Hoppa till innehåll
Vi anpassar just nu arbetssätt och kundmöten för att värna om våra kunder och medarbetare. Läs mer här.
Sverige
Guide

Handpenning vid lägenhets- & husköp

Vad är en handpenning? Och vad är egentligen skillnaden mellan handpenning och kontantinsats? Här hittar du svaren – och får koll på hur mycket du brukar behöva betala i handpenning vid husköp eller lägenhetsköp.

Därför betalar du handpenning för bostaden

När du köper en bostad delas betalningen i de allra flesta fall upp i två delar. Den första inbetalningen du gör är den så kallade handpenningen. Den här betalningen fungerar som en slags försäkran både för säljaren och köparen om att affären kommer att genomföras.

Handpenningen betalas i anslutning till kontraktsskrivningen och är oftast 10 % av köpeskillingen, alltså det slutgiltiga priset på bostaden. Dock kan handpenningen i vissa fall vara lägre, till exempel om köpeskillingen är väldigt stor. Det händer också att en affär går så fort att en handpenning inte är nödvändig. Oavsett kan du i de flesta fall procentuellt sett räkna med att handpenningen för hus är lika stor som handpenningen för lägenhet. Efter att du har betalat handpenningen har du 90 % av slutlikviden, alltså det slutgiltiga priset, kvar att betala.

En sak som kan vara bra att tänka på är att inte betala handpenningen förrän du har fått ditt bolån godkänt av banken. Innan dess kan du nämligen inte vara säker på att du kommer att få det bostadslån du behöver. Detta gäller även om du har fått ett lånelöfte, eftersom lånelöftet inte är bindande. I vår guide hittar du mer information om vad som gäller när du ansöker om lånelöfte.

Vad är skillnaden mellan handpenning och kontantinsats?

En vanlig missuppfattning är att handpenning och kontantinsats är samma sak. Så är det alltså inte. Handpenningen är en form av försäkran om att köpet kommer att genomföras och den betalas in tidigt i affären.

Kontantinsatsen, som är minst 15 % av bostadens pris, är däremot den summa som långivaren enligt lag måste kräva att du som köpare kan betala ur egen ficka för att få ta ett bostadslån.

Handpenningen kan vara en del av kontantinsatsen

Även om handpenning och kontantinsats är två olika saker, kan du betala in handpenningen som en del av kontantinsatsen. Nedan ser du hur du beräknar hur mycket du betalar i handpenning och vad som blir över att betala av kontantinsatsen:

Om priset för bostaden du ska köpa är 1 000 000 kr, blir en handpenning på 10 % alltså 100 000 kr. Har du då sparat ihop till kontantinsatsen för bostaden, som vi här räknar med är 15 % och därmed 150 000 kr, kan du använda en del av den hopsparade kontantinsatsen för att betala handpenningen. De resterande 50 000 kr lägger banken ihop med ditt bolån för att betala till säljaren på tillträdesdagen. Din nya bostad blir då betald till 100 % den dagen du får tillträde och kan börja flytta in.

Finns det handpenningslån?

Många som köper en ny bostad har inte råd att betala handpenningen vid tiden för kontraktsskrivningen, utan har pengarna låsta i exempelvis den nuvarande bostaden. Detta kan lösas genom att du tar ett så kallat handpenningslån. Det är ett separat lån som du kan teckna med exempelvis din blivande långivare, eller med banken där du har ditt nuvarande bolån. Handpenningslånet är ett korttidslån utan säkerhet. Det innebär att du antingen måste betala tillbaka det när du får tillträde eller att det kan omvandlas till ett bostadslån när du tar över den nya bostaden.

Ett annat alternativ om du behöver låna pengar till kontantinsatsen är att du kan ansöka om ett privatlån. Det lånet blir då separat från ditt bostadslån. Till skillnad från handpenningslånet behöver du inte betala tillbaka ett privatlån i och med tillträdet.

HITTA RÄTT PRIVATLÅN VIA DIREKTO
Funderar du på att renovera före eller efter din bostadsaffär? Vår låneförmedlare Direkto hjälper dig att hitta rätt privatlån.

Jämför privatlån hos Direkto