bada på spanska – ord du behöver på stranden

Här kommer några sol-och-bad-glosor som kan vara bra att ha på de spanska stränderna:

 • Strand – playa
 • Solbada (sola) – tomar el sol
 • Solbränd – bronceado
 • Bada/Simma i havet – nada en el oceano
 • Kiosk – quiosco
 • Parasoll – sombrilla
 • Solstol/solsäng – cama solar
 • Solkräm – protector solar
 • Solskyddsfaktor – factor de protección solar
 • Solhatt – sunbonnet
 • Handduk – toalla
 • Solglasögon – gafas de sol

Bostäder i Spanien