Hoppa till innehåll

Ett KBT-program i flytande form

Känn dig tryggare och gladare genom dina grannar!

 
Att ta kontakt med människor du inte känner kan vara både svårt och jobbigt. Men forskning visar att nära relationer är livsviktiga för vår hälsa och känsla av sammanhang, trygghet och gemenskap. Goda relationer är till och med viktigare för vår hälsa än vårt kolesterolvärde, vad vi har i lön och hur mycket vi motionerar. Därför har vi tagit fram En Stänkare, ett KBT-program i flytande form som hjälper dig att våga bryta isen och öka både ditt och grannens och välmående och känsla av trygghet.

Tänk om det vore lika lätt att fråga grannen, som en god gammal vän, om hjälp. Att närsomhelst, utan minsta nervositet, kunna plinga på grannens dörr och fråga om ett par ägg, tips på en restaurang, visa livsråd eller hjälp med att vattna blommorna. Kanske vill vi inte bli bästis med alla våra grannar men visst vore det trevligt att känna sig lite mer bekant och trygg med dem. Poängen är att vi mår bra av att bli lite mer bekanta med de som bor omkring oss. Nedan följer ett KBT-program i fyra steg som hjälper dig med att bli just det. Och vem vet, kanske döljer det sig en extramormor, en blom- och kattvakt eller en vän, som du inte kunnat ana innan du pratat med grannen. 

 

Förberedelser inför KBT-programmet

Innan du påbörjar de olika stegen i KBT-programmet är det bra att förbereda sig. Tänk på vilka fördelar som goda relationer till dina grannar skulle kunna betyda. Vad är det bästa som skulle kunna hända? Titta på listan nedan och fundera på vilka påståenden som stämmer för dig.

Att känna mina grannar lite bättre skulle kunna innebära:

 • En ökad känsla av trygghet.
 • Att jag kan få hjälp med att vattna blommorna.
 • Att jag känner mig mer hemma där jag bor.
 • Att jag kan erbjuda min granne hjälp.
 • En känsla av trevnad och samhörighet.
 • Att jag kan göra både mig själv och grannen gladare.
 • Att jag kan lära känna någon.
 • Att jag kan få hjälp med hantverkskunskaper.
 • Att jag kan få en ny vän.
 • Att jag kan låna saker eller få bra tips. 
 • Att jag kan få hjälp att passa hunden.
 • Att det blir trevligare stämning i grannskapet.

Ta pulsen på dig själv

Känn efter hur jobbigt du tror det kommer att vara att ta kontakt med en granne, sätt en siffra på skalan nedan. Och kom ihåg att om du känner dig nervös så är det för att du lever! 

Bestäm dig

Besluta dig nu för att träna på att vara en schysst granne under en begränsad tid, du bestämmer själv hur länge du vill öva, men man brukar säga att det krävs ca 21 dagar för att skapa en ny vana. Besluta också vilken dag du ska börja. Bra! Nu är du förberedd! 

Genomför KBT-programmet

De här programmet guidar dig till att bli en schysstare granne och skapa en trevlig grannkultur. Du kan ta det steg för steg eller hoppa över steg beroende på var ni befinner er i er kontakt. Du kan göra det med en särskild granne eller den du spontant möter i trappuppgången.   
 1. Säg hej! 
  Börja med att söka ögonkontakt, om era blickar möts gör en lätt nickning och säg ”hej!” Det första steget kan kännas utmanande men ta det i din egen takt och ge inte upp om du inte lyckas på första försöket. Upprepa steg ett några gånger innan du går vidare.

 2. Hur är läget?
  Hur är läget? Nästa steg är att lägga till ett “Hur är läget?” när du hälsar på grannen. Bra jobbat, nu har du kommit långt!

 3. Var lite personlig
  Efter ca 10 möten är det dags att ta nästa steg. Det här kan kännas ovant och svårt men utan risk – ingen vinst. Nästa gång du ser din granne, stanna till lite, gör din granne också det kan du testa ett av dessa säkra kort: 
   
  A) Kommentera och bekräfta grannen - ”Schyssta skor!” 
  B) Be om hjälp eller tips - “Har du något tips på en bra restaurang här i krokarna?” 
  C) Visa nyfikenhet och intresse - ”Hur länge har du bott här?”  
  D) Erbjud din hjälp - ”Jag hjälper dig med barnvagnen” 
  E) Berätta om något positivt du känner - ”Så skönt med sommar, jag har längtat hela året!” 
    
  Om du fick svar eller till och med ett leende från grannen så är du är på rätt spår.

  Grannpoäng till dig! Fortsätt på den här nivån tills du känner dig helt bekväm och gå sedan vidare till det sista steget. 

 4. Ska du ha En Stänkare? 
  Nu är det dags att ta det finala steget för att lära känna din granne. Nästa gång ni ses, fråga om grannen vill ha ”En stänkare”. Berätta att du fått stänkaren från Svensk Fastighetsförmedling och att det är en alkoholfri dryck som kommer med en uppmaning om att bjuda på sin granne på En Stänkare och ställa en fråga för att lära känna varandra lite bättre. Om grannen tackar ”ja” kan du hälla upp stänkaren, och läsa upp instruktionerna.
   
0% alkohol, 100 % grannskapande

Bjud grannen på En Stänkare

Vill du sätta guldkant på din grannrelation? I samarbete med Carlbaum's har vi skapat en oslagbar, alkoholfri drink som kombinerar humor och god smak på ett alldeles unikt sätt. Genom att bjuda in grannarna på En Stänkare får ni möjligheten att lära känna varandra bättre. Utforska våra serveringsförslag.