Hoppa till innehåll
Sverige

Köpa nyproduktion

Sök bland 6456 bostäder och fastigheter

Att köpa nyproduktion är något alldeles speciellt

I nyproducerade bostäder är allt är nytt och fräscht och du har stor möjlighet att sätta din prägel på bostaden redan från början. Nyproduktioner har också en planlösning som är anpassade till en modern livsstil och de funktionaliteter som vi många gånger ser som givna. Energiförbrukningen är genomgående betydligt lägre än i äldre bostäder och många byggbolag satsar även på att deras bostäder ska klara någon form av miljöklassificering. Att köpa nyproduktion kan med andra ord sägas ligga i tiden.

Så går det till att köpa nyproduktion

Att köpa nyproduktion skiljer sig en del från andra bostadsaffärer. Nedan beskriver vi steg för steg hur ett köp av en nyproducerad bostad kan gå till.

 
 

Intresseanmälan

Inget att tveka på! Anmäl intresse direkt när du hittar ett projekt som verkar intressant, ibland är det den som anmält intresse först som får välja bostad först. Du får löpande information, efter att vi vet om att du är intresserad och kan när som helst tacka nej till det.

Reservation

När försäljningen drar igång kan du få chans att reservera en eller ett par bostäder för att fundera över vilken som passar dig bäst. Det förekommer ofta bokningsavtal, som inte är bindande, och om du säger upp det avtalet får du tillbaka hela eller stora delar av bokningsavgiften. Upplägget varierar från projekt till projekt, fråga din mäklare vad som gäller för det du är intresserad av.

Förhandsavtal

Nu är försäljningen igång och du som skriver på förhandsavtalet förbinder dig att köpa bostadsrätten när den kan upplåtas och du får redan nu en kalkyl som beskriver föreningens ekonomi. Det är ofta en bra bit kvar tills huset står klart och du kanske får påverkar inredningen i ditt kommande hem genom att göra tillval eller liknande. Upplägget kring tillval varierar, fråga din mäklare vad som gäller för det du är intresserad av. Tänk på att prata med din bank innan du binder upp dig vid ett köp.

Förskottsbetalning

Förskottet är en typ av handpenning som kan erläggas efter att du tecknat förhandsavtal och bostadsrättsföreningen har fått tillstånd att ta emot förskott. Storleken på förskottet kan variera men det är alltid en delbetalning av den bostad du kommer att bli ägare till.

Byggstart

Det är vanligt att byggstarten sker efter att ett visst antal bostäder i projektet har sålts med förhandsavtal. Det kan skilja en del på hur lång tid det tar att bygga ett hus, beroende på hur komplicerat projektet är.

Upplåtelseavtal

När lägenheten är upplåten äger du den och är godkänd medlem i bostadsrättsföreningen. Inför det här skedet får du den ekonomiska planen som beskriver föreningens ekonomi. Då är det inte långt kvar tills du får nycklarna och kan flytta in. Nu är det bra att ha koll på allt det praktiska, har du flytta el-abonnemanget, adressändrat och berättat för dina vänner att det snart är inflyttningskalas?

Slutbesiktning

Det är lätt att tro att du som köper en bostadsrätt ska få tycka till om besiktningen, men det är inte självklart. Oftast får man vara med, men huset byggs på beställning av bostadsrättsföreningen och det är den som är part mot entreprenören vid slutbesiktningen. Du får givetvis säga till föreningen om det är något du inte är nöjd med så får de ta frågan vidare till byggaren.

Betalning

Ungefär någon vecka innan du kommer med flyttlasset har du fått slutbetala din nya bostad. Om du har gjort något tillval kommer det också att betalas i den här fasen, som utgångspunkt. Du har väl passat på att jämföra olika banker mot varandra för att få det bästa erbjudandet? Annars hjälper din mäklare till för att koppla ihop dig med eller flera duktiga handläggare, om du säger till.

Inflyttning

Äntligen är dagen här och du får komma in och uppleva ditt nya hem, med allt vad det innebär. När du flyttar in i ett nytt hus kan det vara detaljer som inte är helt klara, kanske har innergården inte planterats än eller att det fattas någon liten detalj i huset. Det är helt normalt och brukar komma på plats inom rimlig tid.

Nyproduktioner till salu