Hoppa till innehåll
 
Vill du veta mer om bostaden?
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Carolina Fallenius, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Ansvarig mäklare
Carolina Fallenius
Reg. Fastighetsmäklare/ Butikschef Grebbestad/Strömstad Certifierad Nyproduktion
Filip Fourong Fallenius, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Filip Fourong Fallenius
Reg. Fastighetsmäklare/Certifierad Nyproduktion
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Grebbestad

Nedre långgatan 30

Vill du veta mer om bostaden?
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad
Carolina Fallenius, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Ansvarig mäklare
Carolina Fallenius
Reg. Fastighetsmäklare/ Butikschef Grebbestad/Strömstad Certifierad Nyproduktion
Filip Fourong Fallenius, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Filip Fourong Fallenius
Reg. Fastighetsmäklare/Certifierad Nyproduktion
Vad kostar boendet? Räkna på din månadskostnad

Välkommen till äldre bevarad och charmig fastighet med egen grön oas i centrala Grebbestad!

  • Typ: Fritidshus, 1 1/2-plan med källare
  • Rum: 5, varav 2-3 sovrum
  • Boarea: 165 m2
  • Tomtarea: 332 m2
  • Byggnadsår: 1909
  • Driftkostnad: 49 755 kr/år
  • Upplåtelseform: Äganderätt

* ÄLDRE BEVARAD CHARM
* INTÄKT GENOM UTHYRNING AV BUTIKSLOKAL
* GÄSTHUS
* EGEN PARKERINGSPLATS

Välkommen till charmiga, söta, populära bad och semesterorten Grebbestad i Norra Bohuslän. Här bor man majestätiskt med ett supercentralt läge mitt i händelsernas centrum. Nedre Långgatan 30/Prinsesprången 1 är en ståtlig äldre vacker och bevarad fastighet beläget mitt i centrala Grebbestad och som har en alldeles egen grön oas bakom huset. Här finns den avskildhet som man kanske inte tror man kan få så här centralt. På baksidan huset gömmer sig en grönskande blomstrande trädgård med trädäck som sammanlänkar gästhuset med boningshuset och här finner man även ett utespabad, grillhörna och uteplats under tak med infravärme, vad mer kan man begära! Något som man faktiskt måste uppleva på plats.

Boningshuset har rymd och mycket trevlig planlösning med 5 rum varav 2 sovrum, kök, matsal och vardagsrum i fil och ett sällskapsrum/ kontor, badrum, tvättstuga, gästtoalett och bra förvaring för kläder då det finns två klädkammare på övre plan. Total boarea för huset med källare är 165 kvm

Önskar man driva någon form av verksamhet eller uthyrning så erbjuder fastighetens källare en stor butikslokal på ca 61m ² golvyta i källarvåningen som bringar en intäkt på ca 56 000 kr/ år. Även gästhuset lämpar sig för uthyrning då den är fullt utrustad och ett fristående hus.

Gästhuset på ca 38 m² har 2 sovrum, sovloft, fullt utrustat kök, ett badrum med dusch, handfat, wc, bastu. Genom skjutdörrar ut från gästhuset når man spabadet på lämpligt avstånd från gästhusets badrum och bastu.

Grebbestad är en riktigt sommaridyll med liv och rörelse och är en mycket populär havsnära bad och semesterort. Här finns något för alla att göra både gammal som ung. Gångavstånd till havet, badplats, bageri, restauranger, färska skaldjur, café, butiker, apotek, systembolag, skola och andra nöjen. Har man ännu inte besökt Grebbestad så är det helt klart värt ett besök!

Avstånd Göteborg ca 14 mil och ca 1,5 h bilresa.
Avstånd till Oslo ca 16 mil och ca 2 h bilresa.

Fiber indraget.

Ingen boplikt

Besiktning är utförd med Anticimex produkt Varudeklarerat, med 10-års dolda felförsäkring.

För mer information kontakta ansvarig mäklare, eller vid önskan om privat visning!

