Hoppa till innehåll

Tips för ökad trivsel

Enkla sätt att skapa trevlig stämning grannar emellan

 
Huvudingrediensen och grundbulten till ett trivsamt grannskap är att synas och att träffas. Ju mer vi ses och samtalar eller gör aktiviteter tillsammans, desto tryggare och mer bekanta känner vi oss med varandra. Att synas kan också betyda att man sätter upp en lapp i trappuppgången, villaområdet eller kanske en lokal Facebookgrupp, om man har någon tjänst eller hjälp att erbjuda, något man vill skänka, att man önskar hjälp från någon annan, eller bara en trevlig hälsning.

Våra 7 tips

01.

Bjud in till en gemensam städdag

Se till att skicka personlig inbjudan i god tid, avsätt tid för att umgås och ät gärna något gott tillsammans.

02.

Fråga om hjälp

Önskar du hjälp med något, skriv en lapp för att se om någon i föreningen eller närområdet har kunskapen eller erfarenheten du söker, exempelvis barnpassning, hundpassning eller kanske att installera någonting.

03.

Byt tjänster med varandra

Är du duktig på någonting särskilt som du också kan erbjuda dina grannar som en tjänst, skriv en lapp eller gör ett inlägg i FB-gruppen där du berättar att du gärna hjälper till. Det finns ofta många kompetenser under ett tak som kan bli en ingång till en trevlig grannsämja.

04.

Meddela att du ska ha fest

Sätt upp en trevlig och personlig lapp om att du kommer ha fest och att grannarna kan knacka på om de blir störda av ljud från er. Om det är läge, gör en öppen inbjudan till grannarna att komma förbi på en drink. Bor du i hus kan du istället lägga lappar i grannarnas brevlådor.

05.

Sätt upp en trevlig lapp

Det är vanligt att vi sätter upp lappar när någonting inte är bra, det är helt i sin ordning men man kan också sätta upp en lapp eller gör ett inlägg i FB-gruppen om något är bra, trevligt eller något man är tacksam över att någon annan gjort i föreningen eller grannskapet. Eller varför inte “önskar alla grannar en trevlig helg”.

06.

Välkomna nya grannar

Ett bra tillfälle att skapa sammanhållning är att välkomna när någon ny flyttar in i föreningen eller kvarteret. Att skänka salt och bröd är en klassiker. Du kan också plinga på och säga hej och välkomna personen eller byta några ord när ni träffas. Kanske vill du ge tips på saker att göra i området, tipsa om en trevlig restaurang eller fråga om grannen undrar något kring gemensamma utrymmen eller anläggningar i föreningen. Bara att bryta isen och växla några ord kan betyda mycket för den initiala kontakten och känslan av att vara välkommen i det nya grannskapet.

07.

Dela coworking space

I och med att allt fler vant sig vid att jobba hemifrån har konceptet “Hoffice”, som är en förkortning av home office, blivit alltmer populärt. Det innebär att man upplåter sitt hem till fler som vill jobba hemifrån för att få motivation att arbeta strukturerat och samtidigt få lite socialt umgänge under dagen. När man har ”Hoffice” så sätter man en start- och sluttid och strukturerar arbetspassen så att alla jobbar samtidigt och tar paus samtidigt. Det kan vara bra att ha wifi, skrivare och tillräckligt med platser att stå eller sitta på.

En Stänkare

Ett KBT-program i flytande form

Visst kan det kännas både svårt och jobbigt att ta kontakt med människor du inte känner. Samtidigt visar forskning att nära relationer är livsviktiga för vår hälsa och känsla av sammanhang, trygghet och gemenskap! Därför har vi tagit fram En Stänkare, ett KBT-program i flytande form. Programmet guidar dig till att bli en schysstare granne och skapa en trevlig grannkultur steg för steg.