Hoppa till innehåll

Så ska du tänka på bostads­marknaden 2023

Topp 5 viktigaste faktorerna när du väljer bostad 2023

I år kommer energieffektiva bostäder i bra skick som inte kräver en renovering vara de mest eftertraktade objekten på marknaden. För villor är bostäder med solceller något som kommer att premieras av köpare. Under pandemin låg köparnas fokus på större bostäder men inför 2023 kommer mindre bostäder med smarta kvadratmeter att få ta större plats.
  • Effektiva kvadratmeter  
  • Energieffektivitet och bra uppvärmningskälla  
  • Attraktivt läge/område  
  • BRF: föreningens belåning/Villa: möjlighet att ladda elbil  
  • Kök och badrum i bra skick utan renoveringsbehov.  

Ta dig tid för budget och reflektion

Det viktigaste att tänka på om du vill köpa bostad under 2023 att ta dig tid att finna det rätta boendet utifrån dina behov. Försäljningsprocessen tar längre tid nu än den marknad vi har vant oss vid vilket gör att du kan ta dig lite mer tid att reflektera. Viktigast är att du har koll på din ekonomiska budget. Ett konkret tips är att sälja din nuvarande bostad innan du köper nytt. På så sätt vet du vad du har råd med, inte bara vad du kan köpa, utan också för att bo i.   

3 tips för dig som ska köpa bostad 2023

 
01.

Sälj först! Då har du koll på din ekonomiska ram innan du köper nytt

02.

Se på den totala levnadskostnadskalkylen, inte bara bostadskalkylen. 

03.

Utgå från dina verkliga behov när du letar ny bostad, inte bara vad som skulle vara din dröm. Optimerade kvadratmeter helt enkelt.  

 

Var öppen med information i din försäljning

Under 2022 har vi sett att budgivningarna har varit betydligt långsammare än tidigare. För att öka möjligheterna till budgivning på din bostad bör du vara transparent då just driftkostnaderna ligger i fokus hos många spekulanter. 
Ju bättre koll du som säljare har på driftskostnaderna, desto bättre underlag får den framtida köparen i sitt köpbeslut. Det enskilt viktigaste är att förstå att man inte får ut samma teoretiska bruttopris som grannen kanske fick under 2021. Gå inte ut för högt och var beredd på att försäljningstiden är längre nu än den var för 12 månader sedan. De flesta säljare under 2023 kommer att göra en bra affär, då boendet de köper är “prissänkt”, så nettot kan bli väl så bra som grannens var i en uppåtgående marknad. 

Möjlighet att få rabatt på nyproduktion

Nyproduktionsmarknaden har stannat av och det kommer att starta betydligt färre projekt under 2023. Skillnaderna är lokala över landet och det byggs fortfarande nytt, om än på en mycket lägre nivå. Samtidigt finns det många bostäder i produktion som kommer bli inflyttningsklara under 2023. Om projekten inte är slutsålda redan har du goda möjligheter att komma över en sådan bostad, kanske med någon form av rabatt, exempelvis avgiftsfrihet under en period, vilket är den typ av erbjudande som byggherrarna brukar använda när marknadsdynamiken förändras. Om du köper nytt med senare inflyttning - säkerställ att den ekonomiska planen är uppdaterad för den kommande föreningen, så att den inte är baserad på den tidigare marknaden.

Läge för fritidshus

Våren är på ingång och trots ett helt annat läge i mångas privatekonomi så finns det alltid ett intresse för fritidshus. Priserna på fritidshus föll under 2022, men antal affärer är ungefär på samma nivå som tidigare. Fritidshusmarknaden i Sverige är oerhört lokal och exempelvis hus i Stockholms skärgård och de större fjällorterna kommer alltid ha sin marknad. Därtill är delar av södra Sverige attraktivt för centraleuropéer vilket gör att vi inte bara kan titta på den svenska hushållsekonomin när det kommer till fritidshus.

Månadskostnad i fokus

Om du letar efter en hyresbostad kan det vara en god idé att undersöka möjligheten att köpa en bostad i stället. Utmaningen är att när man köper en bostad tittar man oftast på totalpriset, alltså köpeskillingen. En sak som är enkel att glömma bort är att titta på den faktiskta månadskostnaden. Nu när den framtida räntebanan blir mer överblickbar är det enklare att räkna på just de kostnaderna. I många fall är det betydligt billigare att äga en bostad, än att hyra en.

Fortsatt hett för energi och uppvärmning

Energipriser och uppvärmning av bostäder kommer fortsatt vara i fokus. Köpare kommer premiera bostäder som är energieffektiva. Därför kan det vara av värde att satsa på den typen av renovering och förbättring för hemmet än att ytskiktsrenovera.

Missa inte din framtida bostadsmatch

Visste du att många av våra bostäder visas exklusivt på svenskfast.se? Vi kallar det Aktiv matchning där våra mäklare letar aktivt efter rätt köpare till rätt objekt. Se vilka bostäder som finns till salu som Aktiv matchning nu eller skapa en bevakning för att inte missa att bli matchad med din drömbostad.

Frågor och svar om bostadsmarknaden 2023

Vad är viktigast att tänka på om man vill köpa bostad 2023?

Att ta sig tid att finna det rätta boendet utifrån sina behov. Försäljningsprocesserna tar lite längre tid nu än i den marknad vi har bakom oss vilket gör att man kan ta sig lite mer tid att reflektera. Viktigast är att veta var ens egna ekonomiska ram ligger - så därför är det bäst att först sälja sitt nuvarande boende (om man har ett att sälja), då vet man vad man har råd med, kanske inte bara att köpa, utan också att bo i.

Kommer bostadspriserna att sjunka ytterligare?

