Visning – tips och hur den går till
Under en visning öppnar säljaren upp sitt hem för potentiella köpare, så att de kan bilda sin egen uppfattning om bostaden de tidigare bara läst om och sett bilder på. I den här guiden förbereder vi dig med tips inför visning och förklarar hur den går till.
Hur går en visning till?
Under visningen visar mäklaren upp bostaden för visningsgästerna, berättar relevant fakta, hur det är att leva och bo i området och hur försäljningen förväntas gå till. Dessutom svarar mäklaren på gästernas frågor och låter deras egna idéer om bostaden få utrymme.
Efter visningen återkopplar mäklaren till säljaren hur det har gått och kontaktar visningsgästerna. De som är intresserade kan antingen lägga ett bud eller bara bevaka en eventuell budgivning, och om flera lägger bud blir det budgivning. Mäklaren kontrollerar så gott det går om budgivaren kan betala handpenningen och hela köpeskillingen och håller säljaren uppdaterad under tiden.
Inför visning finns det flera saker att tänka på för mäklaren och säljaren. Bostadens skick och potential, var den finns, hur många och vilken typ av visningsgäster som förväntas spelar nämligen roll för följande punkter:
Helgvisning och visning på en vardag
Datum för visningen brukar sättas minst till en eller två veckor efter att bostadsannonsen lagts ut. Vanligen planeras det in en kombination av helgvisning och visning på en vardag. Vissa föredrar en helgvisning då de är lediga och inte känner någon stress. För andra fylls helgerna snabbt av aktiviteter och umgänge med vänner och familj och då är det bra med visningar på vardagar som ett alternativ.
Det kan även vara bra att fundera på att ha visningarna på olika tidpunkter på dagen, så att de som jobbar oregelbundna tider också har en chans att komma på visning, eller för att bostaden gör sig bäst vid en viss tid på dygnet.
Visningens längd
Visningsgästerna står inför ett stort beslut och det är ofta inget som avgörs på några minuter. De måste därför känna att de kan se bostaden i lugn och ro. En visning brukar därför vara omkring 30 minuter men kan såklart påverkas av vilken objekttyp som ska visas och hur stor bostaden eller fastigheten är.
Bemanning
Det är mäklaren som personligen har ansvar för förmedlingsuppdraget, men kan i sin tur boka in en eller flera visningsvärdar, det vill säga andra mäklare, assistenter, praktikanter, trainees eller studenter. Visningsvärdens uppgift kan vara att hälsa välkommen, pricka av kunder i gästlistan, ta kontaktuppgifter eller till och med hålla i visningen utan att mäklaren är närvarande. Däremot är det bara visningsvärdar som har mäklarlicens som får diskutera överlåtelsevillkor eller lämna ytterligare information än bostadsbeskrivningarna. Alltså måste övriga visningsvärdar hänvisa den typen av frågor till mäklaren.
Det brukar bli bäst om säljaren inte är närvarande under visningen, eftersom det kan göra potentiella köpare obekväma och hämma känslan av ”här vill jag bo”.
Olika typer av visningar
Hur upplägget på själva visningen ser ut beror på vilken av följande visningar som är inplanerad:
Öppen visning
Öppna visningar innebär att alla är välkomna att droppa in under tiden visningen hålls. Under visningen får spekulanter lämna namn och kontaktuppgifter så att mäklaren ska kunna undersöka intresset efter avslutad visning.
Bokad visning
En bokad eller anmäld visning är öppen för alla men spekulanterna anmäler sig i förväg, så att mäklaren har koll på vilka som kommer.
Förhandsvisning
En förhandsvisning hålls före utannonserat visningsdatum. Det kan exempelvis förekomma om flera spekulanter visat sig intresserade eller mäklaren har ett spekulantregister från tidigare försäljningar. Ibland erbjuder köparen ett så pass bra bud att säljaren väljer att sälja innan utannonserad visning och bostaden blir ”borttagen före visning”.
Privat visning
En privat visning är en enskild visning av bostaden för en eller flera spekulanter. Anledningen till att den hålls privat kan vara för att säljaren önskar det, att spekulanterna inte kan gå på den öppna visningen eller att de vill se bostaden en gång till.
Digital visning
I takt med att alla bostadsannonser visas digitalt har nya och spännande visualiseringstjänster blivit allt vanligare. Tack vare fototjänster som framhäver bostaden, virtuella visningar som är öppna dygnet runt, provmöblering och planritningar i 3D kan spekulanterna numera se sig om i boendet med en läsplatta, dator eller telefon.
