Hoppa till innehåll
Vi anpassar just nu arbetssätt och kundmöten för att värna om våra kunder och medarbetare. Läs mer här.
Sverige
Guide

Flytta – att tänka på vid flytt

Flyttpacka, flyttstäda, skicka in flyttanmälan och fixa flytthjälp – det är en hel del att tänka på vid flytt. Förbered dig på att flytta med vår guide, och ta gärna hjälp av vår checklista för att komma ihåg allting mitt i flyttkaoset.

Flyttpacka smart

Att börja flyttpacka kan kännas övermäktigt, och lösningen på det har du hört förut: börja i tid så blir det enklare. Då har du också chansen att rensa ut och återvinna, slänga eller sälja det du inte vill ta med dig till ditt nya boende, att införskaffa flyttkartonger och att skapa ett system bland flyttlådorna.

Innan du börjar packa ner resten av ditt hem kan du sätta igång med rum du sällan utnyttjar, till exempel källare, vind och andra förråd. Att tidigt packa glas och porslin du inte använder så ofta är också smart, eftersom det tar tid att slå in ömtåliga föremål säkert.

Det sista du bör packa ner är lampor, städartiklar, några glas, bestick och tallrikar att använda direkt efter flytten och en uppsättning sängkläder. Packa också en liten väska med tandborste, toalettpapper, pyjamas, telefonladdare och ett ombyte så att du slipper leta efter detta när du är trött efter en lång flyttdag.

Hur många flyttkartonger behöver jag?

Grundregeln är att du behöver en flyttlåda per kvadratmeter. Men flytten blir både enklare och säkrare om du inte packar för tungt. Skaffa därför gärna några extra kartonger. Du väljer själv om du vill köpa nya kartonger eller om du vill låna eller köpa begagnade eller hyra dem. Det viktigaste att tänka på är att använda hela lådor av god kvalitet.

Flyttdagen

Med en planering inför flyttdagen sparar du både tid och tålamod. Oavsett om du väljer att flytta själv, ta hjälp av vänner eller att anlita en flyttfirma kommer det att vara mycket att hålla koll på under dagen. Några saker du kan förbereda är:

 • Gör ett schema där du också lägger in pauser.
 • Förbered gärna så att det finns stämningshöjare i form av snacks lättillgängliga.
 • Se till att det finns toalettpapper, tvål och handduk i båda bostäderna under hela flytten.

Flytthjälp – anlita flyttfirma eller be vänner om hjälp

Det finns för- och nackdelar både med att anlita flyttfirma och att flytta själv. Att flytta själv och bära möbler och kartonger är tungt, men det blir å andra sidan billigare. Ofta kan du behöva be vänner eller familj om hjälp. Fråga i sådana fall i god tid.

Att anlita en flyttfirma är bekvämt, men kostar desto mer. Ska du använda flyttfirma kan det vara bra att i god tid ta in offerter och att kontrollera att de är tillgängliga ditt flyttdatum. Kolla också upp vad som gäller när det kommer till försäkringar, då detta kan skilja sig mellan olika firmor.

Flyttstädning

När det kommer till flyttstädning måste du vara ärlig – kommer du att hinna och orka städa själv eller är det bättre att anlita en städfirma? Lättast är att städa när bostaden är helt tömd. Därför måste du som väljer att flyttstäda själv planera in detta i tiden mellan din utflytt och innan de nya ägarna flyttar in. Anlitar du städfirma är det extra viktigt att kontrollera städningen efteråt då du som flyttar ut är slutligt ansvarig för flyttstädningen. Många städfirmor har en garanti som innebär att de kommer tillbaka utan extra kostnad om du inte är helt nöjd.

Vad ingår i flyttstädningen?

Utgångspunkten för flyttstädningen är att bostaden ska vara så ren som möjligt. Därför ska sådant som inte brukar ingå i din vanliga veckostädning också göras rent. Till exempel ska väggar och tak torkas, elementen ska rengöras bakom och ovanpå, köksskåp och garderober ska torkas ur in och utvändigt, kök och badrum ska städas grundligt, också bakom vitvarorna och så ska avloppen rensas, fönstren ska putsas och lister, dörrar, handtag och lampknappar ska torkas av. Även alla förrådsutrymmen ska städas noggrant.

Flyttanmälan till Skatteverket

En viktig punkt att komma ihåg i och med flytten är att göra en flyttanmälan till Skatteverket. Det kostar ingenting och det bästa är att skicka in den redan när du vet att du ska flytta. Men du kan också skicka in den upp till en vecka efter flytten för att anmälan ska gälla från inflyttningsdagen. Flyttanmälan innebär att din folkbokföringsadress uppdateras hos myndigheter och andra instanser.

