Hoppa till innehåll
Sverige

Flyttologi

flytt·o·­logi [‑logi´] substantiv ~n
Läran om flytten

Att flytta är en av livets största händelser. Fylld med känslor, tankar och förhoppningar. Man kan nästan säga att hela livet ryms i flytten, både materiellt och emotionellt. Trots det pratar vi oftast om flyttmomentet som något praktiskt och krångligt. Det handlar om lådor som ska packas, avtal som ska sägas upp och möbler som ska bäras.

Det vill vi ändra på. Låt oss prata om det som egentligen är flytten, det roliga, svåra och spännande, förändring, kärlek och förhoppningar. Eftersom ingen annan tagit på sig uppgiften har vi djupdykt i allt det där som är att flytta, bortom det praktiska. Hur kärlek och flytt hänger ihop, om att flytta egentligen är att börja ett nytt liv och vilken vett och etikett som faktiskt gäller som nyinflyttad.

Till vår hjälp har vi en psykolog, en beteendevetare, en sexolog och en självutnämnd vett och etikettexpert, men också svar från över tusen svenskar, ett perfekt startfält för att göra flyttens fulla register rättvisa, om du frågar oss.

 

Flytt och förändring

Flytten är ett perfekt tillfälle för att skapa positiv och varaktiv förändring i livet visar vår undersökning.  Men hur gör man flytten till en nystart och blir vi lyckligare av att flytta? Det hjälper beteendevetaren och KBT-terapeuten Manda Rydberg oss att reda ut.

 

Flytt och kärlek

Flytten är full av känslor och väldigt ofta har kärlek ett finger med i spelet. Till vår hjälp för att navigera oss genom kärleksdjungeln har vi Kalle Norwald, socionom, terapeut och auktoriserad sexolog.

 

Flyttlöften

Ska man lova sig själv förändring i livet är flytten en optimal tidpunkt. Men hur ska man formulera sina flyttlöften för bäst effekt? Det hjälper psykologen Martin Oscarsson oss att svara på.

 

Vett och etikett

Att flytten, denna kritiska livshändelse som involverar så många, inte haft en egen vett och etikettexpert innan är nästan svårt att ta in. Men nu är det löst, Stina Vickhoff, självutnämnd expert guidar oss med hårda men rättvisa råd.

Svenskar om att flytta

54%

Av de tillfrågade har någon gång flyttat för kärleken.

78%

Anger i undersökningen att de blivit lyckligare efter sin senaste flytt, 85% bland personer med barn och familj.

12%

Tycker det är en självklarhet att fråga sina vänner om flytthjälp.