Hoppa till innehåll

Bo på Öland

Att bo på Öland ger dig det bästa av två världar - ett liv nära naturens element men med nöjen, service och goda kommunikationer på bekvämt avstånd. Öland, som är Sveriges nästa största ö, är en populär plats för både semester och åretruntboende.

Ön brukar kallas solens och vindarnas ö och ett mer passande namn är svårt att hitta! Det platta, karga landskapet ger vindarna fritt spelrum och ön toppar ständigt listorna över Sveriges mest solsäkra platser.

Ölandsbron förbinder ön till Kalmar på fastlandet. Den över sex kilometer långa bron invigdes 1972, tidigare fanns ingen landsväg utan resan över sundet gjordes med färja. Utflyttningen från ön var då stor men avtog tack vare att bron byggdes.

Bo på norra Öland

Till norra delen av Öland brukar området från Borgholm och uppåt räknas. Att bo på norra Öland passar dig som vill leva nära naturens skiftningar, uppskattar liv och rörelse under sommaren för att sedan få slumra ikapp med naturen på vintern.

På norra Öland hittar du orter som Borgholm, Löttorp och Köpingsvik. I Löttorp finns omkring femhundra bofasta. Historiskt var Löttorp en viktig handelsplats för öborna och här finns fortfarande matbutiker, ombud för apotek och systembolag samt skola med klasser från förskola upp till högstadium. Några småskaliga industrier finns kvar, men att arbetspendla till Borgholm och Kalmar är vanligt.

Bo på norra Öland

Bo i Borgholm

Borgholm är en av få tätorter på norra Öland och här finns omkring 3000 bofasta. Till ytan är Borgholm litet vilket bidrar till en familjär och trygg boendemiljö. I centrumet finns all tänkbar service – skola, äldreomsorg, butiker och restauranger. På sommaren sjuder Borgholm av aktivitet när turister från hela landet samlas för att njuta av båtlivet, atmosfären och det rika kulturutbudet. På vinterhalvåret kan du förvänta dig ett mycket lugnare tempo.

Att göra på norra Öland

Ön lever mycket på sommarturismen men för den som funderar på ett permanent boende på Öland finns här gott om saker att upptäcka året runt! En promenad i Trollskogen, en utflykt till Byrums raukar eller ett besök till Ölands norra udde och fyren långe Erik är trevliga aktiviteter oavsett årstid.

Här hittar du också populära badorter som Böda och Köpingsvik, med kilometerlånga stränder av kritvit sand och långgrunda bad. Från den lilla hamnorten Byxelkrok kan du ta båt över till Blå Jungfrun, en ö som sedan 1926 är klassad som nationalpark. Här kan du vandra längs de uppmärkta lederna och studera det rika fågellivet.

 

Bo på mellersta Öland

Om du väljer att bo på mellersta Öland har du närhet till brofästet med perfekt pendelavstånd till Kalmar.

Färjestaden är öns största tätort med flertalet nybyggda villaområden och bostadsrätter med utsikt över Kalmarsund. Området är populärt för alla åldrar och de lugna kvarteren passar bra för barnfamiljen.

I Färjestaden finns en hamn med restaurangutbud och hantverksbodar, caféer och den populära keramikverkstaden Paradiset. Du hittar också ett köpcentrum med bland annat matbutik, optiker, klädaffärer och blomsterhandel. Även gym och sporthallar finns för den aktiva! Med goda kommunikationer till övriga Öland och fastlandet är det inga som helst problem att bo här även för den som inte har bil. Till Kalmar kan du ta bussen på dryga halvtimmen.

Naturen är av skiftande karaktär med åkrar, rapsfält och stäpplandskap sida vid sida. Flera av de gamla väderkvarnarna från jordbrukets storhetstid finns fortfarande kvar och tornar upp sig i det platta landskapet.

Inåt ön tar Alvaret vid, som kännetecknas av trädlös hedmark. Marken består av kalk med ett tunt lager jord, vilket har skapat en speciell fauna. Här finns flera växtarter som är unika för området. En stor del av mellersta och södra Öland utgörs av Alvaret, som täcker en femtedel av öns totala yta. Området är med på UNESCOS världsarvslista.

 

Bo på södra Öland

På södra Öland bor du i lantlig miljö bland kringbyggda ölandsgårdar, pittoreska byar och Alvaret som närmsta granne. De flesta väljer att bo i eller i närheten av Mörbylånga, som är centralorten på södra Öland.

