Hoppa till innehåll

Bo i Spanien – så kan livet se ut

Att leva och bo i Spanien som svensk är för många en dröm. Men hur kan livet se ut för svenskar i Spanien och går det att arbeta här eller härifrån? Hur är klimatet på vintern, var bor det flest svenskar och vad kostar det att bo här? Såklart finns det många frågor och funderingar och i den här texten hoppas vi kunna besvara så många som möjligt.

Leva och bo i Spanien

Det finns mycket som lockar med att leva och bo i Spanien. Klimatet är behagligt, maten är god, spanjorer är generellt väldigt trevliga och familjära och du kan med en mindre budget leva lite bättre än för samma peng i Sverige. Det finns tillgång till bra sjukvård och många svenska organisationer på plats, något som kan kännas tryggt när du bosätter dig i ett annat land. Dessutom är Sverige inte alltför långt bort.

Var ska du bo i Spanien?

Var någonstans du ska köpa lägenhet i Spanien eller var du helst vill köpa hus i Spanien är bra att bestämma för att underlätta ditt letande. Många anser att de södra delarna av Spanien är det absolut bästa stället att bo på, kanske särskilt för oss skandinaver som längtar efter ljuset och värmen. Här hittar du både större städer men också många pittoreska byar och mindre orter, samt du har aldrig långt bort till kustremsan. Populära orter i Spanien är Malaga, Alicante, Torrevieja, Fuengirola, Mijas, storstaden Barcelona och öarna Mallorca och Kanarieöarna. Om du är osäker och vill ha tips från proffsen kan du alltid kontakta svenska mäklare på plats i Spanien.

Vad kostar det att bo i Spanien?

Priserna i Spanien är i genomsnitt cirka 20 procent lägre än våra svenska priser, det visar en undersökning från 2019 utförd av Eurostat. Det finns några få poster där Spanien är något dyrare än i Sverige och det är internet, telefoni, möbler och el. Men vad gäller övriga utgifter som nöjen, livsmedel, kläder, boende, fordon, kollektivtrafik, hantverkartjänster etcetera är Spanien generellt ett billigare land att leva i.

Jobba och bo i Spanien

Funderar du på om du kan bo i Spanien men fortsätta att jobba i Sverige? Med tanke på hur den nya tidens arbetsplats ser ut är det inte en omöjlighet. Det är ingen tidsskillnad vilket gör att arbetsdagen fortsatt är synkad med dina kollegor hemma i Sverige. Och de arbetsplatser som har möjlighet till att jobba på distans, kommer sannolikt även fortsätta med detta arbetssätt framöver. Det är inte otänkbart att många svenskar i framtiden kommer att jobba på annan ort eller i annat land än där deras arbetsplats ligger. Tänk bara på att alltid ha koll på aktuell reseinformation och eventuella regler kring inresa till Spanien innan du tar ett sådant beslut.

Ska du däremot vara anställd i Spanien är det bra att känna till att den spanska lönen i regel är lägre än i Sverige, men å andra sidan är det ju också billigare att leva och bo i Spanien. När du jobbar i Spanien betalar du spansk inkomstskatt, den beräknas utifrån hur mycket du tjänar, likt vår svenska inkomstskatt.

Även om det i Spanien finns en filosofi som säger mañana mañana och siestan är ett väletablerat uttryck, så är arbetsdagarna oftast längre än vad vi svenskar är vana vid och spanjorerna har mindre semester på ett arbetsår. Men trots att de arbetar mer sägs de vara bättre på att ta det lugnt och njuta av livet.

Mat och kultur i Spanien

I Spanien kan du njuta av genuin spansk mat som ofta är enkel men gjord på otroligt fina och smakrika råvaror som kommer från området. Dessutom är maten i Spanien prisvärd och du kan äta gott för en billig peng.

Även det spanska kulturlivet har mycket att erbjuda. Här hittar du flera historiska platser som Alhambra i Grenada, erkända konstmuseum med bland annat verk av Dali, Picasso och Murillo, Flamencons högkvarter i Sevilla och mycket, mycket mer. De flesta spanjorer är otroligt stolta över sin region och dess traditioner, därför är spansk kultur en stor del av samhället, oavsett var du befinner dig i landet.

