Hoppa till innehåll

Inflyttnings­present – bra tips!

Är du bjuden på inflyttningsfest eller ska på besök hos någon som precis flyttat in? Då letar du säkert tips på en bra, rolig eller billig inflyttningspresent. Vill du inte ge något så enkelt som en blomma eller en flaska vin, har vi här samlat våra bästa tips på både nytänkande och klassiska inflyttningspresenter till de som bor i hus, lägenhet eller hen som precis flyttat hemifrån.  

Inflyttningspresent till någon som bor i hus

Till någon som precis flyttat till hus med trädgård eller som blivit med sommarstuga kan det sommartid passa bra med en fin växt till uteplatsen eller entrén. Kanske en tomatplanta eller lite färska kryddor att komplettera med till köksträdgården.

Annars kan du försöka ta reda på lite fakta om huset. Har de nya husägarna en braskamin eller öppen spis är ved, vedkorg och lite större tändstickor en kul och användbar inflyttningspresent. Eller börjar det bli höst kan en eldkorg till trädgården vara en uppskattad present tillsammans med en påse marshmallows och några spett att använda till en mysig utomhusstund. En lykta till entrén eller en fin krans till dörren är också en bra inflyttningspresent till någon med hus eller villa. Ett annat hett tips till en nybliven husägare är en piassavakvast, snöskyffel (om de blir med hus på vintern), eller marschallhållare och marschaller. En skottkärra till trädgården är heller aldrig fel som inflyttningspresent, särskilt inte till ägaren av ett helt nybyggt hus som sannolikt kommer ha en hel del jordpåsar att skotta ut i den blivande trädgården.

Inflyttningspresent till någon som bor i lägenhet

En finare krukväxt är alltid härligt att få till ett hem som kanske fortfarande är belamrat av kartonger från flyttpackningen. En grön växt ger en ombonad känsla och blir nästan aldrig fel. Om lägenheten har balkong kan du köpa något säsongsanpassat till den. Är personen intresserad av att odla, ge ett litet minidrivhus med fröpåsar och såjord som funkar fint till den som bor i lägenhet.

Andra tips som alltid passar att ge bort är en trave finare stearinljus, värmeljus, handtvål och handkräm, ett litet spa-kit till en lyxig återhämtning, eller något gott att äta efter en intensiv flytt. Enkla och bra inflyttningspresenter till både lägenhet och hus, som visar att du bryr dig om personen eller paret som just flyttat ihop.

Ett annat förslag för att komma på en bra inflyttningspresent oavsett om du ska köpa till en kille eller tjej är att utgå från personens intressen. Är hen intresserad av matlagning kan en stektermometer vara en bra present, eller en riktigt grym kökskniv. Gillar hen spel, är möjligen en fin kortlek med tillbehör eller ett fint schackbräde bra exempel på inflyttningspresenter.

En flytta-hemifrån-present

En riktigt bra inflyttningspresent till första lägenheten är ett kit med städgrejer eller en verktygslåda. Typiskt tråkiga saker som man inte vill lägga pengar på när man flyttar hemifrån. Även detaljer till köket, som man lätt missar själv, är smarta inflyttningspresenter. Till exempel en vin- eller kapsylöppnare, konservöppnare, potatisskalare och rivjärn. Eller lite roligare detaljer som handmixer, mandolin eller zestjärn för hen som gillar att hänga i köket.

Till någon som precis flyttat hemifrån kan det också funka att ge en inredningsdetalj som inte tar för mycket plats, som en dörrmatta, fina galgar, handdukar till kök eller badrum, eller en mysig filt. Något som känns bra och användbart, men som inte inkräktar för mycket på området att få inreda sitt eget hem.

Ska du ge en inflyttningspresent till en student som eventuellt delar kök med andra eller bor i korridor, då är en vattenkokare till studentrummet utmärkt. Den fixar både kaffe, te, nudlar och annan snabbmat som bara behöver hett vatten för att tillredas.

En inflyttningspresent som funkar till alla hushåll

En klassisk inflyttningspresent med gamla anor är salt och bröd. Det sägs symbolisera gemenskap och hör även ihop med begreppet flyttgröt, som handlar om att man tar med förnödenheter som gröt att äta till dem som flyttat. Brödet ska enligt tradition ätas tillsammans och brytas i bitar och saltet ska symbolisera välstånd, men det finns också en sägen som säger att du ska kasta det över axeln i den nya bostaden för att lyckönska den nyinflyttade. Så bröd och salt kan vara en kul inflyttningspresent för att just hylla de gamla traditionerna.

Det som idag skulle kunna motsvara gesten med flyttgröt, är en korg eller kasse fylld med frukt, kex, färskt bröd och nån god ost att ge i inflyttningspresent. Om du är den pyssliga typen, koka en egen sylt, baka en paj eller kaka, rosta din egen müsli eller varför inte baka ett fröknäcke som du ger i present. Att ge bort något handplockat, eventuellt hemmagjort och ätbart bli garanterat succé till några som precis flyttat in!

Om det är en familj med små barn som flyttat är det oväntat och uppskattat att ge en liten inflyttningspresent till barnet/barnen. Något som alltid är användbart och uppskattat är ritblock och pennor, klistermärken, gnuggisar, en sago- eller pysselbok. Sådant barnen kan pyssla med medan föräldrarna packar upp och fixar i hemmet. Det blir garanterat succé att du även tänkt på de minsta när du kommer på besök.

Inflyttningspresent – liten, billig eller kul

Kanske ska du på en inflyttningsfest till någon du inte känner särskilt bra, men som du ändå vill ge något litet, enkelt eller roligt. Här kommer några förslag:

  • Roliga och dekorativa kylskåpsmagneter (kylskåpspoesi)
  • Salt- och pepparkar, idag finns många kreativa varianter
  • En äggklocka i kul form
  • En kaffekopp med namnet på bostadsägaren
  • Ett finare doftljus eller en finare olivolja
  • Något så enkelt som en bukett tulpaner eller några fina magasin


Till sist, vad skriver man på kortet till inflyttningspresenten?

En kort och enkel text skulle kunna vara Lycka till med ditt/ert nya boende! Eller en kort hälsning som refererar till presenten du gett: Håll huset varmt! (om du givit ved eller ljus) eller Efter flytt kommer vila – ät och njut (om du gett en kasse eller korg med godsaker).

Nu har du läst hela vägen ner och vi hoppas du blivit inspirerad och vet vad just du ska ge som inflyttningspresent!