Hoppa till innehåll
Sverige
 
Läge+
Här förbereds en försäljning så uppgifter som pris och visningsdatum kan saknas. Anmäl ditt intresse för att inte missa ny information eller uppdateringar.
Anmäl intresse
Sara Lindstrand, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Ansvarig mäklare
Sara Lindstrand
Fastighetsmäklare. Certifierad nyproduktion
Torshälla

Storgatan 7+9

Läge+
Här förbereds en försäljning så uppgifter som pris och visningsdatum kan saknas. Anmäl ditt intresse för att inte missa ny information eller uppdateringar.
Anmäl intresse
Sara Lindstrand, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Ansvarig mäklare
Sara Lindstrand
Fastighetsmäklare. Certifierad nyproduktion

Q-märkt - vackert & unikt i Gamla Torshälla

  • Typ: Villa
  • Rum: 9, varav 3 sovrum
  • Boarea: 341 kvm
  • Tomtarea: 1 003 kvm
  • Upplåtelseform: Äganderätt

Känn historiens vingslag och njut av allt det vackra som tre sekel har att erbjuda. Ägarlängden vittnar om att grunden till den vackra grågröna längan utmed Storgatan anlades redan på 1700-talet. Under 1800-talets slut växte 1700-talshuset och det toppmoderna andelsmejeriet byggdes intill.

I denna generösa Q-märkta fastighet om hela 341 kvm möter ett stilsäkert och modernt uttryck mängder av dekorativa 1800-talsdetaljer. Här möts generösa sociala ytor, imponerande takhöjd och stora takfönster, vackra spröjsade fönster och pardörrar med speglar, stilren sten och puts, knuttimrad stomme, lertegel och takplåt med skivtäckning av 1800-talstyp. Ett unikt och häftigt boende, renoverat med omsorg och respekt för arkitekturen. God utvecklingspotential för att passa som generationsboende, uthyrning, alternativt som ateljé eller verksamhet i anslutning till hemmet. Läget mitt i Gamla Torshällas anrika kulturkvarter, med ett stenkast till kullerstensgatorna runt Torshälla kyrka, promenadstråken kring Torshällaåns glittrande vattenspegel samt nära till centrum och kommunikationer, gör det lika pittoreskt och vackert som praktiskt i vardagen. Här är det helt enkelt nära till allt.
Huset har fjärrvärme, är fiberanslutet och har friköpt tomt om 1 003 kvm.

VÄLKOMMEN IN
Runt hörnet på det gula, kalkputsade gamla stenhuset nås en uppväxt lummig innergård. Från soffan under det blommande körsbärsträdet njuter man av ett skyddat läge och den distinkta differensen i byggnadernas exteriöra uttryck. Skillnaden är tydlig och minst lika påtaglig inomhus. Stenhuset, från början mejeri, inger känslan av ett modernt arkitektritat hem där industrihistoria tillåtits klinga kvar.
Entrén i norr, närmast gatan, leder in i en stor hall/allrum med gästtoalett och pardörrar in till vardagsrummet. Det 80 kvadratmeter stora vardagsrummet har en fantastisk rymd och utgör hjärtat av hela fastigheten. Takhöjden mäter 4 meter till högsta punkt och de 1 x 2 meter (två st.) höga takfönstren ger ett magiskt ljus. Väggarna är murade, vitputsade och råa, och de djupa fönsternischernas bänkar inbjuder till att slå sig ner i de vackra originalfönstren med en bok. De gråmålade pardörrarna med glas öppnar upp mot allrum/hall och kök som inbjuder till sociala tillställningar och matlagning för många.
För den matlagningsintresserade finns en bred gasspis och ett riktigt kylrum. Breda norrländska furutiljor knyter ihop de generösa sociala ytorna, och på köksväggen har det vita kaklet fått leva kvar som minne från när byggnaden tjänade som pepparkaksbageri under 1900-talet. I köket finns en gatuentré, vars järngallardörr är kvar sedan huset var antikvitetshandel. Från köket går man in i trähuset.
Entréhallen som nås från innergården är praktiskt planerad med bra utrymme för kläder, helkaklat badrum och duschrum samt rymlig tvättstuga. Alla våtrum är helkaklade i vitt och golven med svart-vitt klinker har vattenburen golvvärme.

