Hoppa till innehåll

Läget i Spanien – bra att känna till!

Går du i tankar om att köpa eller sälja en bostad i Spanien men är osäker på hur läget är där just nu? Tranquilo, här berättar vi om hur du gör en trygg affär trots pandemin. Vi går igenom vad som gäller när du ska resa till Spanien och ger tips på hur du håller dig uppdaterad kring restriktioner och aktuellt coronaläge. Här kan du även läsa om det spanska vädret, prisnivån, valutan och om det senaste för bostadsmarknaden i Spanien.

Coronaläget i Spanien

Även om coronaläget i Spanien kan kännas osäkert, går det att ana ett ljus i tunneln. Vaccineringen är i full gång och Spanien har infört flera restriktioner för att begränsa smittspridningen och som underlättar för både bofasta och turister att vistas i landet på ett säkert sätt. Exempel på restriktioner som Spanien har eller har haft är obligatoriskt munskydd i offentliga miljöer, utegångsförbud nattetid i de flesta regionerna och perimeterkarantän i flera regioner, vilket innebär att du inte får resa eller röra dig fritt mellan regioner och kommuner.

Svenska ambassadens hemsida kan du håll koll på gällande och nya restriktioner i Spanien och hur coronaläget förändras.

En trygg bostadsaffär trots pandemin

Att genomföra en bostadsaffär i Spanien är inget som behöver hindras på grund av dagsläget. Mycket kan förberedas hemifrån och utföras av kontaktpersoner på plats med hjälp av fullmakter. Våra svenska mäklare i Spanien ger dig gärna råd och tips på tillvägagångssätt, samt hjälper dig med praktiska saker som till exempel att boka in digitala visningar av intressanta bostäder eller att börja förbereda din försäljning. Läs till exempel om hur de hjälpte Kjell och Susanna med deras resa från Falun till Fuengirola hösten 2020.

Du kan vara trygg med att vi löpande följer myndigheternas rekommendationer och anpassar arbetssätt och kundmöten för att kunna erbjuda ett säkert sätt att köpa och sälja bostad. Läs mer om hur vi jobbar under coronatider.

Reseinformation för inresa i Spanien

I vanliga fall när du reser in i Spanien behöver du bara tänka på att ha en giltig ID-handling eftersom både de och vi ingår i EU. Det finns inga särskilda passregler i Spanien, men det kan alltid vara bra att ha ett pass som inte är för nära utgångsdatum, allra helst giltigt i längre än 6 månader från inresa. På Svenska ambassadens hemsida hittar du mer reseinformation samt kan anmäla din utlandsvistelse på Svensklistan, något som är bra att göra om det skulle ske något oförutsett eftersom de då kan de se att du är på plats och var. Även på UD:s hemsida och i deras app UD RESKLAR, som finns där appar finns, hittar du praktisk information för din resa till Spanien.

Resenärer som anländer till Spanien från EU/Schengenländer

Den 2 juni lyfte Spanien kravet för resenärer från EU samt Schengenländer att visa EU:s digitala Covidintyg eller EU- likvärdig Covid-19 vaccination/ negativt intyg på aktiv infektion/ tillfrisknandeintyg. Passagerare som anländer till Spanien fr o m den 2 juni behöver varken fylla i hälsoformuläret eller visa upp ett COVID-19-vaccinationsintyg.

Bostadsmarknaden i Spanien

På den spanska bostadsmarknaden utgör lägenheter den största andelen (66 %) därefter kommer par- och radhus (21 %) och fristående hus (11 %). I och med att ensamhushåll, par utan barn och ensamstående föräldrar blivit allt vanligare har efterfrågan på ettor och tvåor ökat.

I och med pandemins utbrott blev det en nedgång i bostadsköp när stora delar av Spanien var i lock down, men det tog fart igen när många började köpa och sälja på distans. Det blev alltså inte den stora nedgången av priser på bostäder som många misstänkte. Dessutom har pandemin, precis som i Sverige, lett till att många vill satsa på sitt boende och ha större ytor både inne och ute. Enligt siffror från spanska inskrivningsmyndigheten steg både antal bostadsköp och bostadspriserna i Spanien i slutet av 2020.

Flygtid till Spanien och vilken valuta gäller?

En av många anledningar till att Spanien är så populärt är att det inte ligger längre än 3,5–4 timmars flygresa bort. Ska du resa till Kanarieöarna tar det lite längre, cirka 5–6 timmar. Det finns många olika flygbolag som reser till stora delar av Spanien och i vanliga fall finns många avresor att välja mellan när du ska boka din resa.

Valuta och priser i Spanien

I Spanien är valutan euro och tio svensk kronor motsvarar cirka 1 euro. Innan euron infördes vid år 2000 var den spanska valutan pesetas. Inför din resa:

Kolla aktuell valutakurs i Spanien

Priserna i Spanien ligger generellt 20 procent lägre än vad de gör i Sverige, däremot är till exempel elpriserna i Spanien något högre. Du kan läsa mer om prisnivån och vad det kostar att leva i Spanien på sidan Bo i Spanien.

Vädret i Spanien

Spanien har ett härligt klimat, även vintertid är det milt med många soltimmar. Vi svenskar reser allra helst till de södra delarna av Spanien som Kanarieöarna, Costa del Sol och Costa Blanca. Trots en relativt kort flygresa från Sverige får vi ett helt annat klimat än det svenska. Särskilt under de månaderna vi gärna befinner oss i Spanien, vilka är från oktober till mars. Temperaturen i södra Spanien i oktober ligger på cirka 25 grader dagtid och i november och december sjunker det till cirka 20 grader. På Kanarieöarna kan det vara något varmare. Kolla upp vilket väder det är i Spanien just nu och framåt.

Går du i tankar om att kanske flytta till Spanien eller köpa ett hus eller lägenhet där?

Håll koll på våra bostäder till försäljning eller kontakta våra mäklare direkt.

Vanliga frågor och svar om Spanien

Vad är klockan i Spanien?

Det är samma tid som här. Spanien följer precis som Sverige sommartid och vintertid. Däremot ligger Kanarieöarna en timme efter vår svenska tid.

Vilken valuta används i Spanien?

Nu används euro och dessförinnan pesetas.

Bostäder i Spanien