Trendrapport 2024 - Livet mellan husen
Förord
Vi som bor i Sverige är rädda för det pinsamma. Att verka för framfusig eller angelägen. Att ta kontakt med någon främmande kan vara något vi rent av fruktar, ännu värre är att be någon vi inte känner särskilt väl om hjälp. Det är synd, för vi skapar samtidigt onödiga små pinsamheter genom att inte ta en enkel ytlig kontakt. Hur många har inte mött någon i cykelförrådet, i hissen eller vid brevlådan och känt ett obehag över att man inte vet om man ska hälsa eller inte.
Det kostar så lite. Ett enkelt hej kan spara in tiotals gånger av obehag framöver. Annars riskerar du också att gå miste om hela grannpotentialen. Jag har haft grannar som inte bara vattnat blommor eller haft en extra nyckel utan även hämtat på flygplatsen, kokat sylt, lagat bordsben, räddat dokument på min dator och suttit ned och lyssnat och gett mig råd. Insikter jag behövde. Det finns så mycket kunskap och färdigheter där du bor. Men du måste låsa upp den potentialen. Vi gillar att känna oss behövda.
Liza Nyberg, VD Svensk Fastighetsförmedling
Social gemenskap och trygghet
Att ha en bra relation till sina grannar är inte bara trevligt, det är också avgörande för hur vi trivs i våra hem. Enligt vår senaste undersökning är trygghet det viktigaste för att vi ska känna oss hemma i vår bostad, något som vi sett även tidigare år. De flesta av oss, sju av tio, betonar att det är viktigt att känna sina grannar och personer i närområdet för att känna sig trygg.
Grannpotential
Det är tydligt att det finns mycket onyttjad potential när det gäller att skapa en mer sammanhållen och hjälpsam boendemiljö. Även om många av oss är villiga att hjälpa varandra, finns det saker som hindrar oss från att ta det första steget. En stor anledning är att vi är rädda för att störa eller vara till besvär.
Bostadsmarknaden vaknar
Det senaste året har bostadsmarknaden stått ovanligt stilla, men i takt med vårens räntesänkning såg vi ett uppvaknande av bostadsmarknaden. Behov av både mindre och större bostäder visar sig, och de som påverkas mest är de unga.
Ett enklare boendeliv
När bostadsmarknaden börjar röra på sig är det viktigt att som säljare ha koll på alla viktiga dokument som rör boendet – som ritningar, eventuella renoveringar och garantier. Även om Sverige är väldigt digitaliserat, så verkar det inte riktigt ha nått alla delar av våra hem ännu. Bara en liten grupp har gått över till att spara sina dokument digitalt, medan de flesta fortfarande använder gamla hederliga pärmar.
Vill du veta mer?
Ta del av all spännande fakta och statistik genom att ladda ner Trendrapporten 2024 här. Se också till att prenumerera på vårt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad om vad som händer på bostadsmarknaden och hos oss på Svensk Fastighetsförmedling.
Vi pratar om rapporten i Nyhetsmorgon
Det finns en stor outnyttjad grannpotential i Sverige då grannrelationer bidrar till minskad ensamhet och ökad trygghet - och just trygghet är det som rankas högst för att vi ska trivas i våra bostadsområden.
Jennie Missuna Skogsborn, Chief Experience Officer på Svensk Fastighetsförmedling, berättar om årets rapport och diskuterar vikten av goda grannrelationer tillsammans med krisberedskapsforskaren Veronica Strandh, i TV4 Nyhetsmorgon.