Om Bostaden

Sammanfattning

Typ: Fritidshus, 1 1/2-plan med källare
Rum: 5, varav 2 sovrum, möjlighet till 3 sovrum
Boarea: 165 m2
Tomtarea: 332 m2
Byggnadsår: 1909
Driftkostnad: 49 755 kr/år
Upplåtelseform: Äganderätt

Kommentar till boarean

Boareauppgift enligt: Mätning
Boarea huvudhuset är uppmätt av Anticimex med en totala boarea på 165 kvm + Gäststuga på 38 kvm
(Observera att: All yta i källarvåningen är dock inte mätbar boarea eller biarea
enligt mätregler men enligt planritningar golvyta 9,40 x 6,45 ca 61 kvm.)

Uppvärmning

Luft luftvärmepump, direktverkande el med olje radiatorer/ kamin. El- golvvärme badrum.

Byggnadssätt

Vatten: Kommunalt vatten året om
Avlopp: Kommunalt avlopp
Grund: Betongplatta på mark/ granit
Stomme: Trä
Bjälklag: Trä
Fasad: Stående träpanel
Fönster: 2-glasfönster
Takbeklädnad: Tegelpannor ( Renoverade och sprayade/mockfjärd)
El: Luft luftvärmepump tre stora i boningshuset och en i gästhuset.
Jordat/ojordat: Jordat, jordfelsbrytare

Renoveringar

2012 gästhus renoveras och taklyft görs.
Ny kyl/ frys boningshuset.
Ny fläkt boningshuset.

Tomt/balkong/uteplats

Grön vacker innergård mellan boningshus och gästhuset. Med stort trädäck och spabad med sol hela dagen.

Övriga byggnader

Gästhus från 2005 på 38 m² med två sovrum, ett allrum, kök, badrum och bastu.
Butikslokal på ca 61m ² golvyta i källarvåningen som bringar en intäkt på ca 56 000 kr/ år

Parkering

En parkeringsplats finns på tomten.

Tv/Internetanslutning

Fiber indraget.

Allmänt

Län: Västra Götaland
Kommun: Tanum
Område: Grebbestad
Fastighetsbeteckning: TANUM GREBBESTAD 2:46
Larm finns

Planbestämmelser

Centrala delen av grebbestads köping, Stadsplan (Beslutsdatum: 1947-11-14, Senast ändrad: 2024-06-12)
Elgen, Tomtindelning (Beslutsdatum: 1951-06-29)

Övriga rättigheter och belastningar

Rättigheter last: Officialservitut: Rätt att för underhåll, reparation och återuppförande av fasad/plank använda på kartan med x, y1 och y2 markerade områden samt där uppföra erforderlig byggnadsställning. villkor: - Byggnad

Övrigt

Grebbestad var tidigt ett strandsittarsamhälle. Under 1800-talet ökade handel och sjöfart. Vid förra sekelskiftet hade den expanderande stenindustrin nått orten.

Redan i mitten av 1800-talet blev begreppet badgäster känt. Till Grebbestad sökte man sig av hälsoskäl. Här kunde man få lerbad, som sades bota det mesta. Grebbestadsleran och de handfasta baderskorna blev vida kända.

Grebbestad har blivit en av Sveriges mest restaurangtäta orter.

Grebbestad och Tanumshede har under 2000-talet "tävlat" om att vara kommunens största ort. De senaste åren har Grebbestad varit störst. Befolkningen i Grebbestad är nästan 1800 innevånare.

Grebbestads historia
Området kring Grebbestad har varit bebott sedan lång tid tillbaka. I nära anslutning till nuvarande Grebbestad finns många fornminnen, bl a gravfält från järnåldern på Greby och Gissleröd och vid Ulmekärr finns både en stenlabyrint och en fornborg. Mängden formlämningar antyder att det på platsen kan har funnits mer människor än i en jordbruksby, kanske har det också funnits en liten handelplats.

Norr om infarten till samhället ligger Greby Gravfält som är ett Bohusläns största forntida gravfält med cirka 200 anläggningar. De består av runda och ovala högar och stensättningar samt kraftiga resta stenar, både på högarna och separat. Gravfältet är till utformning och läge typiskt för Bohusläns äldre järnålder (500-800 e Kr), vilket också bekräftas av äldre undersökningar.

