Hoppa till innehåll

Värdera bostad

Sälja, renovera eller bara snacka med någon som vet?
Boka en bostadsvärdering idag.

 

Hämta uppgifter automatiskt

eller fyll i på egen hand

Kontaktuppgifter

Bostad som ska värderas

Fel adress? Ändra uppgifter
Ta del av vår integritetspolicy
 

Oj, något gick fel. Försök gärna igen. 

Ett ögonblick!
Tack, då hörs vi snart!
Lägg till gärna till epost för att inte missa något.
Ta del av vår integritetspolicy

Vad påverkar din bostadsvärdering?

Går du i säljtankar, behöver lägga om bostadslånet eller vill du kanske förhandla dig till bättre villkor hos din långivare? Oavsett varför du vill värdera din bostad kan det vara bra att känna till vad våra mäklare baserar sin värdering på, och vad du kan göra för att påverka priset.

Externa faktorer som påverkar bostadsvärderingen

Marknaden. Vid värderingen uppskattar våra mäklare värdet på din bostad med utgångspunkt i vad du kommer att få om du säljer den just nu. En faktor som därför påverkar våra mäklares värdering av din bostad är därmed den aktuella marknaden. Här tittar vi på sådant som exempelvis priset på andra bostäder som nyligen sålts i området, aktuellt utbud av liknande bostäder och ränteläget. Vill du veta mer om vad som påverkar den aktuella bostadsmarknaden kan du läsa vår guide Vad påverkar bostadspriserna?

Läget. En annan viktig faktor för värderingen är läget på din bostad. Hur attraktivt är området och hur ser efterfrågan på bostäder ut där du bor? Även närhet till kommunikationer, matbutiker och restauranger är sådant som våra mäklare tittar på när de gör en bedömning av lägets attraktionskraft.

Så påverkar du bostadsvärderingen

Bostaden. När våra mäklare kommer hem till dig för att göra en värdering är det bostadens skick och charm som är i fokus. Du kan till viss del påverka det här själv, till exempel genom att renovera din bostad, eftersom en upprustning kan öka värdet. Extra attraktivt är ett nyrenoverat kök och/eller badrum. Många sovrum är också något som är eftertraktat, och som du eller en framtida köpare i vissa fall kan påverka genom en ombyggnation. Även en välstädad bostad bidrar till att mäklaren får ett positivt intryck.

Mäklaren. Slutligen är valet av mäklare av avgörande betydelse för värderingen. Tar du in flera värderingar kan du märka av detta då det händer att värderingarna skiljer sig åt. Välj därför en mäklare som du känner dig trygg med gör en ärlig bedömning av priset på din bostad.

Våra mäklare har tillgång till de främsta verktygen och lokal prisstatistik. De kan också hjälpa dig med goda råd om vad som kan åtgärdas för att höja värdet. Att vi dessutom har cirka 1 200 medarbetare på närmare 230 platser runt om i Sverige gör att vi sannolikt redan värderat andra bostäder i ditt område.

Att värdera lägenhet och bostadsrätt

När våra mäklare värderar lägenheter och bostadsrätter finns det vissa faktorer som de tar extra hänsyn till. Några av de viktigaste är lägenhetens planlösning och hur de olika ytorna kan disponeras. Även föreningens månadsavgift och ekonomiska situation är av betydelse när det kommer till bostadsrätter, liksom var i huset bostaden är placerad. Generellt sett brukar lägenheter högt upp i huset att värderas högre, men saknas hiss kan värdet bli något lägre. Är din bostadsrätt ett rad- eller kedjehus påverkas värdet istället av var i längan den är placerad. En balkong eller uteplats höjer också värdet, särskilt om de ligger i soligt söderläge.

Att värdera hus och villa

Att värdera hus och villor skiljer sig något från att värdera lägenheter. Exempelvis är tomten viktig för många villaspekulanter. Se därför till att den är ordentligt städad och ser välskött ut innan mäklaren gör sin värdering. Du kan också fräscha till utsidan enkelt genom att spola bort mossa och smuts från tak och staket med en högtryckstvätt.

När det kommer till huset är det bra om du åtgärdar alla direkta fel som kan skrämma iväg spekulanter. Saker som vattenläckage, fukt i källaren eller mögel i väggar och tak kan sänka värdet rejält. Har du däremot till exempel renoverat fasaden, lagt om taket eller gjort en omdränering är chansen stor att du får ut ett högre pris för ditt hus. Också bostadens uppvärmningssystem är något som påverkar hur mycket många husspekulanter kan tänka sig att betala för sin nya bostad.