Hoppa till innehåll

Ställ rätt frågor till grannen

Vetenskapliga studier har visat att du genom att ställa rätt frågor kan skapa en bra känsla av kontakt på väldigt kort tid. Här hittar du tio utvalda frågor som lämpar sig extra bra att ställa till en granne. Välja varsin fråga att ställa till varandra och lyssna nyfiket, utan att kommentera eller avbryta, när den andra pratar. Skåla sedan med varandra för att ni varit så modiga! 

Frågor: 

  1. Om du fick bjuda vem som helst i världen på middag, vem hade du valt? 
  2. Om du fick leva tills du var 90 år och behålla antingen kroppen eller sinnet som en 30-åring, vilket hade du valt?
  3. Om du vaknade imorgon och hade fått en ny förmåga eller egenskap, vilken skulle det vara?
  4. Föreställ dig att ditt hem brinner och att du endast får rädda en sak (alla levande varelser har redan räddats). Vilken sak skulle du välja och varför? 
  5. Vilken är din största bedrift i livet? 
  6. Vilket är ditt favoritminne? 
  7. Vad känner du dig mest tacksam för i livet? 
  8. Finns det något du har drömt om att göra som du ännu inte gjort? Varför har du inte gjort det? 
  9. Om du bara hade ett år kvar att leva, skulle du ändra något i hur du lever idag?  
  10. Om du bara får välja en händelse, vilken är den viktigaste i din livshistoria? 

Mer omtyckta än vi tror

Positiv ögonkontakt med människor omkring oss sänker vårt blodtryck och hjälper kroppen till bättre balans. I studier har man funnit att vi underskattar hur trevligt ett samtal med en främling kommer vara och hur trevligt man tror att främlingen tycker att det är. Det är oftast mycket trevligare än vad vi föreställer oss, för båda parter! Vi underskattar också hur mycket andra gillar oss, hur mycket våra handlingar betyder för andra och hur glada vi blir av att hjälpa andra människor. 

En av världens längsta studier

I “The Harvard study of adult development” har man i över 80 år följt hundratals män i Bostonområdet för att se hur deras livsstil och livsval påverkade deras hälsa genom hela livet. All data man samlat in (hjärnskanningar, blodprov, frågeformulär och intervjuer med männen och deras anhöriga) pekar på att goda relationer påverkar vårt välmående mer än rikedom, kolesterolvärden, arbete och status. Även andra studier bekräftar detta och visar också att relationer påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande mer än vad rökning, alkoholanvändning och motion gör.

Vi är sammankopplade

Visste du att våra vänners vänners vänner, som vi aldrig träffat, är med och formar vilka vi blir? Enligt stora och välgjorda studier av forskarna Nicholas Christakis och James Fowler i USA påverkar de så vitt skilda saker som våra lyckonivåer, vår kroppsvikt, vår livsstil och många andra saker. Man kan säga att vi är sammankopplade med människor omkring oss på ett sätt som vi aldrig kunnat ana och att vi alla samskapar varandras liv, dina val och vanor påverkar dem omkring dig.

Intervju

Fyra frågor till Daniel Ek

Vi har intervjuat Daniel Ek, psykolog, författare och grundare till Vänskapslabbet och Svensk Fastighetsförmedlings KBT-program som delar med sig av sina bästa tips på hur du bygger bättre relationer med dina grannar.