Till skillnad från stenhuset som totalrenoverats sista 15 åren så har trähusets interiör lämnats orörd sedan 60-70-talet. Exteriört är både fasad, stomme och de vackra spröjsade fönstret renoverade av byggnadsvårdshantverkare, men inne kvarstår potential att framhäva de kvarvarande vackra detaljerna från 1800-talet. Under de brokiga plastmattorna finns trägolv och alla pardörrar, spegeldörrar, höga socklar och breda foder finns bevarade. Byggnadens entréplan har en klassisk planlösning med stort lantligt kök, 2-3 sovrum, vardagsrum med eldstad och möjlighet till 3 rum i fil. Byggnadens originaleldstäder är borta sedan länge, men de murade skorstensstockarna finns kvar med möjlighet att åter tillföra byggnaden kakelugn, vedspis och gjutjärnkaminer. Den breda svängda trätrappan, med mjukt välvda trappnosar och prydliga snickerier, leder upp till övre plan som disponerar två sovrum med ett allrum emellan. Likt ett grafisk konstverk ståtar flyttblockets spets utanför fönstret och från balkongen njuter man av en vidsträckt utsikt över det Q-märkta kvarterets takåsar. Faluröda plank finns mot grannarna i norr, väster och söder.

GAMLA TORSHÄLLA
Torshälla är historiskt en handels- och hantverksstad med stadsprivilegier från år 1317 så år 2017 firade Torshälla 700-årsjubileum. År 1798 eldhärjades den gamla bruksorten och lämnade stor del av befolkningen bostadslös, men kvarteret runt Storgatan 7+9 klarade sig. Vi befinner oss i hjärtat av gamla Torshälla - mitt mellan Bergströmska gården, kvarteret Borgmästaren, Torshälla kyrka med anor från 1100-talet och Allan Ebelings Tors bockar i ån. Här finns charmiga kullerstensgator, caféer, hantverksbutiker, bibliotek och Saga-biografen. I Torshälla centrum, ett par minuters promenad bort, finns matbutik, apotek och restauranger och från Holmberget åtnjuts en härlig utsikt över Gamla staden och ån. Slussa med kanalbåten S:t Olof in till Eskilstuna centrum på sommaren, eller ta båten från hamnen ut på Mälaren. Endast 10 minuter med bil till Eskilstuna centrum, buss med täta avgångar och cykelbana hela vägen. 2 km till Torshälla golfklubb, 4 km till E20 och drygt 1 timme med bil till Stockholm.

Läge+
Här förbereds en försäljning så uppgifter som pris och visningsdatum kan saknas. Anmäl ditt intresse för att inte missa ny information eller uppdateringar.
Varudeklarerat
Grattis! Du tittar just nu på ett Varudeklarerat hus.
Läs mer

