Hoppa till innehåll

Boende­kalkyl – beräkna din boende­kostnad

Med en boendekalkyl får du en överblick över hela kostnaden för ditt nya boende, och kan känna dig trygg med att du köper ett boende som passar din ekonomi. Vi tipsar om hur du enkelt gör en bokalkyl, vilka boendekostnader du bör räkna med och vilka fördelar det ger att ha koll på din boendeekonomi.

Få koll på kostnaderna för ditt nya boende med en bokalkyl

En boendekalkyl är en sammanställning av kostnaderna för ditt framtida boende. Den hjälper dig att få koll på om du har råd med alla utgifter som köpet av en ny bostad medför. I kalkylen behöver du räkna in kostnader för räntor och amorteringar på ett eventuellt bolån, men också de övriga kommande boendekostnaderna som kan vara lätta att glömma bort.

Du kan välja om du vill räkna på ditt boende ”för hand”, eller använda någon av de boendekostnadskalkyler som finns tillgängliga på nätet. På de flesta av våra bostadsannonser hittar du en lättanvänd kalkyl, som du kan använda för att få en uppfattning om vad dina bolåne- och driftkostnader skulle kosta dig per månad. Du kan också be din mäklare att hjälpa dig att göra en boendekalkyl.

Vilka kostnader ingår i en boendekalkyl?

Två stora och viktiga poster i din boendekostnadskalkyl är dina kostnader för bolåneräntor och amorteringar på ett eventuellt bolån. Utöver dessa poster behöver du inkludera dina driftkostnader för att beräkna dina boendekostnader. Hit räknas exempelvis vatten, el, avlopp, underhåll och försäkringar.

Du som köper ett hus ska också räkna med kostnaden för pantbrev och lagfart. Dessutom kan kostnader för tomträttsavgäld, alltså den årliga kostnaden du betalar till kommunen eller staten för tomträtten, och samfällighetsavgift tillkomma. Ska du däremot köpa en bostadsrätt behöver du istället räkna in månadsavgiften till bostadsrättsföreningen och överlåtelsekostnaden.

Beräkna din boendekostnad per månad

När du har en färdig boendekalkyl är det smart att bryta ner den i kostnad per månad. Då kan du mer konkret jämföra ditt hushålls utgifter mot inkomsterna och sätta upp en månadsbudget. För att räkna ut månadskostnaden på ditt/dina lån ska du räkna in både ränte- och amorteringskostnaden per månad. Du beräknar räntekostnaden per månad med formeln nedan:

Kvarvarande skuld x räntesats = årsränta i kr. Därefter delar du årsräntan i tolv.

Det innebär att du som har ett lån på 1 000 000 kr och en ränta på 5 % gör beräkningen:

1 000 000 x 0,05 = 50 000 kr

50 000 / 12 = 4166,67 kr

Din räntekostnad för en månad blir då 4166,67 kr. Dock kommer din räntekostnad att förändras i och med att du betalar av på lånet eller om räntesatsen förändras. Det innebär att du då behöver göra nya beräkningar för lånets räntekostnad.

Se över din totala boendeekonomi

När du har räknat ut din månadsbudget kanske du börjar fundera på din totala boendeekonomi. Till boendeekonomi kan du räkna alltifrån lån och räntor, till sparande, smarta energisparande åtgärder och vilka kostnader du har för underhåll. Också juridiska frågor såsom samboavtal och testamente är intressanta för din boendeekonomi, liksom försäkringar av olika slag.

Passa därför på att kolla igenom dina försäkringar och andra löpande utgifter samtidigt som du räknar på ditt nya boende. Kanske kan du göra smartare val som minskar dina boendekostnader, och på så sätt få mer pengar över till annat. Dessutom ger det dig en större marginal ifall det skulle inträffa oväntade ränte- och/eller avgiftshöjningar.

Se hur mycket du kan låna

 

Via Ordna Bolån kan du jämföra erbjudanden från olika banker och testa räntan på ditt befintliga bostadslån.  

Drömmer du om ett nytt hem? Börja med att ansöka om ett lånelöfte och räkna på vad ditt nya boende kommer att kosta hos Nordea.

Ett hem är en investering för livet. När du köper en bostad genom oss kan du ansöka om ett bolån hos SEB till en förmånlig ränta.