Hoppa till innehåll
Vi anpassar just nu arbetssätt och kundmöten för att värna om våra kunder och medarbetare. Läs mer här.
Sverige

Upptäck Östra stranden

Östra stranden som är belägen två kilometer söder om centrum är inte bara Halmstadsbornas ”första” badstrand utan också en av Sveriges längsta sandstränder. Den mjuka stranden som är sex kilometer lång sträcker sig ut till Fylleåns mynning och innanför dynerna finns hundratals små som stora sommarstugor. Östra stranden har ända sen början av 1900-talet varit en omtyckt badstrand och mellan 40- och 60-talen var stranden ett av Sveriges mest attraktiva turistmål.

1961 invigdes Hagöns Camping längst ut på Östra Stranden och har sedan dess varit ett välbesökt och mycket uppskattat semestermål. En modern fyrstjärnig familjecamping som kan erbjuda det mesta för en bekväm och avkopplande semester. Här finns bland annat flera lekplatser, hoppkudde, klättertorn, gräsytor för bollspel, äventyrsgolfbana och boulebana. Vidare finns det affär, kiosk, restaurang, sällskapsrum med TV och lekrum för de minsta.

Vy ner mot vattenbrynet vid Östra Stranden

För friluftsmänniskan ligger strax söder om campingen Hagöns naturreservat som erbjuder fina möjligheter till vandringar i strandskogarna innanför dynerna. 78 hektar som domineras av strandnära öppen ljunghed och fuktängar. Marken består nästan överallt av sand, vilken i övergången till stranden bildar 5-10 meter höga dyner. Här förekommer fälthare, kanin, ekorre och flera arter av smågnagare. Bland de fåglar som förekommer kan nämnas gräshoppssångare och näktergal.

Östra stranden har en säsongsöppnad livsmedelsbutik men skulle man vilja besöka fler butiker är avståndet är inte långt till Maxi stormarknad, Hallarnas köpcentrum eller Halmstads innerstad.

Att Östra stranden är en badort råder det ingen tvekan om, totalt finns det 13 stugföreningar med cirka 1550 stugor, alla med badrocksavstånd till salta bad. Under sommarhalvåret råder det full aktivitet då allt är öppet såsom minigolfbanor, restauranger, gokartbana, kiosker och tillhör du den golfintresserade finns Strandtorps golfbana. En niohålsbana som är öppen för alla.

Gröningen på Östra stranden är ett av kommunens två speciellt anpassade havsbad för handikappade. Badet är bemannade måndag-söndag kl. 09-17 mellan den 21 juni och 20 augusti vid badväder. Hissad flagga markerar att badet är bemannade, och halad flagga visar att det är obemannat. Längst söderut, vid Fylleåns mynning, finns också ett naturistbad, Halmstads officiella nakenbad.

På Östra stranden bor man i lugna kvarter, njuter av livets goda och tar vara på närheten till strand och natursköna strövområden. Här råder en familjär stämning och beviset för att sommarsäsongen är igång är när grillarna tänds och röken ligger som en Lützendimma över området. Bli heller inte förvånad om det är mer småländska än halländska du hör, i folkmun är Östra stranden omdöpt till ”lilla Småland”.

Skolor i området

För uppdaterad information angående förskolor och grundskolor, besök kommunens hemsida halmstad.se.

Kommunikationer

Bra bussförbindelser dagligen tur och retur till Halmstad linje 63. Mer information på hallandstrafiken.se.