Hoppa till innehåll

Trendrapporten 2017: Smartare och grönare på framtidens bostadsmarknad

Uppkopplade hem med fler tekniska funktioner och ökad närhet till grönska, vatten och natur är vad vi vill bo i framtiden. Samtidigt spås självförsörjande hem, kollektivboenden och tillfälliga boenden så som containerbostäder bli vanligare boendeformer. Det visar Trendrapporten 2017 – Svensk Fastighetsförmedlings framtidsspaning på bostadsmarknaden.

Trendrapporten 2017

För femte året presenteras Trendrapporten där svenskarna gett sin syn på framtidens boende. Längtan till natur och vatten är stor. Skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt fortsätter att toppa listan för drömbostäder och hela 61 procent drömmer om att bosätta sig en bit bort från städerna med närhet till natur och grönska. Fyra av tio tror också att självförsörjande hem med spannmål och egna odlingar kommer bli vanligare framöver. Dessutom kan var femte person tänka sig att betala extra för att deras hem ska bli mer miljövänligt.

Viljan att leva grönare och närmare naturen är alltså stark men samtidigt präglar den digitala utvecklingen hur vi bor och vill bo i framtiden. Årets resultat visar att det finns en önskan om tekniska funktioner som underlättar hem- och hushållsarbetet i framtiden. Högst upp på önskelistan står ett hem som städar och dammar sig själv, följt av en tvättstuga som tvättar, stryker och viker kläder automatiskt. Ett kylskåp som beställer hem mat av sig själv är också en populär funktion som önskans i framtida bostäder.

Högst upp på listan vad gäller framtidens boendeformer hamnar självförsörjande hem med egen odling. Tillfälliga boenden som containerbostäder, kollektivboenden och all inclusive-bostäder är också boendeformer som svenskarna tror starkt på. Allt det här och mycket mer kan du läsa om i Trendrapporten 2017.

Läs Trendrapporten 2017 (pdf).

Om Trendrapporten 2017

Trendrapporten 2017 är genomförd under maj 2017 i form av en webbenkät via undersökningsföretaget Kantar Sifo. 2 332 personer mellan 18 till 65 år deltog i undersökningen som är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ. För att säkerställa att basen av respondenter även är representativ nedbrutet per län har vi valt att utöka antalet intervjuer.

Till toppen