Hoppa till innehåll

Vanliga frågor och svar om Varudeklarerat

Varför ska jag som säljare besiktiga huset?

Besiktningen är nödvändig för att vi ska kunna marknadsföra ditt hus som Varudeklarerat och för att du ska kunna teckna en försäkring som skyddar dig mot ditt säljaransvar vad gäller så kallade dolda fel.

Räcker det med denna besiktning eller måste köparen också besiktiga huset?

De flesta köpare nöjer sig med den besiktning som gjorts. När det gäller delarna som omfattas av besiktningen kan köparen förlita sig på denna besiktning eftersom den är mer utförlig än en vanlig överlåtelsebesiktning. Köparen bör komplettera besiktningen med en genomgång av protokollet tillsammans med besiktningsmannen för att säkert förstå besiktningsprotokollets innebörd. Det som inte kontrolleras av besiktningsmannen såsom t ex el, vvs, eldstäder, radon uppmanas köparen att undersöka själv.

Vad händer om huset inte säljs?

Om vi, mot förmodan, sedan besiktningen genomförts, inte lyckas sälja huset eller om vårt förmedlingsuppdrag av annan orsak upphör, betalar du endast en återtagsavgift om 2 475 kr.

När betalar jag besiktningen?

Besiktningen är en del av försäkringen och i samband med att köparen tillträder huset och du får betalt, så betalar du försäkringen.

Följer försäkringen huset?

Ditt 10-åriga skydd för så kallad dolda fel gäller naturligtvis om fastigheten säljs vidare. Men den nya säljaren måste teckna en ny Varudeklarerat för att vid sin försäljning få samma skydd som du och köparen har fått.

Till toppen