Hoppa till innehåll

Flytta möbler på rätt sätt

Det behöver inte vara svårt att flytta möbler, inte ens tunga möbler, bara du tänker till och gör på rätt sätt. För att dina möbler ska hänga med oskadda till ditt nya boende – och inte minst så att din rygg också klarar flytten oskadd – går vi igenom hur du skyddar och flyttar möbler på bästa sätt, bär tunga saker i trappa och vad du ska tänka på om du ska flytta möbler utomlands.

Flytta tunga möbler själv

Har du en riktigt stor, tung och otymplig möbel? Då kan det vara värt att fundera över om den faktiskt ska få följa med i flytten. Väljer du att behålla, kolla om den går att skruva isär på något sätt. Bärhjälp är nästan oundvikligt när du ska flytta tunga möbler utan hjälp från flyttfirma, så fråga vänner eller familj om någon kan hjälpa till. Se till att ni har utrustning som handskar, en pirra och spännband.

Skydda och bära möbler du håller kära

Innan du ska bära dina möbler är det bra om du skyddar dem med emballage. Bubbelplast och tejp fungerar väl mot stötar. Har möbeln vassa hörn eller kanter kan du använda wellpapp som skydd. Då blir möbeln mindre obekväm att bära och det minskar också risken att den skadar andra möbler i flyttbilen. Läs mer om hur flyttpackar på bästa sätt.

Ibland kan ni behöva vara både två och tre för att bära möbler. Att tänka på när ni bär: Ställ er med benen brett isär och böj alltid knän och höfter. Håll ryggen rak. Lyft aldrig med ryggen! Synkronisera er. Bestäm att ni lyfter på det “tredje” och räkna högt. Bär möbeln nära intill kroppen utan att vrid er. Känner ni att det är för tungt – ställ ner möbeln och hämta fler som kan hjälpa till.

Bära tunga saker i trappa

Först och främst, ta det sakta och försiktigt i trappan. Och vi kan inte säga det många gånger nog men titta först om det går att montera isär möbeln. Ibland kan det hjälpa att göra något så enkelt som att ta bort ben eller liknande för att det ska bli lättare att bära och så att ni lättare får plats. Många trappor är smala och har trånga avsatser.

Förlita dig inte enbart på ditt ögonmått, utan mät om dina möbler faktiskt går att bära in via trappan till ditt nya boende. Om det inte går kanske du får fundera på om ni behöver hitta en annan väg, som till exempel genom ett fönster. Med lite efterforskningar minskar du risken att skada både möbler, bostad och vänskap.

Hjälp att flytta möbler – tunga som lätta

Ibland är det dock bara att inse att man kanske inte klarar att flytta en möbel själv eller med hjälp av nära och kära. Det är aldrig värt att du skadar dig. Många flyttfirmor är specialiserade på just tunga och otympliga möbler. De har rätt teknik när de lyfter och särskilda hjälpmedel som bärselar och transportplattor med hjul med mera. Kom ihåg att en del flyttfirmor tar extra betalt för att flytta tunga möbler. Vad som räknas som så kallade tunga lyft brukar stå på flyttfirmans hemsida.

Adios! Flytta möbler utomlands

Ska du flytta utomlands? Spännande! Även här finns det firmor som är specialiserade på att flytta bohag över hela jordklotet. Är det en längre flytt finns det olika transportalternativ som till exempel båt och flyg. Många erbjuder även magasinering. Ska du flytta möbler inom EU som exempelvis till Spanien behövs inget tullformulär. Det är också viktigt att undersöka vilket försäkringsskydd transport- eller flyttfirman har.

Så flyttar du olika möbler

Flytta piano

Ta det piano med pianot! Ett piano är något av det svåraste du kan flytta. Vårt råd är att ta hjälp av ett proffs. Det finns de som även hjälper dig att flytta ditt piano om du ska möblera om.

Flytta kylskåp och frys

Börja med att mäta kylskåp och frys och den nya platsen det ska stå på. Då slipper du tråkiga överraskningar. Töm sedan och frosta av. Tejpa igen dörrarna och se till att vitvarorna står upp under transporten.

Flytta soffa

Medhjälpare är bra att ha när du ska flytta din soffa. Se om du kan skruva isär soffan. Ibland kan det rentav vara nödvändigt för att en soffa ska kunna tas genom trapphus och dörrar.

Flytta säng

Montera isär sängen om du har en sängram. Skydda den med bubbelplast och tejpa fast skruvarna i en påse. Du kan täcka din resårbotten med lakan under transport för att undvika att den blir smutsig.

Flytta garderob

Ska du flytta en garderob hemma vid en ommöblering kan du stuva in en handduk eller en matta under. Är det däremot vid flytt bör du först och främst se om den går att skruva isär och plocka ut lösa hyllplan. Annars kan du tejpa igen dörren för att underlätta för dem som bär.  

I vår checklista för flytt kan du se allt annat du behöver ha koll på inför din flytt utöver att flytta själva möblerna.