Hoppa till innehåll
Sverige
Gothem Svalings 618, Slite

Råvind med storslagen höjd för kreativitet

Gothem Svalings 618, Slite

Mellan Visby och Slite ligger denna vackra Gotlandsgård från 1903 med en helt outnyttjad råvind. Ett rum med takbjälkar, stenväggar och en spännande potential. Vi utmanade Rahel att använda sin kreativitet till att ge boendelivet här en helt ny dimension.

Sätt aktiviteten i fokus

Det är inte ofta det finns chans att skapa ett helt nytt rum. Här ser Rahel en möjlighet för arbete, hobbies, gemenskap och rekreation i vardagen. Och det börjar med en tydlig arbetsyta.

– Vi lever som vi möblerar och här kan ett rejält arbetsbord i mitten av rummet sätta tonen för vad man använder det till. Bordet ska vara en oöm och flexibel yta där varje familjemedlem kan får utlopp för sin hobby, vare sig det rör sig om sömnad, pyssel, målande eller växtlighet.

 

"Vi lever som vi möblerar och här kan ett rejält arbetsbord i mitten av rummet sätta tonen för vad man använder det till."

Skapa rum för alla

För att ge rum för olika typer av gemenskap vill Rahel bland annat öppna upp garderobsytan och skapa en mysig läshörna med bokhyllor upp till taket. En platsbyggd bänk längs väggarna gör det möjligt också för fler familjemedlemmar att vara i rummet. Här kan t.ex. barnen ligga och läsa eller se på film medan en förälder kanske målar.

– Ett rum kan kan ha lika stor mångsidighet som personerna som bor där.

 

"Ett rum kan kan ha lika stor mångsidighet som personerna som bor där."

Förhöjt intryck med smart förvaring

Hobbys tar plats men med generös förvaring kan allt stoppas undan mellan de olika aktiviteterna, till exempel i förvaringsbänkar. Här kan också platsbyggda hyllor ta tillvara på djupet och höjden i snedtaket för att även rymma en integrerad TV-skärm.

– Förvaring är en grundläggande aspekt som antingen kan få rummet att kännas mindre eller större. Genom att integrera den och ge möjlighet att stuva undan känns rummet luftigare.

 

"Förvaring är en grundläggande aspekt som antingen kan få rummet att kännas mindre eller större."

Foto: Flos, Menu, Luxaflex, Fogia, H&M Home, Montana

Lyft upp belysningen

Sist men inte minst kan smart ljussättnning ge känslan av rymd utan att ta mycket yta.

– Lyft taket med en lång belysningsskena och låt spotlightsen lysa upp rummets alla hörn utan att en enda golvlampa behöver ta upp plats.

Vill du förverkliga Rahels idéer?

Vi är huvudsponsor av Grand Designs Sverige

Konceptet Grand Tiny Designs är en spinn-off på TV4:s nya storsatsning, det internationella succéprogrammet Grand Designs. Men istället för storslagna nybyggnadsprojekt handlar Grand Tiny Design om att tillgängliggöra innovativa lösningar för fler genom att skapa storslagen design för mindre ytor.