Om Bostaden

Beskrivning

STENHUSET - PLANLÖSNING
Entréhall från trädgård: vattenburen golvvärme, vitmålade betongväggar, golvbrunn. Till vänster förvaringsutrymme med fönster. Utrymmet kan t.ex byggas in som klädkammare eller förses med sköljho – golvbrunn finns. Badrum: vattenburen golvvärme, klinkergolv, kaklade väggar, wc, tvättställ, badkar, paxfläkt.
Duschrum: vattenburen golvvärme, klinkergolv, kaklade väggar, takdusch, handfat och paxfläkt.
Tvättstuga: vattenburen golvvärme, klinkergolv, målade väggar, tvättmaskin (Miele), torktumlare (Miele, stor), mangel (HJO fabriks AB), paxfläkt. Stora rummet: trägolv, vita kalkputsade väggar och fönsternischer, gjutjärnskamin.
Hall/allrum entrédörr från norr. Vägglampa i vitlackad plåt, formgiven och tillverkad av arkitekt Gavel som tidigare även bodde i fastigheten jämte. Möjligt att ansluta kamin till befintlig skorsten.
WC: rutigt klinkergolv, vita, putsade och kaklade väggar, wc, tvättställ.
Kök: trägolv, vitmålade delvis putsade och kaklade väggar sedan mejeriets dagar, köksingång med gallerförsedd ståldörr (kvar sedan huset var antikaffär). Utrustning: gasspis (90 cm, Ikea, fläkt Thermex 90cm), diskmaskin (Miele), kyl och frys i fullhöjd (Miele), värmeväxlare Orion. Matplats utmed fönstren mot Storgatan. Gasbehållare finns i tillbyggnad mot gården. Vita släta köksskåp IKEA.
Vardagsrum - ca 72 kvm: pardörrar mot allrum och kök, norrländskt trägolv 27cm breda tiljor, vita putsade väggar, 2 stora takfönster (Velux, öppningsbara). Gjutjärnkamin (Jøtul) med konst från Torshällakonstnären Allan Ebeling. Dörrar till kapell, sidorum och våtrumsavdelning. Ca 4 meter som högsta takhöjd.
Kapell: tidigare bakugn i pepparkaksbageriet. Välvt tak, trägolv, vita putsade väggar och målad pärlspont, konstverk/målning av Bengt Olof Kälde (kyrkokonstnär och heraldiker, en av Europas ledande mosaikister och glasmålningskonstnärer). Lucka i golvet för dold kabeldragning.
Rum intill vardagsrum: idag oinrett rum som används som förråd/verkstad, tänkt som sovrum, Inspektionslucka till avloppstam och lucka till stor vind med fast trappa/stege, 3-fasuttag samt elcentral.
Kylrum: nås från kök och förråd/verkstad. Det finns ett omonterat kylaggregat som ingår i köpet. Rummet blir svalt nog för t.ex dryck och rotfrukter även utan aggregat.

TRÄHUSET- PLANLÖSNING
Entréplan
Entréhall, från gården: plastmatta (trägolv under), tapet, svängd trätrappa till övre plan, pardörrar med glas mot hall.
Kök: används sedan många år tillbaka som verkstad/hobbyrum. Plastmatta (trägolv under), äldre platsbyggd köksinredning.
WC: schackrutigt klinkergolv, wc, tvättställ samt förråd under trappa.
Inre hall: plastmatta (trägolv under), pardörrar mot vardagsrum. 2 st klädkammare/förråd.
Vardagsrum: parkettgolv, tapet, öppen spis.
Sovrum: parkettgolv tapet. Inspektionslucka till grunden.
Arbetsrum/bibliotek/genomgångsrum - 17,8 kvm: plastmatta, tapet.
Arbetsrum/genomgångsrum mot kök - 14,3 kvm: klinkergolv.
Övre plan
Allrum: skivmaterial med trägolv under, tapet, utgång till balkong. Dörr till rymlig vind.
Sovrum 1: skivmaterial med trägolv under, målade väggar, klädkammare.
Sovrum 2: skivmaterial med trägolv under, tapet, garderob.
Badrum: i anslutning till sovrum 2, klinkergolv, kakel, wc, tvättställ, badkar. Avlopp, el och vatten är framdraget men säljarna har använt rummet som förråd.

ÖVRIGT - LÖSÖRE SOM INGÅR I KÖPET
Plankgolv (minst 60 m2) och klinkergolv, samma som i stenhusets våtrum och gäst-WC. Kylaggregat till kylrummet.

Sammanfattning

Typ: Villa
Rum: 9, varav 3 sovrum, möjlighet till 6 sovrum
Boarea: 341 kvm
Tomtarea: 1 003 kvm
Upplåtelseform: Äganderätt
Tillträde: Enligt överenskommelse

Kommentar till boarean

Boareauppgift enligt: Säljaren
Boarea enligt säljaren:
Stenhuset ca 225 kvm, trähuset ca 144 kvm.
Uppmätt golvarea enligt Energideklarationen: 341 kvm.
Taxerad boarea: 143 kvm.

Uppvärmning

Fjärrvärme

Byggnadssätt

Vatten: Kommunalt vatten året om
Avlopp: Kommunalt avlopp
Ventilation: Självdrag
Allmän information: Q-MÄRKNING
Båda byggnaderna är Q-märkt vilket innebär att exteriörens karaktär ej får förändras. Det kan även innebära begränsningar i grävarbeten på tomten.