Under hösten har takten på prisfallet minskat, vilket indikerar att vi närmar oss ett nytt jämviktsläge på priserna. Bostadsrätter ligger lite närmare att landa på en ny nivå, än villor, som kommer ta lite längre tid. Vi förväntar oss att vi under skiftet vinter/vår är i fas med den nya prisnivån och förväntningar mellan säljare och köpare.

Vad blir taket för räntenivåerna?

Riksbankens prognos för styrränta är att den toppar mellan 2,5–3 procent under 2023. Det betyder en konsumentränta mellan 4–5 procent ungefär. Det är en nivå vi får räkna med under hela året, det troliga är att räntan börjar falla tillbaka något först 2024, när inflationen gått ner mot målbilden 2 procent.

Vad är bra att tänka vid köp av nyproduktion?

Det kommer starta betydligt färre projekt under det kommande året. Det betyder att det blir färre inflyttningsklara nyproducerade bostäder under 2024 och 2025.

Men skillnaderna är lokala över landet. Det byggs fortsatt nytt, om än mycket färre bostäder. Samtidigt blir många bostäder i produktion inflyttningsklara under 2023. För de projekt som inte är sålda, finns goda möjligheter att göra en bra affär, kanske med någon form av rabatt, som avgiftsfrihet under en period. Det är den typ av erbjudande som brukar användas när marknadsdynamiken förändras.

Om du köper nytt med senare inflyttning - säkerställ att den ekonomiska planen för den blivande föreningen är uppdaterad, så att den inte är baserad på den tidigare marknaden.

När är bästa tiden att sälja?

När det är bäst att sälja 2023 beror helt på vilken typ av bostad du har. Det enkla svaret är att göra det när det finns behov. Nu börjar marknaden bli mer överblickbar än den varit under stora delar av 2022.

Men traditionellt vill man kunna ta vår/sommarbilder på en villa, för att kunna visa trädgårdens potential. Och mindre lägenheter i universitet/högskoleorter brukar peaka i samband med intagningarna till utbildningarna

Som säljare, vad ska jag fokusera på för att öka möjligheterna till budgivning?

Att vara transparent! Just driftkostnaderna ligger i fokus hos många spekulanter, så ju bättre koll man har på det, desto bättre underlag får den framtida köparen i sitt köpbeslut.

Det enskilt viktigaste är att förstå att man inte får ut samma teoretiska bruttopris som grannen kanske fick under 2021. Med det sagt ligger priserna fortsatt över 2019 års nivå. Så gå inte ut för högt, och var beredd på att försäljningstiden är lite längre nu än den var för ett år sedan. De flesta säljare under 2023 kommer att göra en bra affär, då även deras nya boende de köper är “nedprisat”, så nettot kan bli väl så bra som grannens var i en uppåtgående marknad.

Finns ett uppdämt behov av att byta bostad som kan dra igång marknaden i år?

Ja, när vi väl når vår nya prisnivå på marknaden kommer vi efter ett litet tag se en ökad aktivitet på marknaden. Då livet hela tiden pågår, och faktiskt styr bostadsbytandet för de allra flesta kommer vi se lite av en ketchup-effekt på marknaden. Kanske inte i form av prisutveckling, utan i form av antal gjorda affärer. Med en mer överblickbar ekonomisk framtid är det också lättare att räkna på kostnaderna under 2023 än det varit 2022. Man ska komma ihåg att nästan alla byter boende utifrån förändrade familjesituationer – man flyttar ihop, man separerar, man får barn, man byter jobb och man dör - så de som avvaktat utifrån detta under 2022 kommer börja aktivera sig så snart de uppfattar marknaden mer överblickbar.

Hur ser drömboendet ut 2023?

I grunden har inte skett så mycket med människors preferenser sedan marknaden peakade, men man kommer titta mycket på energi/driftskostnader. Fortsatt är det många som vill ha möjlighet att kunna hybridarbeta, men man kommer titta mer på funktionella kvadratmeter än kanske “luftiga”.

Vilka objekt kommer att vara populärast?

De flesta letar efter en bostad i bra skick som inte kräve renovering. Energieffektivitet är också en viktigt parameter. För villor är bostäder med solceller absolut något som kommer premieras av köpare. Under pandemin var fokus hos köparna på större lägenheter, men inför 2023 kommer även de mindre lägenheterna med smarta kvadratmeter vara i fokus.

Vad lockar mest, staden eller landet?

Vi ser ju fortsatt att urbaniseringen fortsätter mot storstäder och regionala centra. Men då allt fler har möjlighet att hybridarbeta så gör det att man kommer väga kostnader mot möjligheter på ett annat sätt. I storstadsregionerna kommer krans-områdena att vara vinnare.

Var kommer återhämtning av bostadspriserna gå snabbast?

“Återhämtning” av priserna kommer nog att utebli 2023, men en stabilisering på en ny nivå är på väg. Förändringarna märks snabbast i Stockholm, följt av övriga storstäder. Men det är också på de marknaderna prisnedgången har varit som kraftigast och det finns fortfarande en del lokala marknader som inte märkt av en prisnedgång. Storstadsmarknaderna står också för majoriteten av alla bostadsaffärer i landet.

Vad kommer att hända med priserna på fritidshus?

Priserna på fritidshus har fallit under 2022, men flera affärer är på ungefär samma nivå som innan. Eftersom många främst kommer att fokusera på sitt primärboende så blir det troligtvis även en stabilisering av prisnivån på fritidishusen, men den kan ta ytterligare tid efter det att permanentboendemarknaden hittat sin nya prisnivå.

Med det sagt så är fritidshusmarknaden i Sverige oerhört lokal – och hus i Stockholms skärgård och de större fjällorterna kommer alltid ha sin marknad. Därtill delar av södra Sverige som är attraktivt för centraleuropéer.