Hoppa till innehåll

Lånelöfte – ansök inför bolån

Med ett giltigt lånelöfte är du redo att ge dig ut på bostadsmarknaden då vet hur stort bolån du skulle kunna få. Men hur ansöker du egentligen om ett lånelöfte, vad kollar banken på och vad gäller vid nyproduktion? Svaren hittar du i den här guiden!

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked från banken om hur stort bolån du kommer att kunna få baserat på din ekonomiska situation. Du kan alltså se lånelöftet som en indikation på ungefär hur mycket du kan betala när du hittar det hus eller den bostadsrätt du vill köpa.

Lånelöftet är dock inte knutet till en specifik bostad och du kan därför ansöka om det redan innan du börjar gå på visningar. Många mäklare föredrar dessutom att du har ett lånelöfte när du är med i en budgivning, för att de ska veta att du är seriös med det potentiella köpet.

Lånelöftet är inte samma sak som ett bolån

Även om du har fått ett lånelöfte innebär det inte att du garanterat kommer att få motsvarande belopp i bostadslån. När du har hittat ett hus eller en bostadsrätt som du vill köpa måste du därför på nytt ansöka hos banken om ett lån för den specifika bostaden. Detta beror på att banken vill kontrollera att bostaden du köper är tillräcklig som säkerhet för det bolån du har fått lånelöfte om. Att bostaden fungerar som säkerhet betyder att du, om du inte kan betala tillbaka ditt lån på något annat sätt, kan sälja bostaden och på så sätt betala tillbaka lånet.

När du ansöker om bolån för ett specifikt hus eller bostadsrätt gör banken dessutom en ny avvägning av din ekonomiska situation eftersom den kan ha förändrats sedan du fick ditt lånelöfte.

Ansök om lånelöfte – så gör du

Det enklaste är att söka lånelöfte online. Genom vår bolånetjänst Ordna Bolån får du snabbt svar från olika banker. Där fyller du i dina uppgifter, skickar in dem och kan i inloggat läge följa de lånelöften du får. Du kan också ansöka hos respektiva bank online, eller ansöka om lånelöfte genom ett bankkontor. 

Vad kollar banken vid en ansökan om lånelöfte?

När du har ansökt om lånelöfte gör banken en kreditupplysning på dig för att se om du har några betalningsanmärkningar. De värderar också din inkomst, dina omkostnader, din anställningsform och eventuella övriga skulder. Dessutom gör banken en boendekalkyl för att få en uppfattning om vad din månadskostnad skulle ligga på.

Är lånelöftet bindande?

Ett lånelöfte är inte bindande varken för dig som låntagare eller för långivaren eftersom det bara är ett förhandsbesked om hur mycket du kan få låna. Det gör att det är viktigt att du ansöker om bolån för den specifika bostaden du ska köpa innan du skriver på köpekontraktet.

Det betyder också att du kan välja att ansöka om bolån hos en annan bank när du väl ska köpa din bostad.

Hur länge är mitt lånelöfte giltigt?

Ett lånelöfte är vanligtvis giltigt i tre till sex månader. Skulle det ta längre tid för dig att hitta en ny bostad kan du alltid ansöka om att få en förlängning. Förändras din ekonomiska situation under tiden som lånelöftet innefattar bör du kontakta banken för att slippa tråkiga överraskningar när det väl är dags för dig att ta ett bolån för att köpa din nya bostad.

Kan jag ansöka om lånelöfte hos flera banker?

Du kan ansöka om lånelöfte hos flera banker, men det finns risker med att göra det. Ser banken att det har gjorts många kreditupplysningar på dig kan det, tillsammans med andra faktorer såsom till exempel höga skulder eller betalningsanmärkningar, tolkas som att du har sämre återbetalningsförmåga. Banken kan då ställa sig tveksam till att ge dig ett lånelöfte. Har du en normal ekonomi och kredithistoria har detta dock en relativt liten betydelse när du ansöker om lånelöfte för just bolån.

Lånelöfte vid nyproduktion

Ett lånelöfte är aldrig knutet till en specifik bostad. Alltså blir själva ansökan om lånelöfte inte annorlunda om det är en nyproduktion du funderar på att köpa. Det gör också att lånelöftets giltighetstid är densamma som om du hade planerat att köpa en redan befintlig bostad – alltså mellan tre och sex månader. Detta trots att du i många fall kan behöva skriva på ett så kallat förhandsavtal så mycket som två år innan själva köpet kommer att avslutas.

Tänk därför till en extra gång innan du skriver på ett förhandsavtal. Och kolla gärna upp vilka möjligheter som finns för att dra dig ur köpet, ifall din ekonomiska situation eller bostadsmarknaden har förändrats på ett sådant sätt att du kanske inte får ett bolån som motsvarar lånelöftet.

Ansök om lånelöfte hos våra partners

 

Ordna Bolån är en del av Svensk Fastighetsförmedling och en ny tjänst som jämför banker när du vill ansöka om lånelöfte eller omförhandla bolån.

Drömmer du om ett nytt hem? Börja med att ansöka om ett lånelöfte och räkna på vad bolånet kostar hos Nordea och få svar direkt.

Ett hem är en investering för livet. När du köper en bostad genom oss kan du ansöka om ett bolån hos SEB till en förmånlig ränta.