Populära sporter i Spanien

Att fotboll är en populär sport i Spanien har nog inte gått någon förbi. Här kan du spela spontant på stranden eller hitta fotbollsträning för motionärer. Har du barn finns säkert möjlighet till att ansluta till det lokala fotbollslaget, hör dig för med skolan där ditt barn börjat. Och det är inte helt otänkbart att det blir chanser till att se spännande fotbollsmatcher som åskådare.

Cykling, golf och tennis är andra stora sporter som du enkelt kan utöva på plats och som det finns möjlighet till på de flesta platser i landet. Även vandring är populärt och det finns många vackra naturreservat och berg med fina vandringsleder i både södra Spanien och längre norrut. Till och med skidåkning kan du få till i Spanien, men då måste du ta dig upp till Pyrenéerna, här finns flera fantastiska skidorter att upptäcka. Även olika typer av vattensporter erbjuds för dig som besöker någon av alla vackra stränder i Spanien.

Bo i Spanien på vintern

Temperaturen i södra Spanien sjunker nästan aldrig under tio grader och dagtid ligger den på cirka 20 grader eller mer även på vintern. Många väljer därför att bo i Spanien vintertid eller halva delen av året, för just det behagliga klimatet och det säkra antalet soltimmar. Det finns mestadels bara fördelar med att bo i Spanien under vintern, men om vi ska nämna något som kan vara bra att känna till är det att elen är relativt kostsam i Spanien och lägenheter och hus är inte alltid så välisolerade. Det kan också vara så att varmvattnet tar slut om det inte finns en tillräckligt stor varmvattenberedare. Småsaker såklart, men ändå något som kan vara bra att ha i bakhuvudet inför din flytt till Spanien.

Svenskar i Spanien

Hur är det då att bo i Spanien som svensk och var i Spanien bor det flest svenskar? Svenskar och skandinaver välkomnas med öppen famn i Spanien, det vill säga om du själv är öppen för nya intryck och att insupa den spanska kulturen och livsfilosofin. Då blir du garanterat accepterad av spanjorerna. Dessutom finns många svenska communitys och organisationer som är verksamma i Spanien, framförallt i de södra delarna. Så om du vill behålla kontakten med Sverige finns alla möjligheter att träffa andra svenskar på plats i Spanien.

Svenska organisationer och communitys i Spanien

I Spanien finns flera svenska konsulat som du kan vända dig till, dessa hittar du bland annat i Torrevieja, Valencia, Malaga, Sevilla, Las Palmas, Barcelona.

Ska du bo i Spanien med din familj och har barn i skolålder finns det flera svenska, skandinaviska eller internationella skolor att välja mellan. Svenska skolan hittar du bland annat på öarna Gran Canaria, Mallorca och Teneriffa, samt i Marbella och Costa Blanca.

Du hittar även Svenska kyrkan på flera platser i Spanien, såklart på de platser där vi svenskar är allra mest – Costa Blanca, Costa del Sol, Gran Canaria, Teneriffa och Mallorca.

Svensk sjukvård

Den allmänna sjukvården i Spanien är bra. Vill du gärna träffa en svensk läkare, behöver du sannolikt vända dig till den privata sjukvården och då finns det några olika alternativ att välja på, bland annat finns ScandClinic i Costa Blanca och i Costa del Sol.

Vanliga frågor och svar om att bo i Spanien

Hur är det att bo i Spanien?

När du har alla papper på plats, har ett NIE-nummer och är inskriven i din spanska kommun så kan du leva ett väldigt behagligt liv i Spanien med guldkant på vardagen.

Vad kostar det att bo i Spanien?

Självklart beror det på hur och var du bor och vilka dina levnadsvanor är. Men i stort är det betydligt billigare att bo i Spanien än i Sverige. Både vad gäller livsmedel, boendekostnad, nöjen och kultur.

Var bor svenskar i Spanien?

Svenskar bosätter sig främst i södra Spanien. Populära orter är Torrevieja, Malaga, Torremolinos, Marbella, Alicante, Mijas, men också Barcelona och Kanarieöarna.

Hur många svenskar bor i Spanien?

Cirka 100 000 stycken (enligt siffror från 2019).

Bostäder i Spanien