Hoppa till innehåll

Köpa nyproduktion

Sök bland 6754 bostäder och fastigheter

Att köpa nyprodution är något alldeles speciellt. Allt är nytt och fräscht och du har stor möjlighet att sätta din prägel på bostaden redan från början. Nyproducerade bostäder har också en planlösning som är anpassade till en modern livsstil och de funktionaliteter som vi många gånger ser som givna. Energiförbrukningen är genomgående betydligt lägre än i äldre bostäder och många byggbolag satsar även på att deras bostäder ska klara någon form av miljöklassificering. Att köpa nyproduktion kan med andra ord sägas ligga i tiden.

Så här går det till att köpa nyproduktion

Att köpa nyproduktion skiljer sig en del från andra bostadsaffärer. Nedan beskriver vi steg för steg hur ett köp av en nyproducerad bostad kan gå till.

1. Intresseanmälan

Ofta marknadsförs nya projekt och områden i mycket tidiga stadier, i vissa fall kan de på ett överskådligt sätt presenteras nått år innan det är säljstart. Om man där som spekulant anmäler sitt intresse hos byggbolaget, förbinder man sig inte till något men man försäkrar sig om att man får ta del av tidig information och i vissa fall även får företräde att teckna sig för köp.

2. Säljstart

På säljstarten presenteras bostäderna mera detaljerat, nu är exempelvis priser och månadsavgifter satta. Här ges man som spekulant också möjligheten att få mera personlig och detaljerad information av ansvariga mäklare och direkt från byggföretaget. I vissa projekt ges man en möjlighet att redan här tecknas sig för ett bokningsavtal, i andra får man möjlighet att återkomma någon dag senare för avtalstecknande.

I det här läget är det också bra att se över sin finansiering och ta kontakt med sin bank för att ordna ett lånelöfte.

3. Bokningsavtal

I flertalet projekt tecknar man sig inledningsvis för ett bokningsavtal gällande en specifik bostad som sedan bekräftas genom inbetalning av en bokningsavgift. Om avgiften inte inbetalas inom angiven tid faller avtalet. Bokningsavtalet är inte bindande men om man väljer att frånträda det utgår det vanligtvis en administrativ avgift på några tusen kronor.

4. Sälja sin nuvarande bostad

Det kan vara klokt att redan i det här tidiga stadiet ta kontakt med en mäklare och lägga upp en tidsplan för försäljning av din nuvarande bostad. Vi på Svensk Fastighetsförmedling kan snabbt hjälpa dig med en värdering och förbereda din kommande försäljning på bästa sätt.

5. Förhandsavtal och upplåtelseavtal

Beroende hur långt processen med den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen kommit, skrivs i nästa steg ett förhandsavtal alternativt ett upplåtelseavtal.

Förhandsavtal tecknas många gånger relativt långt innan inflyttning, kan handla om 12 månader eller mera. I samband med detta inbetalas även ett förskott som sedan avräknas din slutbetalning. Ungefär 3-6 månader innan inflyttning ersätts förhandsavtalet med ett upplåtelseavtal. Det är nu du som köpare också blir formellt medlem i bostadsrättsföreningen.

Båda dessa avtal är juridiskt bindande både för dig som köpare och för bostadsrättsföreningen som är motparten i detta avtal.

6. Tillval av inredning

Bostaden säljs i ett grundutförande som vanligtvis beskrivs i det säljmaterial (Bofakta) som byggbolaget tillhandahåller. Utöver den basstandarden kan man vanligtvis göra ett antal tillval mot en extra kostnad, exempelvis ytskikt och köks- och badrumsinredning. Möjligheten att göra tillval är begränsad till en viss tid innan byggstart, detta för att byggnaden ska kunna färdigställas i tid. Tillvalsprocessen sköts av byggbolaget.

7. Slutbesiktning

Några veckor innan inflyttning så besiktigas bostaden av en opartisk besiktningsman och här är du som köpare välkommen att delta. Nu kontrolleras att dina tillval blivit rätt och om det är några förseningar i något moment informeras du om det.

8. Tillträde och inflyttning

Vid tillträdet, som brukar ligga en kort tid innan inflyttning, sker slutbetalningen och man blir då ägare till sin nya bostad. Det betyder också att den "faran" övergår till dig som köpare och det är från och med nu som det är ditt ansvar att bostaden är försäkrad. Mot uppvisande av kvitto på slutbetalningen kan man sedan också hämta ut sina nycklar.

Som köpare blir sedan kontaktad av byggbolaget och tilldelad en dag och tid för inflyttning. Detta för att den praktiska inflyttningen ska gå så smidigt som möjligt.

9. Garantibesiktning

Förhoppningsvis kan du från inflyttning under lång tid njuta av dina nya bostad utan att behöva tänka på möjliga fel och brister. Tryggt att veta är ändå att efter 2 år kommer huset och bostaden att genomgå en garantibesiktning där man granskar eventuella hänskjutna fel från slutbesiktningen och rena garantifel.

Nyproduktioner till salu