Hoppa till innehåll
Sverige
Kattkrypin

Ett matchande krypin i det gröna

Grönt är skönt

Vi ser en stor trend i att bygga ut sitt boende genom att skapa rum i trädgården. Ett krypin erbjuder en naturlig plats för katten i uterummet så att hela familjen kan umgås tillsammans. Förhöj designupplevelsen genom att göra byggnaden till en fin detalj i trädgården. Utforma det som en miniatyr av det egna bostadshuset så smälter det in fint i omgivningen också.

Mimmis tankar med kattkojan är att katten ska få en egen trygg plats i trädgården. Kanske är katten ute över natten eller när familjen inte är hemma och då kan kattkrypinet vara en bra plats för vila och skydd mot sol och vind. 

Katter tycker ofta om att vara ute i friska luften även när temperaturen är mildare och mår bra av att ligga ute och sova.

 

”Jag är väldigt nöjd med katthuset då jag tycker om det både som en fin detalj i trädgården och som ett eget litet utrymme för Saffran.”

Trivsam trädgård

För att förhöja trädgårdsupplevelsen och samtidigt anpassa den till din katt du ställa ut vackra skålar och fat i det gröna. 

Skålarna samlar kallt, friskt regnvatten och ger katten möjlighet at dricka även utomhus. 

Stenfat är också väldigt vackra att ha i trädgården. Och när de värmts upp av solen uppskattas de extra mycket och blir till favoritplatser för soldyrkande små katter.

Bygga kattkrypin

Ett projekt för hela familjen

Kattkrypinet blir en förlängning av bostadshuset och en fin detalj i trädgården. Mimmi som har byggt två kattkrypin innan vet dessutom att det uppskattats mycket av hennes tidigare katter. 

- Jag rekommenderar alla som har tid och utrymme att ge sig på sommarens roligaste familjeaktivitet. För dem som bor i hus eller har ett landställe så skulle det här kunna bli ett roligt semesterprojekt. 

Att bygga ett litet hus till sitt djur tar inte så lång tid och går utmärkt att göra tillsammans. Ritningarna är enkla att anpassa efter olika djur och storlekar. Ta bort underredet och vips har du en hundkoja.

Tänk på detta när du införskaffar sakerna:
Kolla som redan finns hemma! Kanske har du redan spillbitar som kan fungera till kattrappan eller en skvätt utomhusfärg från när du målade om huset senast. 

Tips!
Skapa en helhetsupplevelse genom att utforma ditt kattkrypin efter ditt bostadshus. Försök att använd samma färgsättning och arkitektur i den mån det går. För enkelhetens skull kan du beställa uppsågning av alla delar på plats på bygghandeln.

Bygg ett kattkrypin

Material du behöver:

 • 45x45mm reglar 
 • 12mm plywood
 • Träplugg 
 • Trälim 
 • Utomhusfärg 
 • Spillvirke till trappan

Och verktyg:

 • Tumstock
 • Penna
 • Slippapper och ev. en rasp
 • Sticksåg 
 • Kapsåg
 • Skruvdragare
 • Borr i passande dimension som träpluggen. 
 • Tvingar
 • Pensel 
 • Hammare

Så här gör du

 1. Börja med att bygga ihop underredet.
  Ta de färdigsågade 45x45mm reglarna och sammanfoga med träplugg och trälim under press. Genom att använda träplugg undviker du synliga skruvar. Men det går såklart även bra att skruva eller spika och spackla om man tycker det är smidigare!

 2. Sätt ihop golvet och väggarna till själva huskroppen.
  Under tiden färgen torkar kan du börja med huset. Oavsett om du använder träplugg eller skruv så är det bra att limma alla delar som ska sammanfogas för att skapa extra hållbarhet. Förborra ifall du använder skruv.

 3. Såga ut dörröppningen.
  Mät och rita ut en fyrkant på ena kortsidan och borra sedan ett hål i varje hörn. Följ fyrkanten med en sticksåg för att såga ut öppningen.

 4. Slipa kanterna jämna.
  Använd slippapper eller en rasp om det behövs.

 5. Måla insidan av katthuset
  Använd en färg som fungerar bra för utomhusbruk. Om du har någon bra färg hemma så använd denna. Annars kan du fråga om tips i din färghandel.  

 6. Fäst taket.
  När huskroppen sitter ihop är det dags för tak! Lägg den korta biten emot ena långsidan och märk ut för träpluggen, den ena takbiten ska vara 12mm länge än den andra takbiten. Borra ut hål för träpluggen i båda delarna och sammanfoga sedan med lim. Spänn ihop och låt sitta med en tving enligt trälimmets tidsangivelser. Måla sedan takets in och utsida.

 7. Limma och sammanfoga taket med huskroppen.
  Jag har valt att testa att endast lägga taket löst på huskroppen för att enkelt kunna komma åt att städa ur etc. Välj själv hur du önskar göra.

 8. Bygg den lilla trappan upp till huset.
  Använd spillvirket och testa dig fram med längden beroende på var och hur huset står.

 9. Dags att måla utsidan!
  Förslagsvis i samma färg som ditt bostadshus. Måla många lager så att de står emot väder och vind.

 10. Sammanfoga delarna och ställa huset på avsedd plats.
  Under hösten och vintern kan huset med fördel flyttas så att det står under tak.

 11. Lägg in en mysig filt eller fårfäll i huset
  Sist men inte minst - bjud in katten till sin nya viloplats i trädgården!