Hoppa till innehåll

Vad du bör veta om bostads­marknaden i Spanien

Kanske funderar du på att köpa ett hus eller lägenhet i Spanien? Då kan det vara bra att veta vad som händer på den spanska boendemarknaden just nu.

I filmerna nedan möts Svensk fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander och Maria Vallés, marknadsanalytiker på spanska ambassaden i Stockholm, i ett samtal om läget i Spanien. Lär dig mer om hur du går tillväga för att köpa fastighet i Spanien och om varför svenskarna älskar Spanien!
 

1) Bostadsmarknaden i Spanien


Hur ser bostadsmarknaden ut i Spanien nu, efter lång tid av pandemi och pågående lågkonjunktur? Maria Vallés berättar om en marknad som är på väg tillbaka och människor som nu vill byta till större boende. 

Filmen är 7 min lång med tal och text på engelska. 

 

2) Investera i en fastighet i Spanien


Att investera i en spansk fastighet behöver inte vara krångligt, men tillvägagångssättet skiljer sig lite åt från i Sverige. Som svensk köpare är det bra att veta att processen kan ta längre tid på grund av andra rutiner, administration och regler.

Filmen är 7 min lång med tal och text på engelska. 

3) Svenskar i Spanien


Varför trivs svenskarna så bra i Spanien? Och vad tycker egentligen spanjorerna om att svenskar och andra nationaliteter verkar gilla deras land så mycket? Maria berättar om sina landsmän och vad hon tycker att du ska fokusera på om du bara har ett par dagar på dig att upptäcka ett nytt ställe!

Filmen är 7 min lång med tal och text på engelska.  

 

Mer om marknaden i Spanien

 

På den spanska bostadsmarknaden utgör lägenheter den största andelen (66 %) därefter kommer par- och radhus (21 %) och fristående hus (11 %). I och med att ensamhushåll, par utan barn och ensamstående föräldrar blivit allt vanligare har efterfrågan på ettor och tvåor ökat.

I och med pandemins utbrott blev det en nedgång i bostadsköp när stora delar av Spanien var i lock down, men det tog fart igen när många började köpa och sälja på distans. Det blev alltså inte den stora nedgången av priser på bostäder som många misstänkte. Dessutom har pandemin, precis som i Sverige, lett till att många vill satsa på sitt boende och ha större ytor både inne och ute. Enligt siffror från spanska inskrivningsmyndigheten steg både antal bostadsköp och bostadspriserna i Spanien i slutet av 2020.

Hitta mäklare i Spanien

Är det dags att ta steget till ett boende i solen? Vi har kontor på flera ställen i Spanien och våra kunniga mäklare hjälper dig att hitta rätt boende för dina behov. 

Bostäder i Spanien