Visningshus eller lägenhet för nyproduktion
Vid visning av nyproduktion finns det ofta en visningslägenhet eller ett visningshus som liknar den färdiga bostaden. Om det inte finns någon visningsbostad kan du få titta på digitala eller fysiska skalenliga modeller så att du kan bilda dig en uppfattning om hur bostaden och området kommer att bli.
Förbered bostaden inför visning – tips för dig som säljer
Här har vi samlat tipsen för hur du lyckas med din visning.
Sätt upp den sista listen
Laga och fixa de där sakerna du har skjutit upp. Inte bara för att det första intrycket är avgörande, utan också för att spekulanter kommer granska saker de annars kanske inte bryr sig om. Se till att alla lampor, eluttag och vattenkranar fungerar, skruva åt lösa handtag och sätt upp de där listerna som aldrig kom upp efter renoveringen.
Visningsstädning
För en visningsstädning räcker det inte att bara städa av på ytan och stuva undan saker i en garderob. Spekulanter kommer nämligen att öppna garderoben, skafferiet och kylskåpet. De kommer att störa sig på att fönstren är smutsiga eller att ugnen inte är rengjord. Och det första intrycket de får av bostaden kommer avgöra hur de upplever resten. Fråga din mäklare efter tips på städbolag om du behöver hjälp med visningsstädningen och glöm inte att fixa i ordning tomten och skotta och sanda om visningen hålls vintertid.
Ge hemmet ett lyft med homestyling eller renovering
Att anlita någon för en homestyling har blivit alltmer populärt. Har du inte den möjligheten kan du i alla fall tänka som en homestylare – hjälp köparna att se sig själva bo i bostaden. Rensa bort personliga tillbehör som foton, kom-ihåg-lappar och hundmatskålar. Plocka bort möbler, dra undan eller ta ner gardinerna och bort med mattorna om golvet är fint. Bädda som på hotell med sträckta lakan, häng fram rena handdukar, ställ ut färska blommor och se till att belysningen smickrar bostaden.
Om målgruppen är barnfamiljer är det smart att möblera om hemmakontoret till ett barnrum. Det handlar helt enkelt om att göra plats för köparnas inredningsdrömmar i boendet, och i vissa fall kan det till och med vara värt att måla om ett rum eller slipa golven för att lyfta fram potentialen.
Låt spekulanterna lukta sig till hemtrevlighet
En del menar att en plåt kanelbullar eller rostade kaffebönor gör susen för hemkänslan, men det räcker oftast att göra hemmet luktneutralt. Ta ut soporna, plocka bort smutstvätten och vädra innan visningen.
Gå på visning – tips inför visningen för dig som vill köpa
Inför visningen
- Läs på om bostaden. Och inte bara de fina formuleringarna, utan även driftskostnader, vad som ingår i månadsavgiften, bostadsrättföreningens ekonomi.
- Fixa ett lånelöfte och gör en boendekalkyl, så att du är redo att buda om det visar sig att bostaden visar sig intressant nog att köpa.
Under visningen
- Fråga mäklaren allt du undrar över.
- Som köpare har du undersökningsplikt, vilket betyder att du måste undersöka bostadens skick med dina mest granskande ögon innan du skriver på köpekontraktet. Säljaren kan nämligen bara bli ansvarig för dolda fel, men inte för uppenbara. Därför måste du tänka som en besiktningsman, eller anlita en, och känna, lyfta, prova, lukta – spola i kranar och toaletter, kolla att vitvaror fungerar, öppna och stänga skåpluckor, tända och släcka, titta under mattor, bakom tavlor, granska garderober, förråd och balkong.
- Är bostaden värd investeringen? Dels i jämförelse med likande objekt i omgivningen, men också om du behöver investera mer i form av renoveringar. En vägg i fel färg kostar inte så mycket att måla om, men hus med träfasad som kräver regelbundet underhåll blir en större utgift. Behövs fönstren bytas ut eller står huset på en krypgrund som kan orsaka fuktskador? Ser trapphuset eller fasaden ut att vara i behov av en renovering som i sådana fall kan påverka avgifterna?
- Ta ett varv runt huset och kolla in tomten, men också i området och känn efter hur det skulle vara att bo här. Finns det parkeringsplatser, återvinningsstation, lekplats? Om det är en lägenhet – finns det cykel- och barnvagnsrum och var ligger tvättstugan?
Efter visningen
- Fler frågor? Ring mäklaren!
- Gå på fler visningar. Dels av andra bostäder för att ha något att jämföra med, men också på samma om du har möjlighet.
Kom förberedd: Ordna bolån före visningen
Hos Ordna Bolån kan du jämföra bolån, ansöka och få lånelöfte från flera aktörer. Tjänsten matchar lånebehov med erbjudanden från flera banker och gör det enkelt att välja det erbjudande som passar dig som kund bäst.