Hoppa till innehåll

Upptäck Piteås områden och byar

Arnemark

Byn Arnemark ligger vackert vid Pite älv och är en av de äldsta byarna i Piteå älvdal. Spåren av bosättningar går ända tillbaka till 300–700 e.Kr. I dag bor här cirka 160 vuxna och 40 barn och ungdomar.

Med naturen nära inpå finns möjligheter till friluftsliv både sommar och vinter. Älven och de omkringliggande sjöarna erbjuder fiske och båtliv och vid vackra naturområdet Lövtjärns viltvatten kan man skåda fågel. Vid den fina badplatsen finner man omklädningsrum, volleybollplan, utedass och stora gräsytor. På hockeyplanen lär barnen sig åka skridskor och om skoter är ens grej så erbjuds fina leder och natur runt knuten.

Arnemark ligger på lagom lantliga 20 minuters bilavstånd från Piteå stad eller så kan man åka med Älvsbybussen som trafikerar sträckan 9 gånger per dag.

Bergsviken

Bergsviken ligger på behagliga 6 km cykelavstånd till centrala Piteå. Området är mycket populärt och erbjuder det mesta man behöver, mataffär, pizzeria, bensinstation, förskola och skola. För den idrottsintresserade finns Hedens idrottsplats med fotbollsplaner, ishockeyrink och elljusspår. Uppskattas ett lägre tempo så finns det gott om stigar och skogsområden och även Piteå brukshundsklubb. Badplats hittas på närliggande Hemlunda.

Böle

Böle är en populär by just utanför Piteå, endast 10 minuter med bil. Här finner man både förskola och skola upp till årskurs 3. Böle har mycket gamla anor, de tidigaste spåren av människor är 4000 år gamla. Dåtiden Böle såg mycket annorlunda ut emot dagens, Piteälvens mynning i infjärden var då imponerande 2,5 km bred. I mer modern tid omnämns byn i skrift under tidigt 1500-tal, vilket fortfarande gör det till en av Piteås tidigaste bosättningar.

Öjebyn

Öjebyn är en före detta tätort och ursprunget till Piteå. Efter att Piteå stad flyttades söderut till dess nuvarande plats utvecklades Öjebyn med tiden till ett bostadsområde i Piteå. Öjebyn är i och med dess långa tradition ett område som har mycket av det man behöver, matvaruaffärer, banker, simhall, idrottsplats, pizzeria, ett stort industriområde med många butiker m.m.

Till toppen