Hoppa till innehåll

Trend­rapporten 2021

Hemmets nya betydelse

 

Hemmet har stått i fokus på ett helt annat sätt än tidigare. Årets Trendrapport visar på hemmets ökade betydelse, hur kärleken till fritidshuset har vuxit sig starkare och att intresset för att skapa ett långsiktigt drömboende ökar.

Livet pågår i hemmet

Under detta speciella år har uttrycket Mitt hem är min borg fått en helt ny innebörd. Hela 7 av 10 svenskar uppger att de i första hand ser på sin bostad som en trygg plats. Inte så konstigt då vi under en längre period uppmanats att stanna hemma för vår säkerhets skull.

Längtan efter ett andra boende

Året som gått har inneburit begränsade möjligheter till resor, vilket har gjort att fritidshuset har stått högre i kurs än tidigare bland svenskarna. 4 av 10 fritidshus- ägare uppger att de har värdesatt sitt fritidshus mer, och 3 av 10 har tillbringat mer tid i stugan.

Hemmet som investering

Året som gått har varit historiskt på många sätt, så även på bostadsmarknaden. BoBarometern visar att svenskarna förutspår ökade bostadspriser och att få oroar sig för höjda räntor på bolån.

 

Om Trendrapporten 2021

Trendrapporten baseras på resultatet från en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling. Undersökningen genomfördes i maj 2021. Kantar Sifo har ställt frågor via sin webbpanel till 2 183 svarande personer mellan 18 och 74 år. Undersökningen är statistiskt säkerställd och riksrepresentativ. Den representerar ett genomsnitt av befolkningen för de aktuella målgrupperna.