Hoppa till innehåll

Trendrapporten 18/19: Från röd stuga till rymdkoloni

Just nu har vi ena benet i den värld vi känner till och det andra i en ny. Skärgårdsvillan och rymdkolonin finns samtidigt i tankarna. Det visar årets Trendrapport – Svensk Fastighetsförmedlings framtidsspaning på bostadsmarknaden. Men oavsett detaljerna i drömboendet är svaren tydliga: vårt hem ska vara en plats för trygghet i en snabbrörlig omvärld.

För sjätte gången presenterar Svensk Fastighetsförmedling Trendrapporten, som baseras på en riksrepresentativ undersökning från Kantar Sifo där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. I år har över 2 500 personer svarat på frågor rörande ekonomi, bostadsbyte och ny teknik.

Drömbostaden – en naturnära idyll

Trots att många flyttar in till storstäderna varje år är det inte vad svenskarna egentligen drömmer om. Tvärtom är det villa med sjötomt som står högst upp på önskelistan. Därefter är det att bo i en mellanstor stad och i skärgården flest drömmer om. Endast var åttonde menar att deras drömboende finns i en storstad. Minst populärt är flytande bostäder i form av husbåtar.

Och de senaste åren har kranskommuner kring storstäderna befolkas allt mer. Detta kan ses som ett mellansteg innan fler kanske förverkligar sin dröm om en bostad på landsbygden. Människor vill fortfarande ha närhet till centralt belägna arbeten, men man vill också bo nära naturen.

Läs Trendrapporten 2018 (pdf, 11.2 MB)

Om Trendrapporten 18/19

Trendrapporten är genomförd under maj och juni 2018 i form av en webbenkät via Kantar Sifo. 2 548 personer mellan 16 till 79 år deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ. För att säkerställa att undersökningen även är statistiskt säkerställd på länsnivå har antalet intervjuer utökats.

Lyssna på Trendrapporten

Hur många kan tänka sig att inreda ett helt teknikfritt rum? Och hur många är faktiskt beredda att testa en rymdkoloni som sitt nästa hem? Svaren finns i Trendrapporten 2018-19, där svenskarna fått svara på frågor om sina boendedrömmar och framtidsplaner. Plus: experterna inom inredning, bostadsbygge, digitala hem och boendeekonomi berättar om sina visioner.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast.