Hoppa till innehåll

Ränteavdrag – så gör du skatte­avdrag på bolånet

Du har säkert hört att du kan göra ränteavdrag på bolånet, men visste du att du kan få det utbetalat varje månad, att du kan flytta ränteavdraget mellan dig och din sambo och att det går att göra avdrag för ränteskillnadsersättning? Exakt vad som gäller för skatteavdraget och vad du måste göra för att få det går vi igenom här.

Vad är skatteavdrag eller ränteavdrag för bolån?

Ränteavdrag är den rabatt staten ger dig på räntan du betalar för dina lån. Skatteverket kallar det för Skattereduktion för underskott av kapital, men i folkmun heter det skatteavdrag eller ränteavdrag. Ränteavdraget gäller inte bara ränteutgifter för bolån, utan för de flesta typer av lån. Dock gäller det inte för studielån.

Hur fungerar skatteavdraget?

Ränteavdraget innebär att du får göra avdrag med 30 % av räntekostnaderna upp till 100 000 kr på den totala skatten. Har du haft högre räntekostnader än så under året så är avdraget istället 21 % på den del som överstiger 100 000 kronor. Det finns dock en del villkor som måste uppfyllas för att du ska få göra ränteavdrag på ditt bolån. Du måste:

  • ha betalat skatt och ränta under det år du vill göra avdrag för.
  • ha ett underskott i kapital, alltså måste dina räntekostnader vara större än dina kapitalinkomster, exempelvis från räntor och aktieutdelningar.
  • vara betalningsansvarig för lånet. Om någon mer står med på lånet – se Flytta ränteavdrag mellan sambos.
  • ha räntekostnader på minst 1000 kr.

Beloppet betalas ut en gång per år i samband med din skatteåterbäringen, om du inte väljer att jämka din skatt. Du kan även göra ränteavdrag om du har en privat långivare som till exempel en släkting. Då uppger du bara långivarens namn eller personnummer under Övriga uppgifter i inkomstdeklarationen.

Bra att veta är att det finns flera olika skattereduktioner och att de sker i en viss ordning. Det betyder att ränteavdraget för ditt bolån sker så länge det finns skatt kvar att reducera, efter att de tidigare reduktionerna är gjorda. Det här är dock inte något du behöver räkna ut, utan Skatteverket gör skatteavdragen automatiskt.

Ränteavdrag för bolån 2021 – så här gör du

Om du uppfyller kraven ovan återstår bara en fråga: hur gör man skatteavdraget? Det korta svaret på det är genom att signera och lämna in din inkomstdeklaration. Vanligtvis brukar det vara så smidigt att din bank, kreditinstitut eller långivare redan har gett Skatteverket kontrolluppgifter på dig som låntagare, så att dessa siffror redan är förifyllda i din deklaration. Det enda du behöver göra då är att lämna in den.

Om det inte finns några förifyllda siffror på din deklaration, eller om du vill uppskatta siffran innan deklarationsåret är slut, räknar du ut skattereduktionen på ditt bolån såhär:

  • Kolla hur mycket ränta du betalat under inkomståret du deklarerar för. En enkel övning för dig som har fast ränta, och lite mer tålamodskrävande om du har rörlig.
  • Se över dina kapitalinkomster, exempelvis från räntor och aktieutdelningar.
  • Dra sedan bort dina räntekostnader från dina kapitalinkomster.
  • Om du får ett underskott, alltså mindre än noll, får du göra ränteavdrag och kan skriva in resultatsiffran i din deklaration.

Här kommer ett exempel: om du betalade 100 000 i räntor under 2018 och hade kapitalinkomster på 20 000 är räntenettot 80 000 kronor. Och eftersom ränteavdraget är 30 % på dina 80 000, kommer du i samband med deklarationen 2019 kunna dra av 24 000 på din beräknade skatt.

Flytta ränteavdraget mellan sambos

När du har en medlåntagare – din make/maka eller sambo – fördelas avdraget automatiskt till 50 % per person. Men kanske betalar du i själva verket 60 % och din partner 40 % av bolånet? Då kan ni justera fördelningen i förväg hos banken, som sedan ger rätt kontrolluppgifter till Skatteverket. Om ni har sämre framförhållning går det också bra att justera själva på era inkomstdeklarationer genom att öka på räntekostnaderna för den ena, och sedan minska samma summa för den andra.

Jämkning av bolån

Om du vill få ränteavdraget utbetalat oftare än en gång per år kan du jämka din skatt, så att den betalas ut varje månad istället. För att göra det fyller du i Skatteverkets blankett SKV 4302 Ändring av preliminär A-skatt. Skatteverket kommer då att ge dig ett beslut om att din arbetsgivare ska dra mindre skatt på dina löneutbetalningar.

Ränteskillnadsersättningen är också avdragsgill

Även om det känns som en bra sak att betala tillbaka sitt lån i förtid, är det inget bankerna belönar. Tvärtom tar de ut en avgift, kallad ränteskillnadsersättning, om du har ett lån med bunden ränta. Avgiften beror på att långivaren sänker räntan när du binder ditt lån, eftersom du då garanterar dem dina ränteintäkter en viss tid. Löser du lånet för tidigt får banken inte in sina beräknade intäkter, vilket de kompenserar med en ränteskillnadsersättning. Kolla i dina lånevillkor vad som gäller för dig.

Hur som helst är ränteskillnadsersättningen också avdragsgill. Tänk på att bankerna inte är lika noggranna med att lämna in uppgifter om ränteskillnadsersättningen till Skatteverket, så du kan behöva skriva in dem själv i din deklaration.

Ränteavdraget – en politisk fråga

Ränteavdraget har funnits i olika former sedan 1928 och blev en het politisk fråga inför riksdagsvalet i Sverige 1979 när det sattes till 50 procent. Ränteavdraget infördes för att fler skulle kunna låna och äga sin bostad, och därför bo bättre. Med andra ord ett politiskt verktyg som stimulerade ekonomin eftersom fler valde att bygga bostäder. I en skattereform 1990/1991 sänktes ränteavdraget till 30 %, vilket sägs vara en bidragande faktor till 90-talets finanskris. Nu när bostadspriserna är högre är ränteavdraget återigen en aktuell politisk fråga, där flera politiker menar att det borde sänkas ytterligare eller tas bort, så att färre lånar lika stora belopp och stadskassans kostnader minskar.

Vanliga frågor och svar om ränteavdrag

Vad innebär ränteavdrag?

Ränteavdrag är den rabatt staten ger dig på räntan du betalar för dina lån. Skatteverket kallar det för Skattereduktion för underskott av kapital, men i folkmun heter det skatteavdrag, eller ränteavdrag.

Hur fungerar ränteavdrag?

Du får ränteavdraget genom att fylla i och skicka in din inkomstdeklaration. Avdraget betalas sedan ut i samband med din skatteåterbäring.

Hur stort är ränteavdraget på bostadslån?

Hur stort ränteavdraget är beror på dina räntekostnader under året. Ligger de på upp till 100 000 kronor på den totala skatten får du göra avdrag med 30 %. Är räntekostnaderna högre än så får du göra avdrag på 21 % för den del som överstiger 100 000 kronor. Detta gäller det underskott du har i inkomst av kapital. I texten ovan hittar du exempel på hur du räknar ut exakt vad ditt ränteavdrag blir.