Hoppa till innehåll
 
Accepterat pris: 
725 000 kr
Sammanfattning
Accepterat pris: 
725 000 kr

Rosenborg 14, Hamburgsund

Möjligheternas tomt i Hamburgsund/Rosenborg!

  • Typ: Tomt
  • Tomtarea: 1 737 kvm
  • Driftkostnad: ca 2 500 kr/år
  • Upplåtelseform: Äganderätt

Fakta

Fakta om tomten

Sammanfattning

Typ: Tomt
Tomtarea: 1 737 kvm
Accepterat pris: 725 000 kr
Driftkostnad: ca 2 500 kr/år
Upplåtelseform: Äganderätt
Tillträde: Enligt överenskommelse

Byggnadssätt

Vatten: Gemensamt vatten framdraget till tomtgräns
Byggrätt: Utanför detaljplan, kontakta Tanums kommun angående byggrätt.

Allmänt

Län: Västra Götaland
Kommun: Tanum
Område: Hamburgsund
Fastighetsbeteckning: TANUM KVILLE-AMDAL 1:13

Omgivning

Hamburgsund är ett kustsamhälle i Tanums kommun, i Bohuslän, Västra Götalands län.

Hamburgsund är ett fortfarande levande kustsamhälle med rötter i fiske, fraktfart och stenhuggeri. En del av samhället ligger på fastlandet en del på andra sidan sundet, på Hamburgö. Över sundet går en av Trafikverkets linfärja. Färjeleden är 130 m lång och kallas Hamburgsundsleden och drivs av Trafikverket Färjerederiet.

En stor del av den äldre bebyggelse som finns kring sundet är bevarad, såväl bostadshus som sjöbodar.
På berget ovanför färjeläget ligger Hamburgsunds kapell.
I yttersta havsbandet ca 5 km sydväst om Hambursund finns den spektakulära båken Saltskärs käring.

Hamburgsund erbjuder butiker, restauranger, service- tjänsteföretag och mycket annat som är tillgängligt året runt.
Visa all fakta

Övriga rättigheter och belastningar

Gemensamhetsanläggning: Tanum Kville-Amdal Ga:1 - DJUPBORRAD VATTENTÄKT MED TILLHÖRANDE LEDNINGAR, PUMPHUS MED PUMPUTRUSTNING, ELINSTALLATIONER FÖR STRÖMFÖRSÖRJNING, MÄTNING AV ELFÖRBRUKNING, GÅNGVÄG
TANUM KVILLE-AMDAL GA:1 - DJUPBORRAD VATTENTÄKT MED TILLHÖRANDE LEDNINGAR, PUMPHUS MED PUMPUTRUSTNING, ELINSTALLATIONER FÖR STRÖMFÖRSÖRJNING, MÄTNING AV ELFÖRBRUKNING, GÅNGVÄG
TANUM KVILLE-AMDAL GA:1 - DJUPBORRAD VATTENTÄKT MED TILLHÖRANDE LEDNINGAR, PUMPHUS MED PUMPUTRUSTNING, ELINSTALLATIONER FÖR STRÖMFÖRSÖRJNING, MÄTNING AV ELFÖRBRUKNING, GÅNGVÄG
Inskrivna övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättighet Underhåll vegetation
Rättigheter last: Avtalsservitut: Underhåll vegetation - Se beskrivning
Rättigheter förmån: Officialservitut: Rätt att anlägga, underhålla och förnya en godkänd avloppsanläggning i ungefärligt läge c med tillhörande ledningar. - Avlopp
Officialservitut: Rätt att anlägga, underhålla och förnya en vattenledning från kville-amdal ga:1 till styckningslottens gräns i ungefärlig sträckning enligt ka. - Vattenledning
Officialservitut: Rätta att anlägga, underhålla och förnya avloppsledning från styckningslottens gräns till kville-amdal 1:3 i ungefärlig sträckning enligt ka. - Avlopp
Samfällighet: Tanum Kville-Amdal S:1
Tanum Kville-Amdal S:2

Övrigt

Om Hamburgsund:
Hamburgsund var i början av 1900-talet ett av Bohusläns största skutsamhällen. Traditionen att frakta gods har förts vidare till kommunens största åkeri, som har sin bas i Hamburgsund.
Hamburgsund är servicecentrum för Tanums kommuns sydvästra hörn. Idag har turistnäringen stor betydelse för samhället.

Hamburgsunds historia:
Traditionen säger att under medeltiden fanns tingsplatsen för Viken vid södra delen Hamburgsundet, sundet mellan fastlandet och Hamburgö. Viken var det administrativa område som bestod av norra Bohuslän och det nu norska området runt Oslofjorden. Tingsplatsen fanns vid Höge slott, Karlsborgs slott eller Hornborgs slott, som berget senare kom att kallas.
Hamburgsund omtalas redan 1585 som tullstation. En lång rad fartyg, som hämtat sill i området under sillperioden under 1500-talets senare del, finns redovisade i tullräkenskaperna för Öresund.

