Hoppa till innehåll

Priser – från accepterat till kvadrat­meterpris

Vad betyder accepterat pris, kvadratmeterpris och utgångspris? Det finns många beskrivningar av pris som dyker upp i bostadsannonser, på tidningarnas löpsedlar eller när bostadsmarknaden diskuteras som du kanske inte är helt säker på vad de innebär. Här får du koll på exakt vad de olika priserna betyder, och hur du ska räkna ut pris per kvadratmeter.

Utgångspris

När en bostad läggs ut till försäljning med ett utgångspris, är det priset som budgivningen är tänkt att starta på. Men som budgivare kan du välja att börja budgivningen både över och under utgångspriset och säljaren får välja själv om den vill anta budet eller inte.

Accepterat pris

Står det accepterat pris i bostadsannonsen är priset som uppgetts det säljaren kan tänka sig att sälja för, och som ligger nära mäklarens värdering av bostaden. Att bostaden ligger ute med ett accepterat pris betyder dock inte att den måste säljas till det priset. Dels kan det fortfarande bli budgivning. Dels är det i slutändan säljaren som har rätten att avgöra när, till vem och till vilket pris bostaden blir såld.

Pris

I de flesta fall säljs nyproducerade bostäder till det angivna priset och därför är det vanligt att det oftast bara står just pris i nyproduktionsannonser.

Försäljningspris och slutpris

Försäljningspris eller slutpris är det pris bostaden säljs för i slutändan, oavsett vilket utgångspriset eller acceptpriset var från början.

Kvadratmeterpris

Kvadratmeterpris är ett vanligt sätt att jämföra hur prisvärda bostadsrätter är. Tänk dock på att det finns flera nyckeltal som är viktiga att ha koll på för att få en helt rättvisande bild av prisvärdheten. Dessa hittar du i bostadsrättföreningens årsredovisning.

Räkna ut pris per kvadratmeter

Att räkna ut kvadratmeterpriset är enkelt. För att få fram detta delar du utgångspris, acceptpris, pris eller försäljningspris med antalet kvadratmeter. För en lägenhet som är 30 kvm och kostar 1 000 000 kr skulle kvadratmeterpriset alltså bli:

1 000 000 / 30 = 33 333 kr/kvm

Marknadspris

Marknadspriset är det pris som blir normen under en viss tidsperiod utifrån tillgång och efterfrågan. Fördjupa dig i några av de faktorer som påverkar bostadsprisernas utveckling eller kolla in lokal och aktuell information om prisläget hos Svensk Mäklarstatistik.