STENHUSET
Byggår: 1897-1898
Från början byggt som mejeri, 1930-tal ombyggt till pepparkaksbageri och 2007 ombyggt till bostad.
Boyta: ca 225 kvm enligt säljarens uppmätning
Byggnadstyp: Enplan
Tak: 2-kupigt lertegel
Fasad: Kalkputs på tegel
Fönster: 2-glas isoler samt 2-glas kopplade. 2 st fönster är utbytta som skyltfönster, resterande fönster är original med Eskilstunabeslag.
Murstock: murad, eldstäder godkända för eldning.
Vindsutrymme finns ovan entréhall, tvättstuga, bad- och duschrum samt kök.
Stengrunden till Mejeriet ska enligt utsago vara uthuggen ur flyttblocket på tomten.
Golv: Spontade norrländska furuplankor (180 x 30 cm), ca 50 kvm extra golv ingår i köpet för att kunna färdigställa förråd/verkstad till sovrum samt eventuellt andra utrymmen. Det finns även svart/vitt golvklinker som kan läggas i kylrummet samt i hallen mellan dusch/bad/tvättstuga. Även klinkern ingår i köpet.
Dörrar: furudörrar (7st) från Leksand samt två pardörrar med glas från Rättvik.
Skick: Byggnaden totalrenoverade och byggdes om till bostad när säljarna köpte fastigheten 2007.

TRÄHUSET
Byggår: 1700-tal, tillbyggt 1898
Boyta: ca 146 kvm enligt säljarens uppmätning
Byggnadstyp: 1,5-plan
Tak: bandfalsad plåt
Fasad: trä
Fönster: 1+1-glasfönster samt 2-glas kopplade fönster.
Murstock: murad. Eldstad godkänd för eldning. Två murstockar och har tidigare varit utrustat med flera eldstäder: kakelugn, kamin och vedspis.
Vindsutrymme nås från allrum.
Skick: Den knuttimrade fasaden är renoverad och stockarna mot gatan är utbytta/renoverade av en erfaren timmerman. Fasaden är spikad med smidd spik, återbrukad från ett gammalt kyrktak (vilken kyrka?) och målad med oljefärg. Nya stuprännorna med stuprören är handsmidda av XXX och har skarpa slag. Fönstren är oljade med linolja och målade med linoljefärg.
Interiört är huset i behov av renovering. Sättningar finns, främst på entréplan, upplevs som lutningar från mot/från hjärtväggen som förmodligen från början varit yttervägg. Golven lutar och vissa dörrar är svåra att stänga. Lutningarna har inte förändrats något under säljarnas ägotid och enligt tidigare ägare inte heller under deras ägotid. Vid säljarnas köp öppnades en lucka till grunden och utredning gjordes. Grunden bedömdes som torr och utan lukt.
Badrummet på övre plan är "ur funktion".
Bevarade snickerier med spegeldörrar, höga socklar och breda foder. Trägolv syns under plastmattor i flera av rummen.
Kommentar: Dagvattenbrunn kopplad till brunn i gatan och leder sedan ut i ån.

Renoveringar

Alla exteriöra renoveringar är utförda av byggnadsvårdshantverkare. All renovering av el är utfört av elektriker och våtrum utförd av fackman.STENHUSET

2021: 
Målning vardagsrum: tak och väggar, dörrfoder
Nya dörrfoder i entréhall. 
Lagat innertak i förråd/verkstad (putsat)
. Nytt innertak i badrum och tvättstuga

. Alla åtgärder utförda av Färgbolaget i Torshälla
.

2018: Ny, murad skorsten, gjutjärnskamin installerad, takstege och takplattform monterad samt plåtflöjel (dansare) på skorstenen.2007-2015: 
Totalrenovering av stenhuset:
 all gammal puts nertagen, fasad omputsad
-Plåtslageriarbeten (stuprör, hängrännor takbeslag etc.)
- alla fönster renoverade med linoljefärg och energiglas, 2 st nya fönster i köket
- 2 st ytterdörrar bytta

- lertegeltaket omlagt mot söder, väster & norr med återlagda pannor för bibehållen karaktär

- Betonggolv uppsågade med nya VA-ledningar (stambyte) samt nya golvbrunnar, golvet omgjutet och belagt med trägolv på reglar

- nydragning av vattenledningar

- nytt värmesystem: installation vattenburen golvvärme i "våthusdelen"
- samtliga radiatorer och värmeledningar bytta

- ny värmeväxlare, inbyggt i ett köksskåp. Golvbrunn finns i anslutning

- tidigare väggskivor har tagits ner, Delvis nymurade, putsade vita innerväggar
- elen delvis omdragen

- nya takfönster

- två pardörrar från Rättvik till vardagsrum samt sju innerdörrar i kvistfri furu från Leksand

- installation av kök med vitvaror och gasspis 
- badrum
- duschrum
- tvättstuga
.

