Hoppa till innehåll

Fastighets­beteckning – att söka & hitta

Har du också undrat över vad en fastighetsbeteckning är och var du hittar den? Vi förklarar begreppet och vad den används till. Och så guidar vi dig så att du hittar fastighetsbeteckningen, oavsett om du bara vill ha själva beteckningen eller vill se fastighetsbeteckningen på en karta.

Vad är en fastighetsbeteckning?

En fastighetsbeteckning är den unika beteckning som varje fastighet blir tilldelad av Lantmäteriet. Fastighetsbeteckningen består av ett områdesnamn, traktens namn (men i städer ett valt namn), ett blocknummer, ibland följt av ett kolon och ett enhetsnummer. Fastighetsbeteckningar kan alltså se ut såhär: Stockholm Marevik 23. Om den fastigheten delades upp får den nybildade fastigheten det första lediga enhetsnumret – Stockholm Marevik 23:1. Med andra ord har fastigheter med höga enhetsnummer ofta styckats av från den ursprungliga fastigheten.

Det är lätt att tänka på hus när man hör ordet fastighet, men i det här sammanhanget betyder ordet ett avgränsat markområde, som en tomt, en åker eller del av en sjö. Fasta byggnader, växter och staket inom markgränsen är sådant som vanligen hör till fastigheten, så kallade fastighetstillbehör.

Det här används fastighetsbeteckning till

Fastighetsbeteckningarna används för att hålla ordning och reda på landets alla fastigheter. Det är Lantmäteriet som mäter och delar in all mark i fastigheter, något som sparas i Fastighetsregistret. Lantmäteriet sköter sedan informationen i registret, kompletterar den med lagfarter och uppgifter från Skatteverket och kommuner.

Lantmäteriets information underlättar även vid fastighetsförsäljningar. Den innehåller värdefull information om fastigheten, t ex om en detaljplan gäller för området, om det finns förbehåll vid försäljning av fastigheten eller om fastigheten är utmätt.

Annan vanlig information det går att ta fram med hjälp av fastighetsbeteckningen är om det finns servitut knutna till fastigheten, om den ingår i en samfällighet, hur högt var det tidigare försäljningspriset, hur många och hur stora inteckningar är uttagna.

Sök fastighetsbeteckning

De finns flera sätt att söka rätt på en fastighetsbeteckning. Några av de vanligaste är:

Kontakta Lantmäteriet

Det säkraste sättet att få korrekta fastighetsbeteckningar är genom Lantmäteriet.

Sök fastighetsbeteckning via karta och/eller adress

Du kan använda dig av tjänster för att hitta en fastighetsbeteckning. Sök på adressen eller zooma in rätt område för att få fram uppgifterna:

Sök fastighetsbeteckning via fastighetskarta

Du kan köpa en särskild fastighetskarta från Lantmäteriet för ett område, där alla fastigheter med fastighetsbeteckning finns inritade.

Titta i dina papper

  • Bor du i hus hittar du beteckningen i ditt köpekontrakt och/eller lånehandlingar.
  • För dig i hyresrätt brukar fastighetsbeteckningen stå i hyreskontraktet.

Fastighetsbeteckning för lägenheter och bostadsrätter

Sedan 2009 kan enskilda lägenheter i bostadsbyggnader, så kallade ägarlägenheter, räknas som fastigheter och därmed ha en fastighetsbeteckning.

Bostadsrätter har däremot inga egna fastighetsbeteckningar utan blir istället tilldelade ett lägenhetsnummer av Skatteverket och ett nummer som satts av bostadsrättsföreningen. Du hittar bostadsrättsföreningens fastighetsbeteckning i föreningens årsredovisning.

Vanliga frågor och svar om fastighetsbeteckning

Vad är min fastighetsbeteckning?

Din fastighetsbeteckning är den unika beteckning som din fastighet blivit tilldelad av Lantmäteriet.

Hur hittar man fastighetsbeteckning?

Sök på kartor på Eniro.se eller Hitta.se med tomt-filtret, kolla i dina lånepapper eller köpehandlingar eller kontakta Lantmäteriet.