Hoppa till innehåll
Trädgårdsmästare

Linda Schilén

Grönska i hemmet eller storslagen balkongodling behöver inte ta stor plats. Se Linda Schilén, en av Sveriges största trädgårdsmästare, anta vår utmaning och skapa Grand Tiny Designs ut i den minsta trädgårdstäppan.

Linda Schiléns 5 gröna tips

 
1.

Planera balkongen

Att odla på balkong är inte lätt eftersom läget ofta är utsatt, så se till att ta hänsyn till sol, skugga och blåst när du väljer vad du ska odla. Planterar du fleråriga växter? Tänk då på att välja sorter som är härdiga en växtzon över den din balkong tillhör.

2.

Odla i vatten

Att odla i jord är förstås det vanligaste. Men på en balkong passar det faktiskt bättre att odla hydroponiskt, alltså i vatten.

3.

Lättskött och vackert

Anlägger du en sommaräng i trädgården behöver du bara slå den en gång per år, till skillnad från en gräsmatta som måste klippas femton gånger per säsong.

 
4.

Odla upphöjt

Odla grönsaker i upphöjda odlingsbäddar i trä eller gjutna i betong. Då slipper du tampas med skadedjur eller ogräs, som annars riskerar att ta sig in i odlingen.

5.

Prydlig uteplats

Stenlägg platsen där utemöblerna står och gjut igen fogarna. Då tar inte ogräset över och det se alltid prydligt ut.

"Ett smart tips är upphöjda odlingsbäddar i trä eller betonggjutning – de håller skadedjur borta och ger tid att njuta av trädgården istället för att rensa ogräs."

De Geersgatan 20, Göteborg

Balkongliv med grönska året om

Torreblanca, Spanien

Odla soldrömmen med enkla medel

Sjötullsgatan 11, Öregrund

Den stora potentialen i den lilla plätten

Om Linda Schilén

Linda Schilén är en välkänd trädgårdsmästare, konstnär, författare och föreläsare som genom sin blogg och sociala kanaler varje dag delar med sig av sin expertis till tusentals trädgårdsintresserade. Hon har skrivit boken ”Konsten om att skapa trädgårdens rum” om hur man på ett kreativt sätt skapar och ta vara på gröna uterum, sedan 2016 är hon även en återkommande gäst i TV4 Nyhetsmorgon i sin roll som trädgårdsmästare.

Svensk Fastighetsförmedling är huvudsponsor av Grand Designs Sverige

Konceptet Grand Tiny Designs är en spinn-off på TV4:s nya storsatsning, det internationella succéprogrammet Grand Designs. Men istället för storslagna nybyggnadsprojekt handlar Grand Tiny Design om att tillgängliggöra innovativa lösningar för fler genom att skapa storslagen design för mindre ytor.