Hoppa till innehåll
Vi anpassar just nu arbetssätt och kundmöten för att värna om våra kunder och medarbetare. Läs mer här.
Sverige
Edsgatan 4, Vänersborg

Snedtak med höjd för stor kreativitet

Edsgatan 4, Vänersborg

Ett stenkast från Vänersborgs centrala stråk ligger denna fantastiska etagelägenhet på 144 m² med anor från 1800-talet. Vi utmanade Pella Hedeby att visa hur man kan skapa ett drömboende utan full takhöjd.

Objektsbild på övre hallen

"I en vindsvåning finns det inga standardlösningar men det ger utrymme för kreativitet och ett personligt hem."

Ny livsyta med Low Living

Utgångspunkten för detta hem är Low Living – en inredning med proportioner på möbler och inredningsdetaljer som anpassats efter den begränsade takhöjden.

- Lägenheten under snedtaket bjuder på en del utmaningar med sin begränsade takhöjd, men blir ett mysigt och personligt kryp-in när man förstärker den ombonade känslan.

 

"Med ett Low Living-mindset tar man till vara på golvet som en källa till storslagen njutning."

Ombonat med mörkare färgsättning

Pella inreder lägenheten med en mörkare färgsättning där väggar, tak och snickerier går ton-i-ton. Färgskalan går i olika nyanser av ”Greige”, en dämpad gråbeige nyans som känns modern och samtidigt tidlös.

– För en fin helhet målas alla snickerier, luckor och även radiatorer in i samma nyanser som väggarna. Ju färre detaljer som bryter av och sticker ut, desto mer stillsamt och harmoniskt blir upplevelsen i rummet.

Golven i lägenheten får gärna bryta av från den mörkare färgskalan. Slipade trägolv kan vitoljas eller målas och stora mattor i en ljus nyans lättar upp.

"Ett hem kan vara så mycket större än sina kvadratmeter – i slutändan är det upplevelsen som räknas."

Moodboard av Pella Hedeby: En dämpad färgsättning skapar en ombonad karaktär. Tak, väggar och snickerier målade ton-i-ton. Inspirationsbilder för Melo, IKEA och Bemz. Golv/bordslampan Cesta från Santa&Cole fungerar fint under snedtaket och speglar adderar känslan av rymd och ljus.

Inredning med rätt proportion

Sängens ben kan tas bort och soffor med nättare proportioner med öppna avslut utan armstöd är att föredra. Ett annat sätt att jobba med rymden är att lyfta ut möbleringen i rummet. Inred på mattor som skapar ett rum-i-rummet, så slipper man hamna längst ut mot väggen under snedtaket.

Pella betonar att belysning och ljussättning blir extra viktig för att lyfta den mysiga stämningen på vinden. Låga golvlampor eller bordslampor som placeras lågt på en boktrave kan fungera som stämningsfulla installationer och fina blickfång.

- Skala av och inred med få utvalda detaljer valda utifrån både form och funktion när mycket händer på begränsad yta.

Vill du förverkliga Pellas idéer?

Vi är huvudsponsor av Grand Designs Sverige

Konceptet Grand Tiny Designs är en spinn-off på TV4:s nya storsatsning, det internationella succéprogrammet Grand Designs. Men istället för storslagna nybyggnadsprojekt handlar Grand Tiny Design om att tillgängliggöra innovativa lösningar för fler genom att skapa storslagen design för mindre ytor.