Hoppa till innehåll
Sverige

Värdera bostad

I över 83 år har vi hjälpt svenskar att värdera sina bostäder. Det fortsätter vi med – boka en trygg bostadsvärdering med oss idag.

 

Hämta uppgifter automatiskt

Eller fyll i på egen hand

Kontaktuppgifter

Bostad som ska värderas

Fel adress? Ändra uppgifter
Ta del av vår integritetspolicy
 

Oj, något gick fel. Försök gärna igen. 

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!
Lägg till gärna till epost för att inte missa något.
Ta del av vår integritetspolicy

Vad påverkar din bostadsvärdering?

Går du i säljtankar, behöver lägga om bostadslånet eller vill du kanske förhandla dig till bättre villkor hos din långivare? Oavsett varför du vill värdera din bostad kan det vara bra att känna till vad våra mäklare baserar sin värdering på, och vad du kan göra för att påverka priset.

Externa faktorer som påverkar bostadsvärderingen

Marknaden. Vid värderingen uppskattar våra mäklare värdet på din bostad med utgångspunkt i vad du kommer att få om du säljer den just nu. En faktor som därför påverkar våra mäklares värdering av din bostad är därmed den aktuella marknaden. Här tittar vi på sådant som exempelvis priset på andra bostäder som nyligen sålts i området, aktuellt utbud av liknande bostäder och ränteläget. Vill du veta mer om vad som påverkar den aktuella bostadsmarknaden kan du läsa vår guide Vad påverkar bostadspriserna?

Läget. En annan viktig faktor för värderingen är läget på din bostad. Hur attraktivt är området och hur ser efterfrågan på bostäder ut där du bor? Även närhet till kommunikationer, matbutiker och restauranger är sådant som våra mäklare tittar på när de gör en bedömning av lägets attraktionskraft.

Så påverkar du bostadsvärderingen

Bostaden. När våra mäklare kommer hem till dig för att göra en värdering är det bostadens skick och charm som är i fokus. Du kan till viss del påverka det här själv, till exempel genom att renovera din bostad, eftersom en upprustning kan öka värdet. Extra attraktivt är ett nyrenoverat kök och/eller badrum. Många sovrum är också något som är eftertraktat, och som du eller en framtida köpare i vissa fall kan påverka genom en ombyggnation. Även en välstädad bostad bidrar till att mäklaren får ett positivt intryck.

Mäklaren. Slutligen är valet av mäklare av avgörande betydelse för värderingen. Tar du in flera värderingar kan du märka av detta då det händer att värderingarna skiljer sig åt. Välj därför en mäklare som du känner dig trygg med gör en ärlig bedömning av värdet på din bostad.

Våra mäklare har tillgång till de främsta verktygen och lokal prisstatistik. De kan också hjälpa dig med goda råd om vad som kan åtgärdas för att höja värdet. Att vi dessutom har cirka 1 200 medarbetare på närmare 230 platser runt om i Sverige gör att vi sannolikt redan värderat andra bostäder i ditt område.

Att värdera lägenhet och bostadsrätt

När våra mäklare värderar lägenheter och bostadsrätter finns det vissa faktorer som de tar extra hänsyn till. Några av de viktigaste är lägenhetens planlösning och hur de olika ytorna kan disponeras. Även bostadsrättsföreningens månadsavgift och ekonomiska situation är av betydelse när det kommer till bostadsrätter, liksom var i huset bostaden är placerad. Generellt sett brukar lägenheter högt upp i huset värderas högre, men saknas hiss kan värdet bli något lägre. Är din bostadsrätt ett rad- eller kedjehus påverkas värdet istället av var i längan den är placerad. En balkong eller uteplats höjer också värdet, särskilt om de ligger i soligt söderläge.

Att värdera hus och villa

Att värdera hus och villor skiljer sig något från att värdera lägenheter. Exempelvis är tomten viktig för många villaspekulanter. Se därför till att den är ordentligt städad och ser välskött ut innan mäklaren gör sin värdering. Du kan också fräscha till utsidan enkelt genom att spola bort mossa och smuts från tak och staket med en högtryckstvätt.

När det kommer till huset är det bra om du åtgärdar alla direkta fel som kan skrämma iväg spekulanter. Saker som vattenläckage, fukt i källaren eller mögel i väggar och tak kan sänka värdet rejält. Har du däremot till exempel renoverat fasaden, lagt om taket eller gjort en omdränering är chansen stor att du får ut ett högre pris för ditt hus. Också bostadens uppvärmningssystem är något som påverkar hur mycket många husspekulanter kan tänka sig att betala för sin nya bostad.

 

Vanliga frågor och svar kring värdering av bostäder

 

Hur värderar man sin bostad?

För att få din bostad värderad fyller du enklast i ett värderingsformulär. Därefter kontaktar vi dig för att boka en tid med en mäklare som är expert på just ditt område och din bostadstyp. När mäklaren kommer hem till dig går ni tillsammans igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.

Hur lång tid tar en värdering?

Hur lång tid värderingen tar beror på vilken objekttyp som ska värderas och hur stor bostaden eller fastigheten är. Under själva mötet är det också vanligt att både mäklare och bostadsägare har frågor som självklart också påverkar hur lång tid värderingen tar. Mäklaren kan sannolikt ge dig en bra uppskattning så passa på att fråga i samband med att ni bokar en tid som passar.

Vad tittar mäklaren på vid värdering?

  1. Marknaden – det aktuella läget och prisstatisk för liknande objekt i området.
  2. Bostadens läge – områdets attraktionskraft idag och på sikt.
  3. Bostaden i sig – skick på interiör och exteriör, balkong/trädgård, kakelugn etc.

Varför värderar man om huset?

Tror du att din bostad är värd mer pengar idag än när du köpte den finns det anledning att värdera om bostaden även om du inte har tänkt att flytta. Hur mycket din bostad är värd påverkar nämligen hur du kan förhandla med banken om ditt bolån. I huvudsak finns det tre skäl för en omvärdering:

JÄMFÖR DITT LÅN VIA ORDNA BOLÅN

Vill du jämföra ditt bolån med erbjudanden från andra banker? Ordna Bolån är en mötesplats för långivare och låntagare, där du kan jämföra både privatlån och bolån. 

Jämför lån hos Ordna Bolån

Hur ofta får man värdera om sin bostad?

Du får värdera om bostaden hur många gånger du vill om du är ute efter att öka belåningsutrymmet eller förhandla om bolåneräntan.

Vill du ändra den amorteringsgrundande värderingen får du i regel endast värdera om bostaden var femte år, dvs tidigast fem år efter att du köpte den och därefter löpande vart femte år. Denna regel gäller för bostäder som köptes efter 1 juni 2016 då Finansinspektionens regler infördes.

Undantag får göras om det skett en ”avsevärd” värdeökning på grund av en omfattande till- eller ombyggnad. Enbart en köksrenovering, tillbyggnad av en balkong eller den allmänna utvecklingen på bostadspriserna räcker normalt inte.

Kan man värdera sin bostad online?

Ja, med vår tjänst Mellan tummen och pekfingret kan du själva göra en onlinevärdering. Du får då ett uppskattat värde baserat på slutpriser från liknande bostäder i området du tittar på. Och när du väl behöver en exakt värdering finns våra mäklare till din hjälp.

Värdera bostad online med Mellan tummen och pekfingret!