Hoppa till innehåll

Grannar emellan

Säg hej till din granne

 
Tar du också trapporna när grannen tar hissen? Men skulle gärna låna en kopp socker eller få hjälp med blommorna under semestern. Då är du inte ensam. Vi svenskar är nämligen sämst i världen på att ta kontakt med främlingar.

Svensk Fastighetsförmedling har i över 85 år arbetat för att hjälpa människor att hitta hem att trivas och må bra i – en plats för avkoppling och trygghet. Men med hemmet menar vi inte bara bostaden – utan hela området.  
 
För att kunna uppleva trygghet är den sociala gemenskapen avgörande. Det kan räcka med att känna till namnet på de som bor omkring dig och byta några ord. Utbyta enklare tjänster eller bara veta att du kan kontakta grannen om du behöver hjälp. Vi har skapat ett enkelt KBT-program tillsammans med en isbrytare – den alkoholfria drycken – ”En Stänkare”, för att underlätta kontakten mellan dig och din granne. 

 
49 %

Har en bra relation till sina grannar. 

67 %

Vill ha en bättre relation till sina grannar (Trendrapporten 2022). 

En Stänkare

Ett KBT-program i flytande form

Visst kan det kännas både svårt och jobbigt att ta kontakt med människor du inte känner. Samtidigt visar forskning att nära relationer är livsviktiga för vår hälsa och känsla av sammanhang, trygghet och gemenskap! Därför har vi tagit fram En Stänkare, ett KBT-program i flytande form. Programmet guidar dig till att bli en schysstare granne och skapa en trevlig grannkultur steg för steg.

0% alkohol, 100 % grannskapande

Bjud grannen på En Stänkare

Vill du sätta guldkant på din grannrelation? I samarbete med Carlbaum's har vi skapat en oslagbar, alkoholfri drink som kombinerar humor och god smak på ett alldeles unikt sätt. Genom att bjuda in grannarna på En Stänkare får ni möjligheten att lära känna varandra bättre. Utforska våra serveringsförslag. 

Ställ rätt frågor till grannen

Skapa en omedelbar och meningsfull relation med dina grannar genom att använda kraften i de rätta frågorna. Forskning har visat att genom att ställa de rätta frågorna kan du snabbt och enkelt bygga upp en känsla av närhet på kort tid. Vi har handplockat tio frågor som är perfekta för att ställa till grannen.

Höj trivselfaktorn med dina grannar

Att skapa postiva grannrelationer handlar i grunden om att synas och träffas. Ju mer vi ses och samtalar eller gör aktiviteter tillsammans, desto tryggare och mer bekanta känner vi oss med varandra. Exempel på att synas kan vara att erbjuda en tjänst, fråga om hjälp eller bara hälsa på grannen.

Intervju

Fyra frågor till Daniel Ek

Vi har intervjuat Daniel Ek, psykolog, författare och grundare till Vänskapslabbet och Svensk Fastighetsförmedlings KBT-program som delar med sig av sina bästa tips på hur du bygger bättre relationer med dina grannar.