Hoppa till innehåll

Värdera din bostad med oss

Vill du göra en värdering av din bostad? Vi hjälper till att värdera både hus, lägenheter och fastigheter. Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss till dig. Du förbinder dig inte till någonting när du skickar in formuläret.
  • Fyll i dina uppgifter nedan
  • Din lokala mäklare kontaktar dig för ett möte
  • Vi värderar alla typer av bostäder

Kontaktuppgifter

Bostadsuppgifter

Fel adress? Ändra uppgifter
Ta del av vår integritetspolicy
 

Oj, något gick fel. Försök gärna igen. 

Ett ögonblick!
Tack för din förfrågan om bostadsvärdering. Vi kontaktar dig inom kort.
Ditt möte är bokat!
Mäklare:
Datum:
Tid:
kl.
Adress:
Lägg till gärna till epost för att inte missa något.
Ta del av vår integritetspolicy

Varför ska du värdera din bostad med oss?

  • Skickliga och dedikerade fastighetsmäklare som har tillgång till de bästa värderingsverktygen.
  • Oavsett var du befinner dig kommer du komma i kontakt med en lokal mäklare som kan ditt område.
  • Våra mäklare ger dig alltid en pålitlig och realistisk värdering.
  • Din värdering baseras på både bostadens potential, aktuellt kundintresse och lokal marknadsstatistik.

Detta påverkar din bostadsvärdering

Det finns flera anledningar till att göra en bostadsvärdering. Du kanske går i säljtankar, behöver lägga om bostadslånet eller så vill du förhandla till dig bättre villkor hos din långivare? Oavsett anledning kan det vara bra att känna till vad våra mäklare baserar sin bostadsvärdering på och vad du kan göra för att påverka den.

Externa faktorer som påverkar marknadsvärdet

 
01.

Marknaden

En viktig del i en bostadsvärdering är den aktuella marknaden. Här tittar mäklaren på de faktorer som påverkar bostadspriserna, prisstatistik från andra bostäder i området och aktuellt utbud och efterfrågan på liknande bostäder.

02.

Läget

En annan viktig faktor för bostadsvärderingen är läget. Hur attraktivt är området idag och på sikt? Även närhet till kommunikationer, matbutiker och restauranger är sådant som våra mäklare tittar på när de gör en bedömning.

Så kan du påverka bostadsvärderingen

 
03.

Bostaden

Mäklaren gör även en bedömning av bostaden och dess skick. Ibland är det möjligt att påverka marknadsvärdet genom homestyling och renoveringar, passa på att rådfråga mäklaren när ni ses.

04.

Mäklaren

Valet av mäklare kan vara av avgörande betydelse för värderingen. Om du tar in flera värderingar kan du märka att de ibland skiljer sig åt. Därför är det viktigt att du väljer en mäklare som du känner dig trygg med och som gör en ärlig bedömning av värdet på din bostad.

Värdering av lägenhet och bostadsrätt

När våra mäklare värderar lägenheter och bostadsrätter finns det vissa faktorer som de tar extra hänsyn till. Några av parametrarna är lägenhetens planlösning och hur de olika ytorna kan disponeras. Är det en bostadsrättsföreningen är dess månadsavgift och ekonomiska situation av betydelse, liksom var i huset bostaden är placerad. Generellt sett brukar lägenheter högt upp i huset värderas högre, men saknas hiss kan värdet bli något lägre. Är din bostadsrätt ett rad- eller kedjehus kan värdet istället påverkas var i längan den är placerad. En balkong eller uteplats kan också höja värdet, särskilt om de ligger i soligt söderläge.

Värdering av hus och villa

Även vid en husvärdering är planlösning och storlek väsentliga för mäklarens bedömning. Andra aspekter som mäklaren tar i beaktning är sådant som påverkar driftskostnaden eller kan bli kostsamt att behöva åtgärda, exempelvis takets och fasadens skick, dränering och värmesystem. Mindre renoveringar påverkar inte värdet på samma sätt då köparen ofta vill sätta sin egen prägel efter den har flyttat in. Många husspekulanter anser också att tomten är väldigt viktig. Av den anledningen kan tomtens storlek, potential och insynsskydd spela roll för husets marknadsvärde. Är det frågan om ett fritidshus kan bekvämligheter som om det är vinterbonat eller vatten indraget vara av betydelse för värdet.

Vanliga frågor och svar kring värdering av bostäder

Hur värderar man sin bostad?

För att få din bostad värderad fyller du enklast i vårt formulär högre upp på sidan. Därefter kontaktar vi dig för att boka en tid med en mäklare som är expert på just ditt område och din bostadstyp. När mäklaren kommer hem till dig går ni tillsammans igenom bostaden och mäklarens underlag. I de flesta fall kan du sedan få en muntlig eller skriftlig värdering.

Hur lång tid tar en värdering?

Hur lång tid värderingen tar beror på vilken objekttyp som ska värderas och hur stor bostaden eller fastigheten är. Under själva mötet är det också vanligt att både mäklare och bostadsägare har frågor som självklart också påverkar hur lång tid värderingen tar. Mäklaren kan sannolikt ge dig en bra uppskattning så passa på att fråga i samband med att ni bokar en tid som passar.

Vad kostar en värdering?

Priset skiljer sig beroende på om det är en muntlig eller en skriftlig värdering du önskar. En muntlig värdering är oftast helt kostnadsfri och görs i samband med en försäljning eller av ren nyfikenhet. Det kan tillkomma en mindre kostnad om fastigheten som ska värderas är avlägset belägen.

En skriftlig värdering kan användas som underlag när du ska lägga om eller utöka ditt bolån. Det kan kosta upp till ett par tre tusen kronor.

Vad tittar mäklaren på vid värdering?

  1. Marknaden – det aktuella läget och prisstatisk för liknande objekt i området.
  2. Bostadens läge – områdets attraktionskraft idag och på sikt.
  3. Bostaden i sig – skick på interiör och exteriör, balkong/trädgård, driftkostnad etc.

Varför värderar man om huset?

Tror du att din bostad är värd mer pengar idag än när du köpte den finns det anledning att värdera om bostaden även om du inte har tänkt att flytta. Hur mycket din bostad är värd påverkar nämligen hur du kan förhandla med banken om ditt bolån. I huvudsak finns det tre skäl för en omvärdering:

JÄMFÖR DITT LÅN VIA ORDNA BOLÅN

Vill du jämföra ditt bolån med erbjudanden från andra banker? Ordna Bolån är en mötesplats för långivare och låntagare, där du kan jämföra både privatlån och bolån. 

Jämför lån hos Ordna Bolån

Hur ofta får man värdera om sin bostad?

Du får värdera om bostaden hur många gånger du vill om du är ute efter att öka belåningsutrymmet eller förhandla om bolåneräntan.

Vill du ändra den amorteringsgrundande värderingen får du i regel endast värdera om bostaden var femte år, dvs tidigast fem år efter att du köpte den och därefter löpande vart femte år. Denna regel gäller för bostäder som köptes efter 1 juni 2016 då Finansinspektionens regler infördes.

Undantag får göras om det skett en ”avsevärd” värdeökning på grund av en omfattande till- eller ombyggnad. Enbart en köksrenovering, tillbyggnad av en balkong eller den allmänna utvecklingen på bostadspriserna räcker normalt inte.