Hoppa till innehåll
Sverige
Fridhemsgatan 29, Stockholm

Framtidens etta: Hela livet på 44 m²

Fridhemsgatan 29, Stockholm

Mellan Norr Mälarstrand och Kungsholms strand ligger denna etta på 44 m². En slumrande sekelskiftespärla från 1903, där det senaste århundradet har förflutit utan större förändringar. Vi utmanade Rahel Belachew att använda sin kreativitet och hållbarhetstänk för att anpassa ytan på ett mer effektivt sätt.

Ett hem för hela livet

Idag upptar köket en stor del av ytan vilket tvingar säng, arbetsyta och soffa att samsas ute i vardagsrummet. Här vill Rahel öppna upp köket för att skapa en planlösning där alla livets delar får ha sin plats.

– I ett litet hem kan en enda vägg vara allt som krävs för att skapa ett sovrum. Denna planlösning tar också tillvara på ljuset från de stora fönstren.

Befintlig och föreslagen planlösning

"I ett litet hem kan en enda vägg vara allt som krävs för att skapa ett sovrum."

Ljusa upp och runda av

Ljuset är något som blir extra viktigt i en etta och kan optimeras genom transparenta väggar. Här är omges till exempel klädkammaren av en luftig och hållbar träpanel, vilken släpper in ett naturligt ljus som gör att ytan känns mindre instängd. Klädkammaren är också en viktig del av hemmet som många lätt glömmer när de renoverar mindre lägenheter.

– Undvik skarpa hörn i trånga utrymmen då man riskerar att stöta i dem. Använd istället rundade hörn på väggar och välj hellre ett ovalt bord framför ett fyrkantigt.

Det finns också enklare ingrepp som gör stor skillnad. Här är sovrumsväggen helt klädd av en spegel som ger illusionen av ett större rum och takhöjden på 3,2 meter utnyttjas för smart säng- och köksförvaring.

– Att kunna stuva undan saker gör att även små utrymmen känns luftiga.

 

"Dubbelutnyttja. På en liten yta måste allt göra största nytta."

Intergrera mera

När det kommer till att få plats med hela livet, kan alla tänka på att integrera och bygga in mer funktion i inredningen.

– Dubbelutnyttja. På en liten yta måste allt göra största nytta. Därför ska man se till att allt har minst två funktioner, som att klädkammaren här ger en arbetsyta.

Vi har ytan att leva ut våra drömmar om vi tänker smart och hållbart.

Foto: Grand Relations, Swedeese, Zilenzio, Norrlands Trä m. fl.

Ettor att förverkliga Rahels idéer i

Vi är huvudsponsor av Grand Designs Sverige

Konceptet Grand Tiny Designs är en spinn-off på TV4:s nya storsatsning, det internationella succéprogrammet Grand Designs. Men istället för storslagna nybyggnadsprojekt handlar Grand Tiny Design om att tillgängliggöra innovativa lösningar för fler genom att skapa storslagen design för mindre ytor.