Hoppa till innehåll

Flyttpacka smart med våra 6 tips

Att packa inför flytt är ett stort steg närmare ditt nya boende! Men var och när ska du börja packa inför flytt? Och hur? Med gott om tid och lite organisation hinner du rensa bland dina ägodelar och kan flyttpacka böcker, glas, porslin med mera smart. Använd våra tips för att packa inför flytt, packa upp snabbare efter flytten och få en riktigt härlig nystart i ditt nya boende!

 

 

1. Flyttpacka enligt en checklista. Check!

Med en checklista för flytt blir det enklare att packa smart inför din flytt. Speciellt om ni är många som ska hjälpas åt är det viktigt att ha en lista över allt som ska med. I checklistan anger du i vilken ordning du vill att rummen ska packas ner och hur kartongerna ska märkas upp med innehåll och rum. Har du några särskilda önskemål för hur du vill att vissa saker ska packas beskriver du det. Planera in när respektive rum ska gås igenom och när flyttpackning av det rummet ska ske. Räkna bakåt från flyttdagen. Man brukar vanligtvis räkna med att det tar åtminstone två till tre veckor att flyttpacka.

2. Organisera din flyttpackning: börja där du inte är

En bra start är att först rensa ut och återvinna, slänga eller sälja det du inte vill ta med dig till ditt nya boende. Sedan kan du börja med det du sällan använder. Gå igenom det du har i förrådet och på vinden. Packa ner det som inte är i säsong, till exempel juldekorationer eller saker för utesäsongen som barnpoolen eller ljusslingan. Har du finporslin undanstuvat uppe i ett skåp? Börja packa det bums. Det tar tid att slå in ömtåliga föremål på ett säkert sätt.

 

3. Packa böcker vid flytt – ett eget kapitel

Även den mest lättsamma litteratur kan vara tung vid flytt! Fyll därför kartongerna till en tredjedel eller som allra mest till hälften. Sedan kan du fylla upp boklådorna med kläder eller andra lätta föremål som täcken, filtar och kuddar. På så sätt ser du till att använda hela lådans utrymme utan att packa för tungt. En tumregel är nämligen att det aldrig ska finns utrymme över i en flyttkartong. Då packar du effektivt från början till slut.

3. Flyttpacka kläder stiligt effektivt!

Hur ska du packa kläder inför flytt? Jo, även här är det smart att börja med att packa kläder du inte använder för tillfället. Är det sommar? Packa då vinterjackor, tjocktröjor och vantar. Du kan också fylla TV-förvaring, byråer eller andra liknande möbler med kläder. Resten av kläderna kan du behålla på galgarna och sedan trä sopsäckar över dem. Dessa kan du sedan använda som stötdämpning. Packa ett ombyte och nattkläder i ett litet handbagage så att du har till första natten i det nya boendet.

4. Packa porslin och glas utan kras vid flytt

Dags att flyttpacka glas och porslin. Svep in det i generöst med silkes- eller tidningspapper och se till att allt är packat på ett sånt sätt att det inte åker runt. Och packa tallrikar genom att ställa dem på högkant, det minskar risken för olyckor. Packa sedan tjockare glas eller keramik och till sist de tunna, tunna vinglasen. Det är värt att lägga lite extra tid på att packa glas, porslin och prydnadssaker noga. Då slipper du ångra dig i efterhand om något skulle gå sönder. Köksredskap som bestick och knivar behöver extra emballage. Gärna i tyg som till exempel kökshanddukar. Se till att märka kartongen noga så att ingen skär sig.

 

5. Packa TV och tavlor vid flytt

Hög tid att packa ner allt från väggarna. När det kommer till TVn brukar man ångra att man inte sparade kartongen den kom i. Men misströsta inte. Med massor av bubbelplast och tejp kan du frakta den säkert. Börja med att ta ut alla sladdar. Går det inte att ta ut alla kan du även bubbelplasta in dem. Skriv tydligt att TVn ska hanteras varsamt. Ett tips för din hemelektronik är att ta en bild på hur den är inkopplad. Det kan underlätta vid installationen.

Att flyttpacka tavlor kräver ännu lite mer emballage än när du packade TV:n. Du kan använda både wellpapp, silkespapper och bubbelplast. Se till att skydda hörnen och märk tavlorna med “Aktas”. Av vissa flyttfirmor kan du också få de klassiska orangea klistermärkena märkta med “glas”.

6. Sist och först: packning för första natten

Det sista du bör packa ner är lampor, städartiklar, några glas, bestick och tallrikar att använda direkt efter flytten, och en uppsättning sängkläder. Packa också en liten övernattningsväska med tandborste, toalettpapper, pyjamas, telefonladdare och ett ombyte. På så sätt slipper du leta efter detta när du är trött efter en lång flyttdag. 

Vanliga frågor och svar om att flyttpacka

Hur lång tid tar det att packa inför flytt?

Du behöver minst två till tre veckor på dig för att packa riktigt bra. Börja med sådant du använder sällan så kan du komma igång tidigare.

Hur flyttpackar man bäst inför flytt?

Packa allt som går i kartonger då det går snabbare att lasta i och ur flyttbilen då. Men packa inte för tungt i kartongerna, då blir de svåra att lyfta och kan gå sönder. Var noga med att skydda möbler, porslin och annat du är rädd om för att undvika onödiga skador i flytten.