Hoppa till innehåll

Låna pengar – lån för en hållbar boendeekonomi

Vi vet att det finns mycket att ta hänsyn till kring boendet – inte minst ekonomin. För att få till en hållbar boendeekonomi behövs medvetna val och en sund balans. Till din hjälp har vi tagit fram ett antal guider kring att låna pengar och samlat våra bankpartners som kan erbjuda dig fördelaktiga lån.

Lån för allt som rör boendet

 
Vi är experter på boende och våra bankpartners på ekonomi. Tillsammans vill vi hjälpa dig till förmånliga lån och en hållbar boendeekonomi.
 

Ordna Bolån

Kolla in Ordna Bolån! En ny tjänst som förenklar när du behöver ett lånelöfte eller vill jämföra banker.

Nordea

Drömmer du om ett nytt hem? Börja med att ansöka om ett lånelöfte hos Nordea och få svar direkt.

SEB

Ett hem är en investering för livet. Välj ett bolån som erbjuder rådgivning, låneskydd och juridisk hjälp.

Att tänka på när du ska låna pengar

 

Att ta lån är ett stort ekonomiskt beslut som ofta är nödvändigt för att finansiera ett bostadsköp eller en renovering. Det finns många olika typer av lån – de vanligaste är bolån, privatlån och studielån.

Ett bolån används för att finansiera ett bostadsköp, där banken har bostaden du köper som säkerhet för lånet. Ofta har den här typen av lån en lång löptid och en förmånlig ränta. Studielån ges till dig som studerar och är precis som ett bolån tänkt att användas för ett specifikt ändamål.

Privatlån är lån där banken inte har någon säkerhet för lånet och kan tas på mindre belopp – vanliga summor ligger på mellan 50.000 - 500.000 kronor. Till skillnad från att ta lån för att köpa bostad är du fri att använda pengarna till vad du vill, även om banken behöver veta vad du avser använda pengarna till. Många väljer därför att renovera eller bygga ut huset och finansiera hela eller delar av kostnaden med ett privatlån om man inte har utrymme att låna med bostaden som säkerhet. Det som kan vara bra att komma ihåg är att löptiden är kortare och räntan högre, så innan du väljer att ta lån bör du säkerställa att du har utrymme i din ekonomi. Har du möjlighet att spara ihop en del av summan i stället för att låna pengar är det klokt.

Lån med låg ränta

De lånen med lägst ränta är bolån. Räntan kan enkelt förklaras som den avgift som en långivare tar ut för att låna pengar till dig. Ett lån kan ha olika räntor och villkor hos olika långivare, därför kan det vara bra att göra research innan du bestämmer dig.

Hos vår samarbetspartner Ordna Bolån kan du jämföra bolån från flera banker och långivare för att hitta det erbjudande som matchar ditt behov bäst. Tjänsten är kostnadsfri och du får snabbt svar på din ansökan - ofta inom tre minuter!

Lån utan UC – är det möjligt?

Hos vissa långivare är det möjligt att låna utan UC, dock är alla långivare skyldiga att ta en kreditupplysning för att ta reda på hur din ekonomiska situation och betalförmåga ser ut. Banker som inte använder sig av UC kan istället använda sig av andra kreditupplysningsföretag som exempelvis Bisnode.

Vill du se över ditt bolån?

Jämför bolån snabbt och enkelt med vår bolånetjänst Ordna Bolån. Ordna Bolån hjälper dig att jämföra erbjudanden från olika banker så att du kan fundera i lugn och ro innan du bestämmer dig. 

Frågor och svar om lån och pengar

Vad krävs för att få låna pengar?

Villkoren för att få låna pengar varierar mellan olika långivare. De flesta banker lånar bara ut pengar till dig som:

  • har fyllt 18 år
  • har en fast inkomst (bidrag som exempelvis studiemedel räknas inte)
  • inte har skulder hos Kronofogden

Jag vill låna pengar, hur gör jag?

Att låna pengar är en smidig process som ofta kan göras helt digitalt. De flesta banker och långivare har bra information på deras respektive hemsidor, du hittar ett urval av dem listade hos vår partner Ordna Bolån. Där kan du jämföra både privatlån och bolån innan du tar ett beslut.

Får man låna pengar som pensionär?

Det går att låna pengar även som pensionär, men kan bli svårare när du närmar dig pensionsålder då du ofta får en lägre än inkomst än då du arbetar. Hur mycket man får låna är individuellt och bestäms efter en kreditupplysning där din återbetalningsförmåga och ekonomiska situation bedöms. 

Vad är låneskydd?

Ett låneskydd är en typ av försäkring som du kan teckna i samband med att du tar ett lån. Om du skulle få förändrade ekonomiska förutsättningar - exempelvis bli arbetslös, långtidssjuk eller om personen du delar lånet med avlider kan du få ekonomisk hjälp att betala tillbaka lånet. Premien (priset på försäkringen) varierar beroende på din ålder och hur stort lån du har. 

Vad kostar lånet?

Då räntan du får ofta är individuell finns inget generellt svar. Faktorer som bland annat lånebelopp, löptid och ränta påverkar totalkostnaden för lånet. Här kan du räkna på vad din månadskostnad blir med olika belopp och återbetalningstider.

Vilket lån ska jag välja?

Ett bra första steg är att identifiera ditt behov - hur mycket pengar behöver du och vad ska du använda lånet till? Därefter kan du börja jämföra bankernas villkor. Då räntan spelar stor roll när det gäller lånets totalkostnad så är ett tips att förhandla om den, både om du tar ett bolån eller ett privatlån.