Hoppa till innehåll

Köpa nyproduktion – en nybyggarkänsla

Att köpa nyproduktion är någonting alldeles speciellt. Det du köper är en framtidsvision och en möjlighet att sätta din egen prägel redan från start. Du är med när en ny del av staden växer fram och är en av de första som strosar längst kvarterets gata, som köper en kaffe i det nyöppnade caféet – tillsammans med andra är du med och skapar någonting nytt.

Att köpa en nyproduktion genom oss

 
När du köper nyproduktion skiljer det sig en del från andra bostadsaffärer. Vi på Svensk Fastighetsförmedling har en ledande position inom nyproduktion och vet hur processen går till, vilka utmaningar man kan stöta på och hur man bemöter dom på bästa sätt. När du är redo att ta steget att köpa nyproduktion finns vi här för dig, från start till mål.
 

Synka din försäljning

När du köper nyproduktion kan inflyttningsdatumet ligga relativt långt fram i tiden och behöva synkas med försäljningen av ditt nuvarande boende. För oss är det viktigt att du känner dig trygg med båda bostadsaffärerna och att vi har kompetensen och metoderna för att hjälpa dig med båda processerna.

Certifierade nyproduktionsmäklare

Tillsammans med Mäklarsamfundet har vi tagit fram en unik certifiering för våra mäklare. När du köper nyproduktion med oss kan du förlita dig på att din mäklare förstår din affär och vet hur man på bästa sätt hanterar eventuella utmaningar efter vägen.

Aktivt stöd

Av erfarenhet vet vi att det kan dyka upp frågor och funderingar under byggprocessen, därför förstår vi även vikten av att finnas där som ett aktivt stöd under resans gång. Vi har löpande kontakt med byggbolaget och ser till att du är uppdaterad om vad som händer i byggprocessen.

Köpa nyproduktion – hur går det till?

 
Innan du bestämmer dig för att köpa nyproduktion kan det vara bra att känna till hur processen går till. Vi tar dig igenom varje steg av hur ett köp av nyproduktion kan gå till.
01.

Intresseanmälan

Om du hittar ett projekt som verkar intressant, anmäl ditt intresse! Du får löpande information om bostaden och om du ångrar dig kan du när som helst välja att tacka nej.

02.

Reservation

Senare i projektet kan du välja att reservera en bostad. Ofta förekommer bokningsavtal som inte är bindande. Säger du upp det får du tillbaka hela eller delar av bokningsavgiften.

03.

Förhandsavtal

När du skriver förhandsavtal förbinder du dig till att köpa bostaden. Du får inblick i föreningens ekonomi och kan få göra inredningsval - även om det är en tid kvar till inflytt.

04.

Förskottsbetalning

När du tecknat förhandsavtal och föreningen har fått tillstånd betalar du in en typ av handpenning. Förskottsbetalningen är en delbetalning av bostaden du snart är ägare till.

05.

Byggstart

Det är vanligt att byggstarten sker efter att ett visst antal bostäder i projektet har sålts med förhandsavtal. Hur lång tid det tar att bygga varierar från projekt till projekt.

06.

Slutbesiktning

Vid slutbesiktningen går man igenom bostaden och säkerställer att ditt nya hem uppfyller de regler och krav som gäller för nyproduktion.

07.

Upplåtelseavtal

När lägenheten är upplåten äger du den och är godkänd medlem i bostadsrättsföreningen. Nu får du snart nycklarna och bör få koll på det praktiska – som elavtal och adressändring.

08.

Betalning

Du gör slutbetalningen för din bostad någon vecka innan flyttlasset går. Om du gjort tillval är det nu det betalas. Du har väl jämfört olika banker för att få det bästa erbjudandet?

09.

Inflyttning

Äntligen är dagen då du får komma in och uppleva ditt nya hem! Det kan vara bra att känna till att det är fullt normalt om vissa detaljer inte är helt klara än – dom är snart på plats!

Nyproduktioner du kan köpa

Missa inte din nyproduktionsdröm

Kan du inte släppa tanken på att köpa en nyproducerad bostad? Berätta om dina önskemål så kontaktar vi dig när vi har ett projekt som vi tror kan matcha dina önskemål.

Fördelar och nackdelar med att köpa nyproduktion

Många som en gång flyttat till en nyproduktion har svårt att tänka sig någonting annat i framtiden. Det kan bero på känslan man får av att sätta sin prägel redan från start eller vetskapen om att allt i bostaden är i toppskick. Samtidigt finns det en del nackdelar med att köpa nyproduktion som är bra att känna till innan du bestämmer dig. Har du vetskapen om båda kan du känna dig trygg i din bostadsaffär och undvika onödiga risker och överraskningar.

Fördelar

  • Undvik budgivning

När du köper en nyproduktion finns det oftast ett fast pris på bostaden redan från start. Du undviker därmed att din drömbostad blir mer kostsam än du tänkt dig från början genom en budgivning. 

  • Besiktning

Innan du flyttar in i en nyproduktion besiktas den, dessutom sker ytterligare en garantibesiktning efter att du bosatt dig där. Med den vetskapen kan du känna dig trygg med att ditt nya hem inte bara ser ut att vara i toppskick, utan faktiskt är det.

  • Påverka utformningen

Du har ofta möjlighet att vara med och påverka utformningen redan från start, välja vilken färg du vill ha i rummen, vilka köksluckor och vilket kakel utan att behöva bekosta en renovering för att få det som du vill.

Nackdelar

  • Månadsavgiften

Det är alltid en bra idé att titta på föreningens ekonomiska plan. Nya bostadsrättsföreningar är ofta mer skuldsatta än äldre som har hunnit betala av på sina lån. För låga avgifter kan innebära att föreningen går med ett underskott och kan behöva höja månadsavgiften i framtiden.

  • Fler byggen

I vissa fall flyttar du till ett helt nytt område när du köper nyproduktion. Det kan innebära att fler bostäder ska komma på plats innan kvarteret är färdigt och att det under den tiden är en del byggstök. Läs på om planerna för området och ta reda på hur lång tid det beräknas ta innan det står färdigt.

  • Förändrad bostadsmarknad

När du bestämmer dig för en nyproducerad lägenhet kan det ta ett eller flera år innan du flyttar in. Det är svårt att förutspå vad som händer med bostadsmarknaden under den tiden. Kommer priserna att ha gått upp eller ner? Hur ser ränteläget ut vid inflytt? Det är bra att vara medveten om att detta kan förändras under tidens gång.