Hoppa till innehåll
 
Utgångspris: 
850 000 kr
Anmäl intresse
Leif Fourong, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Leif Fourong
Franchisetagare, Fastighetsmäklare
Carolina Fallenius, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Carolina Fallenius
Reg. Fastighetsmäklare/ Butikschef Grebbestad/Strömstad
Sammanfattning
Utgångspris: 
850 000 kr
Anmäl intresse
Leif Fourong, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Leif Fourong
Franchisetagare, Fastighetsmäklare
Carolina Fallenius, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
Carolina Fallenius
Reg. Fastighetsmäklare/ Butikschef Grebbestad/Strömstad

Rödsvägen, Hamburgsund

Nyavstyckad tomt med ett vackert läge på Hamburgö utanför Hamburgsund

  • Typ: Tomt
  • Tomtarea: 968 kvm
  • Upplåtelseform: Äganderätt

Fakta

Fakta om tomten

Sammanfattning

Typ: Tomt
Tomtarea: 968 kvm
Utgångspris: 850 000 kr
Upplåtelseform: Äganderätt

Byggnadssätt

Vatten: Kommunalt vatten genom gemensamhetsanläggning
Avlopp: Kommunalt avlopp genom gemensamhetsanläggning
Byggrätt: Förhandsbesked är klart avseende envåningshus + inredd vindsvåning (skärgårdshus) med takvinkel på 35 grader. Tillåten byggnadsyta är 90 m2, bruttoareal ca 150 m2 samt 10 m2 öppen area. Garage/förråd är tillåtet om ca 45 - 50 m2.
Anslutningsavgifter som tillkommer är: Gemensamhetsanläggning och kommunen V/A ej betald kostnad ca:170 000, anslutningsavgift för elanslutning ca:30 000 ej betalt.

Allmänt

Län: Västra Götaland
Kommun: Tanum
Område: Hamburgö
Fastighetsbeteckning: Tanum Lössgård 1:123

Omgivning

Hamburgö och Hamburgsunds ligger både på ön och på fastland. Här ges många möjligheter till att upptäcka den Bohuslänska naturen och skärgården på närmare håll.

Mellan de två delarna kan man ta sig med en linfärja som trafikerar den 130 meter breda Hamburgsundsleden.

I samhället finns en stor del av den äldre bebyggelsen kvar i form av sjöbodar och bostadshus.

Hornsborgs slottsruin var i bruk på 1500-talet och här arrangeras varje sommar Hornbore ting, ett vikingaspel med tillhörande marknad.

Med chartrade båtar kan man från Hamburgsund ta sig ut i skärgården, och båtlinjer från andra håll i Bohuslän trafikerar även orten.

Hamburgsunds gästhamn är lugn och familjevänlig med närhet till centrum och utbudet av restauranger och affärer. Fina badplatser finns inom promenadavstånd från någon av de två bryggorna. Den ena delen av gästhamnen ligger på fastlandet och den andra på Hamburgö. Servicehusen håller hög standard och här finns förutom dusch och toalett även tillgång till tvättmaskin. Hamnkontoret är öppet dagligen från mitten av juni till slutet av augusti.

Historia och kuriosa
Redan på 1000-talet fanns troligtvis en tingsplats där Hornborgs slottsruin ligger vid Hamburgsundet strax söder om Hamburgsund.

1558 omtalas Hamburgsund som tullstation och många fartyg som hämtade sill i området under 1500-talet finns redovisade i tullräkneskaperna för Öresund. Ett flertal trankokerier byggdes under 1700-talet tack vare Hamburgsunds skyddade läge längs sundet.

Bebyggelsen i området tog fart när befolkningen började bedriva fraktfart efter att städernas monopol på sjöfart upphävts under 1800-talet. Fartyg från Hamburgsund och de omgivande öarna fraktade trä och tegel från Norge, kol och koks från Göteborg och sill och sten från Bohuslän.