TRÄHUSET
2020: 
Fasadrenovering hela trähuset, långsida mot gatan: timmer utbytt och nyklädd fasad, målad med oljefärg

, gammaldags plåtrännor och stuprör med skarpa slag. Allt åtgärdat av Färgbolaget och Historiskt hantverk i Eskilstuna (av timmerman Emanuel Jakobsson).

Tomt/balkong/uteplats

Det stora flyttblocket som finns kvar sedan inlandsisen drog tillbaka skänker karaktär till den annars klassiska innergården. Trädgården är helt insynsskyddad och omgärdas av höga syrénhäckar, vildvin och rosor. Med vindskyddat läge och i bästa eftermiddags- och kvällssolen njuter man av hemmagjord flädersaft, lavendeldoft och äppelträdens vita blommor. Över det faluröda planket skymtar dessutom både det vackra gamla kyrktornet och rådhusets torn.
I trädgården växer även vintergrön rhododendron, fläder, körsbär, päron och plommon. På våren färgas marken blå av skilla och på hösten färgas vildvinet rött. Här finns även vattenutkast, eluttag för trädgårdsmaskiner samt ett trädgårdsförråd. Flyttblocket fungerar som temperaturutjämnare då den ackumulerar värme/kyla.
Lyktan intill den maffiga asken är tillverkad och designad av Margareta Gavel.

Parkering

Grusad uppfart med utrymme för 3-4 bilar.

Tv/Internetanslutning

Anslutet till fibernät.

Allmänt

Län: Södermanland
Kommun: Eskilstuna
Område: Torshälla
Fastighetsbeteckning: ESKILSTUNA BISITTAREN 14

Planbestämmelser

Bisittaren Och Ruths Gränd M M, Stadsplan (Beslutsdatum: 19860207)
Bisittaren, Tomtindelning (Beslutsdatum: 19690103)

Övriga rättigheter och belastningar

Inskrivna övriga rättigheter och belastningar: Fornlämning (Registreringsdatum: 20060919)
Rättigheter last: Avtalsservitut: Avloppsledning - Se beskrivning

Ekonomi

Utöver ovanstående eventuella driftkostnader tillkommer fastighetsavgift med belopp om 8 524 kr.

Taxering

Byggnad: 1 349 000 kr
Mark: 791 000 kr
Totalt: 2 140 000 kr
Taxeringsår: 2018
Taxeringsvärdet är: Fastställt
Värdeår: 1929
Standardpoäng: 36
Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Det finns 4 st pantbrev uttaget om sammanlagt 2 125 000 kr.

Energideklaration

Status: Energideklaration är utförd
Energiprestanda: 148 kWh/kvm/år
Energiklass: EE
Specifik energianvändning: 212 kWh/kvm/år
Besiktningsman: Fredrik Vestin

Alla bilder

+ 16 Visa alla 22 bilder
 

Planritning

Karta & område

Storgatan 7+9, Torshälla

Kalkyl

Vad kostar nya boendet?

Ansvarig mäklare erbjuder dig som ska köpa bostad en skriftlig beräkning av dina personliga boendekostnader. Kontakta mäklaren om du önskar en boendekostnadskalkyl.

Kontakt

Hur kan jag hjälpa dig?

Fyll i formuläret nedan för att göra en intresseanmälan på denna bostad. Våra mäklare kommer att kontakta dig via mail/telefon för uppföljning.

500 tecken kvar
Har du lånelöfte?

Hämta uppgifter automatiskt

Eller fyll i på egen hand
Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel! Försök igen. 

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!

Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
Ta del av vår integritetspolicy

Bilder

Planritning