Hoppa till innehåll

Lån till bostad i Spanien

Är du osäker på hur det funkar med finansiering av lägenhet eller husköp i Spanien? Att ta lån till en bostad i Spanien behöver inte vara krångligt men vissa saker fungerar annorlunda än när du köper i Sverige. Här har vi samlat de bästa tipsen och reder ut vad som gäller kring olika typer av lån, ränta och att räkna på ett bolån i Spanien. 

Olika sätt att låna pengar till bostad i Spanien

Det finns olika sätt att finansiera en bostad i Spanien och vilket sätt som passar för dig beror på den situation du befinner dig i, till exempel om du redan äger en bostad, vilken belåningsgrad du har eller om du redan bor i Spanien.

Utöka lånet på en befintlig bostad

Det enklaste sättet att finansiera sin bostad i Spanien är att utöka ett befintligt bolån i Sverige. Det förutsätter att du har en bostad som har utrymme för ökat lån. I det fallet används din nuvarande bostad som säkerhet i köpet vilket gör att det egentligen inte påverkas av den spanska marknaden. En sak att hålla koll på är att ett utökat bolån kan påverka amorteringstakten på lånet.

Du kan också se över möjligheten att flytta bolånet till en annan långivare, för att försöka förbättra dina lånevillkor. Hos Ordna Bolån kan du jämföra olika bankers erbjudanden.

Ta lån för en spansk bostad i en svensk bank

Det är möjligt att ta bolån hos en svensk bank för att köpa lägenhet eller vid husköp i Spanien, men eftersom den spanska bostadsmarknaden skiljer sig från den svenska, så förändras villkoren. I Sverige kan du låna upp till 85 % av bostadsvärdet medan för köp utomlands ligger gränsen ofta mellan 50 och 60 %. Det betyder att du behöver en kontantinsats på 40–50 % av köpeskillingen.

Låna pengar i en spansk bank

Att vända sig till en bank i Spanien för finansiering av boendet är också ett alternativ. Då är det bra att veta att villkoren ofta skiljer sig från svenska banker. Exempelvis är det vanligt att lån läggs upp på 25 år, vilket motsvarar en årlig amortering på 4 %. I många fall behöver lånet vara slutbetalat vid 65–70 års ålder och lånegraden i förhållandet till bostadens värde ligger på 60–70 %. Om du har flyttat till Spanien och är skriven där går det ibland att låna mer

Att tänka på vid lån till bostad i Spanien 

  • Lån i Spanien ges i Euro, vare sig banken är svensk eller spansk. Därför kan förändringar i valutakurser påverka din ekonomi.
  • Amorteringstakten är oftare snabbare för lån i Spanien.
  • Även om världsekonomin är global kan bostadsmarknaden kan se olika ut på olika ställen i världen, så svenska och spanska marknaderna kan skilja sig åt.
  • Kontantinsatsen på en bostad i Spanien kan bli 40–50 % av köpeskillingen.
  • Om du tar lån till din lägenhet i Spanien tillkommer kostnader från banken; uppläggningsavgift på oftast 1 %.

Låna till bostad i Spanien – en checklista

 

Är du på väg att flytta till Spanien? Vare sig du redan har hittat en bostad eller är i början av planeringen så är det bra att förbereda sig för köpet. Så här gör du dig redo för att komma närmare drömmen om att bo i Spanien!

 
01

Värdera din bostad

Om du redan har en bostad med lån – få den värderad för att se om du kan höja belåningsgraden. Kontakta oss så hjälper vi dig med värderingen.

02

Prata med din bank

Ta en diskussion med din bank om vilken typ av lån som är den bästa för dig.

03

Se över dina bolån

Kan du omförhandla och få bättre villkor för bolånen hos en annan bank? Du kan enkelt jämföra långivare och få lånelöfte på Ordna Bolån.

Bostäder i Spanien