Labyrinten vid Ulmekärr, längs vägen till Havstenssund, är den bäst bevarade i Bohuslän. Den stenlagda labyrinten är av okänd ålder men troligen förhistorisk. Tidlös är lyckligtvis nyfikenheten och det är just den som lockar till att följa labyrintens gångar.

När Pehr Kalm i augusti 1742 besöker Grebbestad noterar han att Grebbestad :
"... är en by belägen i Tanum socken och ned vid stranden av saltsjön. Invånarna äro allesammans fiskare, hade varken åker eller äng utan måste genom fiskande förtjäna sig allt vad de hava av nöden; de må dock tämmligen väl."

Under början av 1800-talet ändrade Grebbestad karaktär från fiskeläge till ett mer mångsidigt samhälle när handel, fraktfart och hantverk började utvecklas. Utvecklingen började då "sillen gick till" i slutet av 1700-talet. Under 1800-talet utskeppades stora kvantiteter havre från Grebbestad. Konservindustrin växte fram och gav många arbetstillfällen. Kustfrakten blev allt mer betydande och i början av 1900-talet hade Grebbestad flera egna fraktskutor i hamnen. Vid sekelskiftet blomstrade verksamheterna i Grebbestad. Men när sillen började svika under sillperioden i slutet av 1800-talet och fraktfarten fick konkurrens av andra transportmedel vände utvecklingen.

Framgångarna för "Fjellbacka-ansjovis" sporrade givetvis andra konservfabrikörer att tillhandahålla kryddade inläggningar av skarpsill. Från Fjällbackas grannsamhälle Grebbestad rapporterade år 1887 landsfiskalen i Tanum till landshövdingen att konservfabrikören Edvard Nilsson installerat en ångmaskin om tre hästkrafter "för tillverkning och tillslutning av ansjoviskärl".
Här finns alltså ursprunget till den ansjovis vi känner under namnet Grebbestads Hummeransjovis. Konservtillverkningen i Grebbestad lades successivt ner under 1960-talet och början av 1970-talet. Numera, omdöpt till Grebbestad Ansjovis Original, tillverkas ansjovisen hos Abba i Kungshamn.

Redan på 1840-talet blev sommarvistelse i Grebbestad en del i den nationella "kallbadsrörelsen", som bl a bestod i lerinpackningar, tångbad och stärkande kallbad i havet. Idag är Grebbestad ett av de mest populära besöksmålen i Bohuslän.

Sydväst om Grebbestad ligger Otterön med stora skalgrusbankar som bidrar en artrik och ovnlig flora. Det var på Otterö Evert Taube i början av 1950-talet bodde då han bland annat skrev visorna "En solig morgon" och "Så länge skutan kan gå".


Namnet Grebbestad
Namnet Grebbestad betyder Grebys stad, där stad i det här fallet betyder båtplats, dvs båtplatsen vid gården Greby. Greby kommer av Grjotby, bildat av fornnordiska ordet för sten, stenig mark.

Grebbestad idag
Grebbestad är fortfarande ett levande fiskeläge. Vid fiskmottagningen i hamnen lämnar trålarna från Grebbestad och omgivande fiskelägen sina fångster: mest kräftor och räkor.

Längs samhällets huvudgata, Nedre Långgatan, finns idag det mesta - affärer, bank, restauranger och uteserveringar. En promenad längs Strandvägen och vidare in på Grebbestadsbryggan vid gästhamnen lockar sommartid med restauranger, skaldjurscaféer, boutiquer, presentaffärer och ett intensivt folkliv.

I Grebbestad finns Grebbestads folkhögskola med Västra Götalandsregionen som huvudman.

Grebbestad är ett levande kustsamhälle där mycket av den äldre bebyggelsen bevarats samtidigt som ett modernt och funktionellt samhälle för dagens behov utvecklats. Ett fint arv från äldre tider är den gamla bebyggelsen som ligger mellan nedre och övre Långgatorna.

Terrängen nordost om Grebbestad, mellan Grebbestad och Tanumshede, används för närrekreation och är rik på utflyktsmål med bland annat fornlämningsmiljöer. Här finns vandringsleder och motionsslingor i anslutning till idrottsplatsen Siljevi.

Nästan 1800 personer bor idag i Grebbestad.