Övriga orter som är populära att bo i på södra Öland är bland annat Vickleby, Degerhamn och Alby.

På södra Öland, i närheten av byn Vickleby, finns det också möjlighet till vidareutbildning genom Capellagården. Skolan startades av möbeldesignern Carl Malmsten och här kan du studera områden som textil, möbeldesign, trädgård och byggnadsvård. Kursgården håller också öppet för utställningar och de vackra trädgårdarna med tillhörande plantskola och trädgårdsbutik lockar många besökare varje år.

Bo i Mörbylånga

Tätorten Mörbylånga är störst på södra Öland med sina knappa 2000 invånare. Orten ligger på sydvästra sidan, precis vid Kalmarsund, och här har du nära till bad och vattenaktiviteter. Från havet upp till torget leder en esplanad, som kantas av vackra hus med anor från 1800- talet och tidigt 1900-tal. Här bor du nära matbutik, skola och enklare serviceutbud. Köpcentrumet i Färjestaden nås på runt 20 minuter med bil.

I Skogsby, ett stenkast från Färjestaden, finns även Ölands folkhögskola som erbjuder kurser och utbildningar inom konst, film och design.

Att göra på södra Öland

Gillar du båtliv och vattensport är det optimalt att bo på södra Öland - här kan du förvänta dig mindre turister sommartid än på norra delen och gott om hamnar och stränder för vindsurfing, SUP och bad. Att kitesurfa på öns västra sida är populärt tack vare långgrunda stränder och bra vindförhållanden.

Allra längst ner på Ölands södra udde hittar du fyren Långe Jan som är ett populärt utflyktsmål både för turister som bofasta på Öland. Fyren har varit i bruk sedan 1700-talet och med sina 41 meter räknas den som Sveriges högsta.

 

Bo på Öland året runt

För den som väljer att bo permanent på Öland är naturen ständigt närvarande. Den långsmala ön är på sin bredaste punkt omkring 1,5 mil vilket betyder att du har nära till havet oavsett var du befinner dig.

Om sommarhalvåret vaknar ön till liv och bjuder på aktiviteter som konserter i Borgholms slottsruin, golf, vindsurfing, fågelskådning, möjlighet att roa dig kungligt på Solliden och såklart - sol och bad! Ölands nationalrätt, kroppkakan, är ett måste och äts på klassiskt vis tillsammans med grädde, smör och lingon.

Höstens höjdpunkt är skördefesten där man på flera platser kan köpa lokalproducerad mat och dryck, hitta på aktiviteter och gå på konstutställningar. Konstnatten är ett välbesökt evenemang där konstnärer, hantverksbutiker och ateljéer ställer ut sina alster för allmänheten.

På vintern och våren kan du förvänta dig ett mycket lugnare tempo med ro att njuta av naturen och stillheten.

Bostäder på Öland

Fastighetsmäklare Öland

Fastighetsmäklare med koll på Öland

Idylliska radbyar och vidsträckta sandstränder. Det är inte svårt att förstå varför många drömmer om en bostad på Öland. Kanske letar du efter ett lantligt bohemiskt hus i Vickleby, en stuga nästgårds det vackra kulturlandskapet Stora Alvaret eller lägenhet i Borgholm.

Vi strävar efter att vara den bästa mäklaren på Öland. Välkommen in för rådgivning i din bostadsaffär.

Vanliga frågor och svar om Öland

Hur många bor på Öland?

Antalet åretruntboende på Öland är omkring 26 000 personer. På sommarhalvåret uppgår invånarantalet till omkring 300 000, då inräknat sommarboende och turister.

Hur stort är Öland?

Öland mäter 13,5 mil från norra till södra udden, totalt 1342 km².

Var ska man bo på Öland?

Varje område på ön har sin speciella charm och känsla. Om du är ute efter ett ostört, naturnära läge kan norra och södra delen vara något för dig. Föredrar du att ha grannar och nära till serviceutbud kan orterna Mörbylånga, Borgholm eller någon av byarna på mellersta Öland vara ett alternativ.

Vad kan man göra på Öland?

På Öland finns mycket att se och göra. Besöka Böda sand, golfa på Ekerum, äta kroppkakor, sola och bada, besöka Solliden, Ölands djurpark och skördefesten på hösten är populära aktiviteter.

Vad finns att se på Öland?

Alvaret, Byrums raukar, Trollskogen, fyrarna Långe Jan och Långe Erik, fornlämningarna vid Eketorps- och Gårdby borg är några populära sevärdheter.