Eftersändning av post

Antagligen vill du att också din övriga post ska komma till ditt nya hem. På Adressändring.se kan du kostnadsfritt ändra din adress hos de postoperatörer som tjänsten har avtal med. Men för att du också ska få posten skickad till din nya adress behöver du beställa eftersändning av din post. Gör du detta genom Adressändring.se kostar det några kronor, och kostnaden beror på hur länge du väljer att utnyttja tjänsten.

Ett gratisalternativ är att göra adressändringen “manuellt” genom att skaffa en digital brevlåda, kontakta de företag du brukar få post ifrån och höra av dig till vänner och familj och upplysa dem om din nya adress.

Kom ihåg avtal, lån och försäkringar

Tända lampor, fungerande internetuppkoppling och ett skydd vid oväntade olyckor – se till så att allting som har med avtal och försäkringar att göra fungerar vid inflyttningen.

Flytta bolån

Att flytta sitt bolån är faktiskt enklare än vad du antagligen tror, då den nya banken tar hand om det mesta som har med överflyttningen att göra. Ofta är det till din fördel att flytta ditt nuvarande bolån, då gamla lån som är tecknade innan 1 juni 2016 enligt en regel inte omfattas av amorteringskravet. Det finns dock banker som har egna regler om detta, så var uppmärksam på vad banken du väljer har för regler.

En annan sak att tänka på är att du kommer att få betala en ränteskillnadsersättning om du har ett bundet bolån och byter bank för att få bättre ränta. Därför kan det vara bra att kolla om din nuvarande bank kan erbjuda samma ränta innan du flyttar lånet eftersom du då slipper betala ersättningen.

Flytta hemförsäkring

Att flytta hemförsäkringen är inte särskilt svårt. Du behöver bara kontakta ditt försäkringsbolag och se till så att försäkringen gäller för ditt nya hem från dagen då du flyttar in. Skiljer sig storleken eller typen av boende kan dock din försäkringspremie förändras.

Bredband vid flytt

När du ska flytta och vill ta med ditt befintliga bredband är det viktigt att först se om det går att få på den nya adressen. Hör med din internetleverantörs kundservice om det går och boka i så fall ett flyttdatum.

Ett annat alternativ är att jämföra olika bredbandsleverantörer för att se vilket bredband du kan få till ditt nya hem och på så sätt hitta det som passar dig bäst.

Glöm inte att beställa i tid om du flyttar för första gången eller byter leverantör. Det kan ta några dagar att få en bredbandstjänst inkopplad och routern hemskickad via posten.   

Flytta elavtal

När du flyttar måste du teckna ett nytt elavtal för den nya bostaden, och säga upp ditt gamla. Exakt hur det går till skiljer sig något mellan de olika elleverantörerna. Vet du inte exakt vad som gäller för ditt elbolag brukar de ha bra kundsupport som kan hjälpa dig. Ha gärna koll på ditt anläggnings-ID för både ditt gamla och ditt nya boende innan du tar kontakt med elleverantören så blir det enklare för dem att hjälpa dig.

Sophämtning

En punkt som kan vara lätt att glömma bort är att du som flyttar till hus eller radhus måste teckna ett abonnemang för sophämtning. Det gör du genom att kontakta kommunen. Flyttar du från ett hus eller ett radhus måste du också komma ihåg att säga upp abonnemanget.

Checklista vid flytt

För att du ska komma ihåg alla punkter har vi samlat tipsen i en lättöverskådlig checklista.

Flyttpacka

 • Börja i tid
 • Börja i rummen du sällan utnyttjar
 • Packa större delen av glas och porslin tidigt
 • Packa lampor, några glas, tallrikar, bestick och städartiklar sist
 • Förbered en övernattningsväska för första natten

Flyttdagen

 • Anlita flytthjälp i god tid – oavsett om du tar hjälp av en flyttfirma eller vänner och bekanta
 • Planera dagen – när ska ni börja, när tar ni rast, vem kör bilen osv
 • Ställ fram en rulle toalettpapper och häng upp en handduk på toaletten i det nya boendet

Flyttstädning

 • Tänk igenom om du hinner och orkar städa själv
 • Städa alla skrymslen, rensa avlopp och putsa fönstren
 • Om du anlitar städfirma – kolla upp att de har en nöjd kund-garanti

Övrigt

 • Gör flyttanmälan och adressändra
 • Kom ihåg att flytta alla avtal och försäkringar