Under 1700-taletets sillperiod inbjöd det skyddade läget längs sundet till att bygga ett flertal trankokerier.

Bebyggelsen kring sundet var fortfarande av ringa omfattning i början av 1800-talet, men tog fart när befolkningen började bedriva fraktfart efter att städernas monopol på sjöfart upphävts. Fartyg från Hamburgsund och de omgivande öarna fraktade trä och tegel från Norge, kol och koks från Göteborg samt sill och sten från Bohuslän.

Under senare delen av 1800-talet fanns två stenhuggerier i Hamburgsund, medan fisket då fortfarande hade sin bas i Sjöviken på Hamburgös västsida.

Hamburgsund var under början av 1900-talet ett av de största fraktseglarsamhällena i Bohuslän. Kuttrar inköpta från England var ett vanligt fartyg både i fisket och i fraktfarten. Efter andra världskriget konkurrerades dock fraktfarten ut av andra fraktmöjligheter: större fartyg och landtransporter.

På Slottefjordens yttre skär vid Sotefjorden, sydväst om Hamburgsund finns ett för Sverige unikt sjömärke, Saltskärs Käring. Kärringen, som uppfördes år 1882, är en 12 meter hög båk i järn och trä, ritad av överfyringenjören Gustav von Heidenstam, nationalskalden Verners far. Den gamla konstruktionen har nyligen av föreningen "Saltkärs Kärings Vänner" ersatts av en ny.

Namnet Hamburgsund
Namnet på sundet mellan fastlandet och Hamburgö skrivs på 1300-talet Hornborosvondom, det namnet övertas långt senare av samhället. Förledet kommer från önamnet Hornbora, "den med horn försedda", som syftar på Hamburgös utskjutande uddar i söder och väster.
Namnet Hamburgsund har ingen koppling till den tyska staden Hamburg, inte heller till stadens namn.

Hamburgsund idag
Den äldre bebyggelsen i Hamburgsund skiljer sig i mönstret från många andra kustsamhällen. Husen ligger i enkla rader på båda sidor om sundet. Ofta finns det runt bostadshusen en väl tilltagen trädgård eller fri yta. Även sjöbodarna ligger på gles rad nere längs sundet.
De flesta av samhällets affärer och serviceinrättningar ligger runt färjeläget. Och, näringsställena längs kanalen bjuder på en strålande utsikt över den vackra sjövägen mellan fastlandet och Hamburgö.

Hamburgsund är hemmahamn för en stor del av kommunens fiskeflotta.

Hamburgsund har länge varit en populär gästhamn med sitt skyddade läge och närhet till butiker och service. Mellan fastlandet och Hamburgö går en reguljär färjförbindelse. Hamburgsund har också en kaj för större fartyg.

Strax söder om Hamburgsund ligger berget där Hornborgs slott låg. Här finns en replik av en vikingaby, Hornbore by, och det arrangeras årligen, under augusti, Hornbore Ting. Denna årliga manifestation av vikingatiden rymmer både vikingaspel och vikingamarknad.

En friluftsscen "Scen på Bônn", uppbyggd i ett nedlagt stenbrott vid den norra infarten, bjuder sommartid besökaren på teater, musik och film.

Ekonomi

Accepterat pris

725 000 kr

Driftkostnader

ca 2 500 kr/år
Kommentar: -Avgifterna för vatten och väg är ungefärliga.

Fördelas enligt följande

Vatten och avlopp: 1 500 kr
Väg: 1 000 kr

Taxering

Mark: 235 000 kr
Totalt: 235 000 kr
Taxeringsår: 2018
Taxeringsvärdet är: Fastställt
Typkod: 210, Småhusenhet, tomtmark

Alla bilder och film

+ 6 Visa alla 12 bilder
 

Karta & område

Rosenborg 14, Hamburgsund

Kalkyl

Vad kostar nya boendet?

Ansvarig mäklare erbjuder dig som ska köpa bostad en skriftlig beräkning av dina personliga boendekostnader. Kontakta mäklaren om du önskar en boendekostnadskalkyl.

Kontakt

Kontakta mäklaren

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren.

Hämta uppgifter automatiskt

eller fyll i på egen hand
500 tecken kvar
Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel! Försök igen. 

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!

Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
Ta del av vår integritetspolicy
Leif Fourong, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
ANSVARIG MÄKLARE

Leif Fourong

Franchisetagare, Fastighetsmäklare