Näringsliv i Grebbestad
Näringslivet i Grebbestad är inriktat på service och turistnäringens behov. Många av de bofasta pendlar till arbetsplatser i de närliggande orterna.

Största arbetsgivaren i Grebbestad, vid sidan av kommunen, är turistanläggningen TanumStrand söder om centrum.

Planer för Grebbestad
Den kraftigt ökande turistnäringen, med samhället i centrum, gör att kommunen planerar för en expansion i Grebbestad. Planerna redovisas i den Fördjupade översiktsplanen.

Offentlig service i Grebbestad
Grundskola F-6
Fritidshem
Förskola

Familjedaghem
Folkhögskola
Tärnegårdens äldreboende
Återvinningscentral vid Hamnplanen
Miljöstation vid Shell bensinstation
Post

Bebyggelsemiljöer - historik
Nedre Långgatan

Området längs med Nedre Långgatan utgjorde under
1800-talet strand. Sjöbodar och magasin låg vid vattnet och
bostadshusen låg innanför. Allteftersom byggdes större magasin och senare även bostadshus längs med vattnet. Byggnaderna har i regel genomgått en hel del moderniseringar.
Tillsammans med nybyggnationer har det inneburit att
karaktären idag, 2008 inte är enhetlig. Byggnaderna varierar
således både i storlek, ålder, utformning m.m.
1900 härjades området mellan torget och Gästis, nuvarande
Nautic på Nedre Långgatan 33, av en brand. Enligt uppgift
brann sjutton bodar och uthus, däribland gamla Konservfabriken ner.1
Vid den branden försvann en stor mängd byggnader från 1800-talet och på platsen återfinns idag endast
byggnader från 1900-talet.
Området vid stranden har fyllts upp allteftersom, men marknivån har ändå alltid varit låg vilket, vid kraftigt högvatten,
resulterat i problem med översvämningar (se bild längst
ner t.v). 1936 då kajen byggdes förbättrade läget något men
ännu idag, 2008, kvarstår problemen efter kraftiga stormar
som gör att vattnet stiger.
Nedre Långgatan har varit det naturliga centret för näringslivet, både under sillperioderna och under handeln med fraktfart. Diverseaffärer har dock under senare delen av 1800-
talet samt början av 1900-talet funnits spridda i samhället.
”Persarnes torg” på östra delen av Snappegatan var ett litet
”centrum”. Vid norra delen av Nedre Långgatan har varit
ett annat. Under 1900-talet har antalet affärer minskat samt
centraliserats så att Nedre Långgatan har blivit den huvudsakliga affärsgatan, med butiker, gästgifveri, bageri m.m.

Grebbestad 2:46
Nedre Långgatan 30
Byggår: Någon gång mellan 1885-1909.
Fd husnummer/stadsäga: - / stg54
Historia: Det finns foto från början av 1900-talet på huset, där
man kan se att huset har korspostfönster och likadana snickerier
som 2008. Frontespisen finns inte med på fotona och har alltså
tillkommit någon gång under 1900-talet.
Beskrivning: Bostadshus/affärslokal uppförd i 1½ plan med
källare. Källarvåningen som inrymmer affärslokal är åt Nedre
Långgatan av grovhuggen granit. Fasaden klädd med vit locklistpanel. Fasadklädseln avslutas uppåt med en rundbågefris.
Taksprånget är inklätt med pärlspontpanel. På takfallet mot
väster ligger en frontespis. Taket är belagt med betongpannor.
Vindskivorna är figursågade. Huset är relativt oförändrat sen
1800-talets senare del. Fönstren är nya kopplade, vita, tvåluftsfönster med korspostindelning och spröjsar. Fönsterfodren har
kanellyrer och är rödmålade.
Värden att bevara: Husets volym och proportioner, fönstrens
utformning, snickerier.
Motivering: Huset är, med undantag av fönster, frontespis och
balkong relativt välbevarat. Huset är ett av flera äldre karaktärsskapande byggnader i Grebbestad och har ett visst miljömässigt
värde för gatubilden utmed Nedre Långgatan.
Kulturhistorisk bedömning: Klass II-III

Ekonomi

Driftkostnader

49 755 kr/år
Årlig elförbrukning: 29845 kWh/år

Fördelas enligt följande

El: 23 420 kr
Försäkring: 6 874 kr
Försäkringskommentar: LF
Sotning: 193 kr
Rambo VA och Renhållning: 19 268 kr
Beskrivning: Elkostnad= El-nätkostnad: 16 546 + Elkostnad:18 199= 29 845 kr/år

Utöver ovanstående eventuella driftkostnader tillkommer fastighetsavgift med belopp om 13 110 kr.

