Hoppa till innehåll

Vandrings­leder i Spanien – vandra från norr till söder

Allt fler upptäcker tjusningen med att vandra i Spanien – ett optimalt resmål för dig som vill kombinera en aktiv fritid med naturupplevelser i världsklass. Det finns en uppsjö av vandringsleder i Spanien – allt från pilgrimsleder i norr till kustnära spår i söder, vilket bidragit till att landet blivit en populär destination för vandringsresor. Oavsett om du är nybörjare eller van vid att vistas ute i leden vågar vi lova att du hittar något som passar dig i denna guide.

Att vandra i Spanien

Spanien är det näst mest bergrika landet i Europa vilket gör en vandring här både varierande, utmanande och vacker. Storslagen natur, panoramavyer och vidsträckta landskap är bara några av de upplevelser du kan förvänta dig. Bergsvandringar hittar du kring Sierra Nevada, Pyrenéerna och i söder kring Kap Finisterre - platsen som tidigare kallades ”världens ände”. Vill du ha en riktig utmaning kan du bestiga Spaniens högsta berg – vulkanen Teide på Kanarieöarna.

I hela Spanien finns omkring 60 000 kilometer uppmärkta vandringsleder. Lederna klassas efter färgerna röd, gul och grön. De röda lederna är de längsta distanserna – ofta från 50 kilometer och uppåt. Sträckor mellan 10 – 50 kilometer klassas som gula. Reser du med barn – håll utkik efter de gröna lederna! De är ännu lite kortare och lämpar sig bra för familjen eller för en dagstur.

El Camino de Santiago – pilgrimsleden

Den mest kända vandringsleden är utan tvekan Camino de Santiago som avslutas i nordvästra Spanien. Sträckan vandras både av turister såväl som boende i Spanien. Den består av ett antal pilgrimsleder som alla har sin speciella historia. De nio mest populära rutterna att vandra är följande:

  • Camino Frances
  • Camino Portugues
  • Camino Portugues Coastal
  • Camino del Norte
  • Camino Primitivo
  • Via de la plata
  • Le Puy Camino
  • Camino Finisterre
  • Camino Ingles

Lederna har sin startpunkt på olika platser i Spanien och i Frankrike för att sedan flätas samman vid Cathedral de Santiago de Compostela i Galicien. Totallängden på sträckorna varierar och du kan såklart välja att endast vandra vissa sträckor beroende på tid och ambitionsnivå - allt från ett par kilometer till flera mil. På flertalet sträckor är det även möjligt att uppleva landskapet på cykel eller från hästryggen.

En populär sträcka att uppleva är den från Saint-Jean-Pied-de-Port, som går genom kuperade landskap, porlande bäckar och grönskande ängar. Om du är historiskt intresserad kommer du ha mycket att hämta här då vägen bjuder på en hel del sevärdheter och historiska landmärken.

De flesta lederna längs sträckan är bra underhållna och lämpar sig lika bra för nybörjaren som för den mer erfarne. Bästa period att vandra här är mellan april - juni eller i september, då vädret är bra och de flesta faciliteter längs med vägen håller öppet. I juli är det som mest välbesökt, så räkna då med en del trängsel på leden.

Vem passar leden för?

För dig som har ett historiskt intresse och söker en social vandring. Vandringens första etapp är något mer utmanande än resterande del. Om du söker ett vildmarksäventyr och vill komma nära naturen finns andra vandringsleder som passar bättre.

Vandring i Sierra Nevada

Om du söker en upplevelse som bjuder på snötäckta toppar, djupa ravinsprickor och milsvid utsikt kan en vandring i Sierra Nevada vara det du söker. På klara dagar är det möjligt att se hela vägen till Afrika.  Vill du ta dig an en utmaning kan du bestiga de över 3000 meter höga bergen Mulhacén eller Veleta.

Att vandra i Andalusien i Spaniens södra del är fantastiskt året om! Från perioden oktober till april är vädret behagligt och du slipper den tryckande värmen och turistströmmarna som sommaren innebär. Luften är hög och krispig och naturens skiftningar är särskilt vackra under höst och vår.

Andalusien bjuder även på kultur och härliga spanska matupplevelser. Du kan med fördel kombinera ett par dagars vandring med exempelvis ett besök i de närliggande städerna Nerja, Fuengirola, Marbella eller Estepona

Vem passar leden för?

Vandring i Sierra Nevada passar dig som gillar naturen, friluftsliv och vill andas frisk bergsluft. Se till att du är ordentligt utrustad och påläst, väderförhållandena och temperaturen i bergen kan skifta snabbt.

Vandra på Gran Canaria

Vandring på Mallorca

Mallorca erbjuder inte bara några av Spaniens vackraste stränder utan också fantastiska landskap. Vill du kombinera sol och bad med en aktiv semester kan en vandring på Mallorca vara precis det du söker! Resmålet har sedan länge varit en favorit hos svenskarna. Sin storlek till trots bjuder ön på många fina vandringsleder väl värda att upplevas.

Pedra en sec är en populär led som sträcker sig genom bergskedjan Serra de Tramuntana på öns norra del. Den totala sträckan är 150 km och det är möjligt att övernatta i små, enkla stugor (refugios) längs vägen. Dessa bör förbokas då de snabbt fylls upp under högsäsong.

Vill du inte vandra hela leden rekommenderar vi sträckan mellan Sóller till den pittoreska byn Deiá. Vandringen är omkring en mil lång kantas av olivlundar, citrusträd och vackra gamla stenhus.

Vem passar vandring på Mallorca för?

För dig som vill gå kortare sträckor eller letar efter spännande dagsutflykter. Du hittar även leder som är lämpade för barn, så att hela familjen kan komma med på äventyr!

Vandra på Gran Canaria

Att vandra på Gran Canarias är ett av de bästa sätten att uppleva dess spännande natur på. Här möts du av vulkaniska slättland, sanddyner och lummiga skogsområden. Tack vare öns olika klimatzoner går det att njuta av varierande naturupplevelser utan att behöva ta sig långa sträckor. Här finns omkring 800 km vandringsleder i varierande svårighetsgrad. Några populära sträckor att vandra är bland annat Barranco de Azuaje och Area Recreativa de La Laguna.

Vem passar vandring på Gran Canaria för?

Gran Canaria har något för alla! Du kan välja nivå på din vandring efter vad du känner för eller hur mycket tid du har till ditt förfogande. Då landskapet är kuperat innebär en del sträckor att man går både brant uppåt och nedåt, så vandringsstavar kan vara bra att ha!

Hoppas vi har sått ett frö till att uppleva Spanien till fots! Innan du planerar din resa kan du ta del av fler tips i våra guider nedan.

Bostäder i Spanien