Under den senare delen av 1800-talet fanns två stenhuggerier i Hamburgsund medan fisket då fortfarande hade sin bas i Sjöviken på Hamburgös västsida.

Upplevelser och sevärdheter
För den som söker efter natur- och kulturupplevelser både på land och till havs hittar det i och omkring Hamburgsund.

Ruinen av Hornsborgs slottsruin grävdes ut i början av förra seklet och bland fynden hittades bakstycket av en kanon, kanonkulor, gevärskulor och andra vapen av äldre modell. I dag återstår endast låga gräsbevuxna jordvallar av det som en gång var Hornborgs slott. Fynden visar att borgens storhetstid har varit omkring 1450-1530.

Gotte-Lars stuga är den enda kvarvarande ryggåsstugan i trakten. Upp till midjehöjd vilar den på en vall av uppkastad jord. Gotte-Lars som var född 1835 var liten till växten och kunde inte utföra något tyngre arbete. I stället sålde han småkakor och halstabletter för att kunna försörja sig.

Gerlesborgsskolan alldeles intill havet bedriver konstnärlig grundutbildning, kortkursverksamhet, öppen kulturverksamhet, konserter, föreläsningar och öppna konstverkstäder för barn. Skolan erbjuder varje sommar ateljélägenheter för uthyrning.

I Bottna finns en naturformation som fått namnet Rambergs kyrka. Den består av stora klippblock, och mellan dem har det bildats gångar och rum. Den siste katolske prästen i Bottna fördrevs hit i mitten på 1500-talet, prästen hette Ramberg och därav namnet.

Strax norr om Gerlesborg ligger Valön naturreservat. Här finns utmärkta möjligheter till bad och fiske. Branta klippstränder dominerar på västsidan men det finns även områden med vidsträckta strandängar. I reservatet växer flera blommor och mossor som trivs på de högre belägna ängsmarkerna.

I Hamburgsund kan man hyra havskajaker och på egen hand se sig om längs skärgården. Med chartrade båtar kan man åka på turer till Väderöarna, Hamburgsunds skärgård, Fjällbacka och till Hamburgsunds stolta symbol Saltskär käring. I olika vädersträck antar käringen olika gestlater. En ung mö, en havande kvinna och en gammal salt käring.

Den kommunala badplatsen på Norra Ejde Pluret är barnvänlig med sandstrand, toalett och brygga. Bovikens badplats på Hamburgö har sandstrand, brygga, hopptorn och toalett.

I Hamburgsund finns flera restauranger och caféer med ett varierat utbud.
Visa all fakta

Övriga rättigheter och belastningar

Gemensamhetsanläggning: Tanum Södra Röd Ga:2 - VÄG
TANUM SÖDRA RÖD GA:2 - VÄG
Rättigheter förmån: Officialservitut: Rätt att inom område a anlägga, underhålla och förnya väg för in-och utfart. - Väg

Ekonomi

Utgångspris

850 000 kr

Taxering

Typkod: 210, Småhusenhet, tomtmark

Pantbrev

Det finns 1 st pantbrev uttaget om sammanlagt 5 300 000 kr.

Alla bilder och film

+ 18 Visa alla 24 bilder
 

Karta & område

Rödsvägen, Hamburgsund

Kalkyl

Vad kostar nya boendet?

Ansvarig mäklare erbjuder dig som ska köpa bostad en skriftlig beräkning av dina personliga boendekostnader. Kontakta mäklaren om du önskar en boendekostnadskalkyl.

Kontakt

Kontakta mäklaren

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren.

Hämta uppgifter automatiskt

eller fyll i på egen hand
500 tecken kvar
Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel! Försök igen. 

Ett ögonblick!
Tack!

Ska du också sälja? Låt oss då värdera din bostad

ANSVARIG MÄKLARE

Leif Fourong

Franchisetagare, Fastighetsmäklare
 

Carolina Fallenius

Reg. Fastighetsmäklare/ Butikschef Grebbestad/Strömstad
Till toppen