Observera att driftskostnaderna som anges ovan baseras på säljarens faktiska kostnader det senaste året om inget annat särskilt anges.
Vilka driftskostnader köparen kommer att ha beror på hur bostaden kommer att användas, vilka abonnemang som kommer att tecknas och övriga omständigheter i det enskilda fallet.

Taxering

Byggnad: 2 592 000 kr
Mark: 1 918 000 kr
Totalt: 4 510 000 kr
Taxeringsår: 2024
Taxeringsvärdet är: Fastställt
Värdeår: 1929
Standardpoäng: 28
Typkod: 220, Småhusenhet, bebyggd

Pantbrev

Det finns 6 pantbrev uttaget om sammanlagt 2 639 000 kr.

Energideklaration

Status: Energideklaration är utförd
Energiprestanda: 142 kWh/kvm/år
Energiklass: EE
Specifik energianvändning: 73 kWh/kvm/år
Energideklaration utförd: 2033-02-13
Besiktningsman: Andreas Ohlsson, Anticimex AB

Försäkring

Svensk Fastighetsförmedling samarbetar med If för att underlätta ditt bostadsköp. När du köper bostad eller fritidshus genom Svensk Fastighetsförmedling är den automatiskt försäkrad. Vi kallar det Flytta in-försäkring. Den är kostnadsfri och gäller under de första 30 dagarna. Fortsätter du sedan att försäkra hemmet eller fritidshuset hos If får du 10% rabatt och flera andra unika förmåner. Fråga din mäklare för att ta del av erbjudandet.
Trygg affär - Varudeklarerad Villa

Alla bilder

+ 57 Visa alla 63 bilder
 

Karta och område

Nedre långgatan 30, Grebbestad

Kalkyl

Vad kostar nya boendet?

Fler värden

Här nedanför kan du ändra ränta, amortering och driftkostnader och se hur de påverkar kalkylen.

Återställ alla värden
Visa fler

Ränta

Amortering

Driftkostnad per månad

Driftkostnad/månad

Observera att driftskostnaderna som anges ovan baseras på säljarens faktiska kostnader det senaste året om inget annat särskilt anges.

Vilka driftskostnader köparen kommer att ha beror på hur bostaden kommer att användas, vilka abonnemang som kommer att tecknas och övriga omständigheter i det enskilda fallet.

Boendekostnad per månad

Ränta
+  kr
Driftkostnad
+  kr
Fastighetsskatt/-avgift
+ 1092 kr
Skattereduktion
 kr
Summa
ca  kr
Amortering
+  kr
Inkl amortering
ca  kr

Ansök om lånelöfte

Hos vårt systerbolag Ordna Bolån kan du enkelt ansöka om lånelöfte eller bolån. En ansökan, svar från flera banker.

Anmälan till visning

Fyll i formuläret nedan för att göra en intresseanmälan på denna bostad. Våra mäklare kommer att kontakta dig via mail/telefon för uppföljning.

Välj mellan nedan alternativ
25
jan
Anmälan krävs
Lör 12:00-12:45
Jag är intresserad
Jag vill bli kontaktad av mäklare innan jag anmäler mig till visning.
Kontaktuppgifter
500 tecken kvar
Har du lånelöfte?*
Vill du ha hjälp med lånelöfte?
Vill du få nyheter och erbjudanden?

Oj, något gick fel! Försök igen. 

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!
Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
 
 
 
Ta del av vår integritetspolicy
 
 
 

Liknande objekt till salu

Grebbestad, Tanum
Nedre långgatan 30
Dela bostad: Dela på Facebook Dela med epost Dela med sms Kopiera länk Länken kopierad

Planritning